خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل، «عمر البشیر» رئیس جمهوری سودان بیش از 30 مداوم بر این کشور حکومت کرده است، سیاست های اخیر با افزایش قیمت ها و وخیم شدن وضعیت اقتصادی و اجتماعی خشم ملت سودان را برانگیخته است، به طوری که مردم سودان چهار هفته متوالی سیاست های البشیر را محکوم و خواستار کناره گیری او از قدرت شدند.
با اوج گیری این اعتراضها و تداوم آن، کارشناسان سودانی بعید ندانستند که حزب کنگره ملی حاکم در این کشور شخص جدیدی را برای رهبری این حزب انتخاب کند تا در انتخابات ریاست جمهوری 2020 رقابت کند.
برهمین اساس، «محمد عجیب» کارشناس نظامی بازنشسته و مسئول پیشین اداره رسانه در وزارت دفاع به «اسپوتنیک» گفته است: در انتخابات سال 2020 این کشور، به احتمال زیاد البشیر نامزد حزب کنگره ملی نخواهد بود.
عجیب با اشاره به اظهارات اخیر البشیر مبنی آمادگی برای ترک قدرت مشروط به ماندن قدرت در دست ارتش، عنوان کرده است: بسیار بعید است که نهاد نظامی جایگزین آن شود، به همین دلیل می گویم که جایگزین آتی البشیر در صورت نامزد نشدن در دوره جدید انتخابات هرگز فرد نظامی نخواهد بود.
این کارشناس نظامی گفته است:البشیر می خواهد این پیام را برساند که آمدن جایگزین نظامی امتداد حکومت نهاد نظامی است و آزادی ها و دمکراسی که تاکنون از آن برخوردارند، با امدن اولین نظامی به باد سپرده می شود.
وی با اشاره به خبرهای غیرموثق مبنی بر تحرکات ارتش برای گرفتن قدرت از البشیر، گفته است: تسلط بر قدرت برای نیروهای مشکل مشکل و سخت نیست، اما شرایط اقتصادی داخلی، پیچیدگی های منطقه ای و بین المللی، قطب بندی های شدید در منطقه، مدیریت امور دولت و همه آنها مسئله ای است که باید بازبینی شود.
عجیب معتقد است که احتمال دارد که حکومت البشیر به پایان برسد و با صندوق های انتخاباتی قدرت را تحویل دهد.
در همین راستا، دکتر«عبدالله آدم خاطر» تحلیلگر سیاسی به اسپوتنیک، گفته است: البشیر با فشار زیادی از سوی رهبران داخلی مواجه است تا به طور مسالمت آمیز کنار گیری کند.
خاطر معتقد است که این امر پاسخ خواهد داد و قدرت را رها می کند، اگرچه بخشی از راه حل است، اما بخشی از مشکل نیست.
این تحلیلگر سیاسی تاکید کرده است که حزب کنگره ملی مدتهاست که در قدرت قرار دارد و از نظریه «هویج و چماق» استفاده می کند و همه ابزارهای سیاسی، مالی و فکری را برای تقویت قدرت خود به کار گرفته است.
خاطر گفته است که بیشتر سودانی ها واقعیت کنگره ملی را می دانند، به همین دلیل تظاهرات های اخیر را جوانان تشکیل می دهند و از نشانه ای از فرقه گرایی، حزب گرایی و مذهبی مشخص وجود ندارد.
گسترش تظاهرات
درهمین حال، «مصر العربیه» گزارش داد که گستره تظاهرات مردم سودان ضد دولت البشیر به منطقه دارفور در غرب سودان نیز رسید و به نظر می رسد با تدوام آن کل سودان را دربرگیرد.
برهمین اساس، برای نخستین بار از زمان آغاز اعتراض ها در تاریخ 19 دسامبر 2018 میلادی، شهر الفاشر در دارفور شمالی روز گذشته ( یکشنبه 23 دی 1397) شاهد تظاهرات گسترده ای بود.
همچنین سودانی ها در شهر نیالا در جنوب دارفور نیز با در دست داشتن تصاویر و پلاکاردهایی ضد «عمر البشیر» رئیس جمهوری سودان تظاهرات کردند.
این اعتراض ها در نتیجه تصمیم دولت در افزایش سه برابری قیمت نان گرانی، وضعیت معیشتی نامناسب مردم جامعه سودان رخ داده است.
گستره این تظاهرات به طور فزاینده ای درحال گسترش است، به طوری که این راهپیمایی در مناطق این کشور بزرگترین تهدید برای عمر البشیر از زمان حکومتش بر این کشور تاکنون به شمار می آید.
برگزارکنندگان این اعتراض ها از مردم سودان خواستند تا در تظاهرات های هفته آتی موسوم به «هفته انتفاضه برای براندازی نظام» که در مناطق مختلف این کشور ضد البشیر برگزار می شود، شرکت کنند.
در همین حال، روز گذشته(یکشنبه) به موازت نخستین تظاهرات در دارفور، سودانی ها تظاهرات هایی نیز در خارطوم، الفاو و مناطق مختلف این کشور برگزار کردند.
تظاهرکنندگان در خارطوم سیاست های دولت را محکوم کردند و پلیس سودان با گازهای اشک آورتلاش کردند تظاهرکنندگان را متفرق کنند.
براساس آمار رسمی، از آغاز اعتراض ها 24 نفر کشته و 131 نفر زخمی شدند. اما سازمان دیده بان حقوق بشر تعداد کشته شدگان را 40 نفر اعلام کرده است.
از این رو، به نظر می رسد که این تظاهرات ها تا کناره گیری «عمر البشیر» ادامه داشته باشد.
نظر شما