به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند، «شاپور علایی مقدم» ظهر امروز (1 بهمن) در شورای عشایر استان خراسان جنوبی اظهار کرد: جمعیت عشایری کشور یک میلیون 200 هزار نفر است و جامعه عشایری نماد اقتصاد مقاومتی هستند.
قائم مقام سازمان امور عشایر کشور با بیان اینکه مساحت ایران 160 میلیون هکتار است که 150 میلیون هکتار آن تحت نظارت مستقیم و غیرمستقیم بخش کشاورزی قرار دارد، افزود: از این میزان سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور 84 میلیون هکتار را مدیریت میکند و عشایر 34 میلیون هکتار از مراتع کشور را در اختیار دارند در بیش از 15 هزار هکتار سامانه کشور پراکنده هستند.
علایی مقدم با اشاره به اینکه در 59 درصد مساحت جغرافیایی کشور عشایر ساکن هستند، ادامه داد: عشایر 28 درصد دام سبک کشور را در اختیار دارند و در بخش خودکفایی گوشت قرمز نقش آفرینی میکنند و 25 درصد گوشت قرمز کشور توسط عشایر تولید می شود.
وی بیان کرد: در حال حاضر از 860 هزار تن گوشت قرمز تولیدی کشور میزان 190 هزار تن آن توسط عشایر تولید می شود.
قائم مقام سازمان امور عشایر کشور با تاکید بر نقش عشایر در بحث پدافند غیرعامل، افزود: کمترین نفوذ بیگانه را در بخش عشایری داریم و حدود 220 هزار نفر عشایر در کشور به صورت شناسنامه داری و رسمی توسط بسیج عشایری مسلح هستند که این یک امتیاز است که از مرزهای ایران دفاع میکنند.
علایی مقدم با تاکید بر اینکه عشایر حافظان محیط زیست هستند، بیان کرد: 35 درصد تولید صنایع دستی، 40 درصد فرش صادراتی، 450 هزار تن لبنیات و فرآورده های لبنی در اختیار عشایر کشور قرار دارد.
وی با اشاره به تغییر رویکرد سازمان عشایری از چهار سال گذشته، عنوان کرد: در راستای ارتقای معیشت و رفاه جامعه عشایری کشور و براساس تاکید وزارت جهاد کشاورزی، سازمان امور عشایر برای ایجاد اشتغال و صیانت از آن و تغییر معیشت و ارتقای وضعیت اقتصادی هفت برنامه دارد.
قائم مقام سازمان امور عشایر کشور با بیان اینکه میانگین درآمد عشایر یک میلیون و 100 هزار تومان است و این کفاف زندگی آنان را نمیدهد، گفت: برنامه ریزی شده تا پایان برنامه ششم با ایجاد تنوع در شغل عشایر درآمد آنان به دو برابر افزایش یابد.
علایی مقدم با اشاره به عضویت 165 نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در فراکسیون عشایری، ادامه داد: در برنامه ششم توسعه دولت و مجلس رویکرد خوبی داشته و 17 بار نام عشایر در این برنامه ذکر شده است.
به گفته وی در سال 93 اولین شورای عالی عشایری کشور بعد از گذشت هشت سال تشکیل شد که دو مصوبه مهم شامل ارتقاء سطح دانش و مهارت عشایر و ارائه خدمات فرهنگی و هنری به این قشر به دنبال داشت.
قائم مقام سازمان امور عشایر کشور با بیان افزایش تسهیلات به خانوارهای عشایری، تاکید کرد: خراسان جنوبی جزو استان های اول در جذب تسهیلات عشایری بوده است.
علایی مقدم از توزیع بیش از 880 میلیارد تومان تسهیلات کم بهره در بین جامعه عشایر کشور در سال گذشته و امسال خبر داد و گفت: با تکمیل زنجیره تولید گوشت قرمز 2 میلیون 800 هزار رأس دام از مراتع خارج شدند.
وی با بیان اینکه در سازمان امور عشایر هفت برنامه برای عشایر تنظیم شده، تصریح کرد: تکمیل زنجیره تولید گوشت قرمز تا سفره مصرف کننده، تولید شیر، ایجاد نمایشگاه های مرزی، توسعه گردشگری و بوم گردی، توسعه باغات در اراضی شیب دار، ایجاد شرکت های فنی مهندسی و خدماتی عشایری و جمع آوری و بسته بندی گیاهان دارویی از جمله این برنامه ها است.
قائم مقام سازمان امور عشایر کشور با اشاره به وجود 68 هزار کیلومتر ایل راه عشایری در کشور، اظهار داشت: 450 هزار تن شیر توسط عشایر تولید می شود اما پراکنده است لذا بسته بندی، حمل و نقل و عرضه لبنیات و فرآورده های لبنی از اهمیت زیادی برخوردار است.
علایی مقدم بیان کرد: بیش از 34 میلیون هکتار از مراتع کشور در اختیار عشایر قرار دارد که باید جمع آوری، کشت و بسته بندی گیاهان دارویی ایجاد شود.
وی با اشاره به اینکه در بحث انرژی نو و پنل های خورشیدی تا پایان برنامه ششم توسعه 100 هزار خانوار عشایری تجهیز می شود که 85 درصد اعتبار آن تامین شده است، گفت: در حال حاضر 18 هزار خانوار عشایری از انرژی های نو استفاده میکنند.
قائم مقام سازمان امور عشایر کشور با تاکید بر اینکه برای توسعه کشت گیاهان دارویی به تسهیلات، آموزش ترویج و طرح های پایداری نیاز است که در خراسان جنوبی هم باید تشکل های عشایری اجرا کنند، افزود: در حال حاضر 308 صندوق خرد زنان، یک اتحادیه ملی و 201 شرکت تعاونی عشایر در سطح کشور فعالیت دارند.
علایی مقدم تاکید کرد: میانگین سرمایه عشایری 240 هزار تومان است که با توانمندسازی جامعه عشایری این رقم تا پایان برنامه ششم به یک میلیون و 400 هزار تومان می رسد.
به گفته وی از محل اعتبارات مالیات بر ارزش افزوده 150 میلیارد تومان در کل کشور به عشایر اختصاص یافته که امیداریم خراسان جنوبی در اخذ سهمیه تلاش کند.
قائم مقام سازمان امور عشایر کشور با اشاره به انجام آمار سرشماری عشایر کوچنده طی سال 98 به صورت ثبتی مبنایی، اظهار داشت: در سال آینده کارت هوشمند عشایر صادر می شود که با جایگزین شدن این کارت به جای دفترچه های قبلی ارائه هر نوع خدمات به جامعه عشایری در کشور هدفمند خواهد شد.
نظر شما