به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، طرح یک فوریتی اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی با ۲۹ ماده که موضوع استانی و شهرستانی شدن انتخابات مجلس شورای اسلامی در آن مطرح است در سال جاری به تصویب رسید. بر اساس این طرح فرد نامزد باید یک حد نصاب ۱۰ درصدی آرا که احتمالا در مجلس تغییر میکند را از حوزه انتخابیه خود کسب کند و پس از آن رای استان این نامزد هم باید جمع آوری شود.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس جلساتی را درباره بررسی این قانون برگزار کردند. در این جلسات علاوه بر نمایندگان مجلس شورای اسلامی «عباسعلی کدخدایی»، سخنگوی شورای نگهبان نیز حضور داشت و بنا به گفته «غلامرضا کاتب»، رییس کمیسیون تدوین آیین نامه مجلس درباره این جلسات به ایسنا «توافقات خوبی با حقوقدانان شورای نگهبان درباره طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس انجام شده است و کلیات این طرح نیز در کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس مصوب شد. یافتن راهحلهای افزایش مشارکت مردم در انتخابات و همچنین کاستی های ساختاری در قانون فعلی انتخابات در این دو جلسه مورد بررسی قرار گرفت.»
در ادامه روند رسیدگی به این طرح اواسط دی ماه سال جاری اعلام شد که اصلاح قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی در این کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس شورای اسلامی در حال نهایی شدن است و اصلاح قانون شوراها در دستورکار کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور قرار گرفته و حل بخشی از مشکلات کنونی در حوزههای تعیین صلاحیت، عملکرد و نظارت بر شوراها در اصلاح این قانون مورد توجه قرار گرفته است.
حالا در آخرین خبرها از روند رسیدگی به این طرح «محمدجواد کولیوند» به ایرنا گفته است: «جلسه سه شنبه 25 دی ماه کمیسیون با حضور اعضای این کمیسیون و نمایندگان دولت و وزارت کشور، مرکز پژوهش ها و شورای نگهبان برگزار شد. به جهت این که هم دولت و هم وزارت کشور لایحه جامع انتخابات را به کمیسیون های دولت ارجاع داده بودند و دولت نتوانست آن را به موقع به مجلس برساند ما در مجلس طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس در رابطه با استانی - شهرستانی شدن بررسی کردیم.»
کولیوند اضافه کرده است: «مواردی در مسیر اجرای طرح استانی و شهرستانی وجود دارد که اگر در صحن هم رای بیاورد به هر شکل آن موارد مثل تبلیغات، هزینه های انتخاباتی و جرایم تبلیغاتی باید اصلاح شود بنابراین در روز چهارشنبه هفته گذشته 19 دی ماه بعد از این که کلیات طرح اصلاح قانون انتخابات در صحن مجلس تصویب شد طی نامه ای به هیات رییسه مجلس خواستار ارجاع این طرح به این کمیسیون برای بررسی جزییات و ایجاد اصلاحات مواردیاد شده، شدیم. در جلسه اخیر موارد تبلیغات، هزینه های انتخابات و جرایم انتخاباتی اصلاح و آماده برای در نوبت قرار گرفتن و بررسی در صحن مجلس شد.»
این گزارش می افزاید: نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی چهارشنبه 19 دی با کلیات طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی با 155 رای موافق، 64 رای مخالف و 2 رای ممتنع از مجموع 231 رای موافقت کردند. همچنین نمایندگان در ادامه جزییات این طرح را برای بررسی دقیق تر به کمیسیون شوراها و امور داخلی ارجاع دادند. کلیات این طرح در رابطه با برگزاری انتخابات مجلس به صورت شهرستانی و استانی است و دارای 23 ماده است.
«محمدجواد کولیوند»، رییس کمیسیون شوراها و امور داخلی در مورد این طرح در این جلسه گفته بود: «طرح استانی شدن انتخابات از سوی نمایندگان ارایه شد و ما در کمیسیون شوراها تلاش کردیم همه موارد مورد نظر نمایندگان را در آن لحاظ کنیم البته در حال حاضر نیز معتقدیم بعد از تصویب کلیات باید طرح برای بررسی جزییات مجددا به کمیسیون شوراها ارایه شود.»
«سید سلمان سامانی»، سخنگوی وزارت کشور نیز در این جلسه در مورد این طرح گفته بود: «انتخابات امری سیاسی است که ما باید فرآیند برگزاری آن و نتایج آن را نیز از جنس سیاسی قرار دهیم چرا که اگر با این نگاه به انتخابات نگاه کنیم اثربخشی و کیفیت آن نیز بیشتر می شود. هرچه سایر مولفه های تاثیرگذار در انتخابات را مسدود و کم اثر کنیم نتیجه آن این خواهد بود که به هدفمند شدن و انطباق فرآیند نهایی آن با مسئله کشور کمک کردیم.»
وی با اشاره به اینکه اصلاح قانون انتخابات از جمله دغدغه های رییس جمهوری از ابتدای شروع به کار در دولت بوده است، اضافه کرده بود: «بحث اصلاح قانون انتخابات یعنی ریاست جمهوری، مجلس، شورای اسلامی، شورای شهر و مجلس خبرگان در قالب یک لایحه تدوین و پیش نویس آن در دولت آماده شده است و در صحن دولت در حال رسیدگی است. با توجه به اینکه دولت در مورد لایحه نظام جامع انتخابات اقدامات اساسی انجام داده است اما بحث اصلاح قانون انتخابات مجلس در جلسه هیئت وزیران امروز مطرح شد و چون طرح با اولویت در حال رسیدگی است مقرر شد هیئت وزیران با کلیات آن موافقت داشته باشد البته این موضوع منوط به این است که موضوعات مختلف از حیث ملزومات اجرایی و بودجه ای در طرح دیده شود.»
وی در ادامه از نمایندگان ارجاع یک هفته ای این طرح به کمیسیون شوراها را برای اصلاح بعضی موارد به رای گذاشت که نهایتا نمایندگان با 186 رای موافق، 24 رای مخالف و چهار رای ممتنع از 230 نماینده حاضر با ارجاع این طرح به کمیسیون شوراها مجلس موافقت کردند. «علی لاریجانی»، رییس مجلس شورای اسلامی گفته بود که اعضای کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها طبق آیین نامه یک هفته فرصت دارند جزییات این طرح را در این کمیسیون بررسی کنند حالا با اتمام بررسی ها در کمیسیون شوراها این طرح آماده شده است و باید منتظر بود با وجود مخالفت هایی که در این زمینه وجود دارد آیا به تصویب نمایندگان می رسد یا مجدد باید اصلاحاتی روی آن انجام شود./
نظر شما