نقد برترین توجه به یک اثر است

یک نویسنده و پژوهشگر با بیان این که اسلام مخاطب فعال می خواهد نه مخاطب منفعل، گفت: فضایی ایجاد شده که چاپلوسی و دورویی بر انتقاد و نکته سنجی ترجیح داده می شود.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «حجت الاسلام محمدرضا زائری» عصر دیروز (دوشنبه اول بهمن) در اختتامیه پانزدهمین جشنواره نقد کتاب که در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد، گفت: تقویت جریان نقد و رونق بازار نقد می تواند راهبرد جمهوری اسلامی ایران باشد برای دوری از اتمام بسته شدن فضا ممیزی و همراهی با جریان آزاد اطلاعات صد سال آینده بسیار متفاوت خواهد شد. در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی هستیم و عقل و تدبیر اقتضا می کند برای 100 سال آینده برنامه ریزی متفاوتی داشته باشیم، بدون تردید ممیزی کتاب با وضعیت فعلی جوابگو نخواهد بود.

 

این نویسنده و پژوهشگر تصریح کرد: در حال حاضر نسخه های PDF‌ کتاب ها در دست مردم است، در چنین شرایطی فیلترینگ، پارازیت فرستادن و ممیزی جواب نمی دهد. تقویت جریان نقد می تواند راهبرد باشد، اسلام از مخاطب انتظار دارد فعال باشد نه منفعل. ما خواستیم قیم مخاطب باشیم و به او بگوییم چه چیزی بشنود و چه چیزی نشنوند، چه چیزی را ببیند و چه چیزی را نبیند، چه چیزی را بخواند و چه چیزی را نخواند. به عنوان یک طلبه کوچک فکر می کنم اساتید من در حوزه فقاهت باید حتی نگاه شان را درباره کتاب های ضاله بازنگری کنند چون روزگار عوض شده و مفاهیم و اقتضائات تغییر کرده است.

 

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر باید کاری کنیم که مخاطبان ما در مقابل شبکه های ماهواره ای دست و پایشان شل نشود و گزینش گر باشند. این سیاست رایج که این را بخوان و آن را نخوان به محض پاره شدن زنجیر دیگر کاربرد ندارد. اسلام مخاطبی می خواهد که گزینش گر باشد و هرچه را دید و شنید با اراده و انتخاب گزینش کند. نقد چنین مخاطبی را تربیت می کند. آدم عاقل کسی است که ترجیح می دهد شاگرد او پرسشگر باشد. چنین شاگردی در آینده به استاد وفادارتر است. 

 

این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه نقد برترین توجه به یک اثر است، عنوان کرد: وقتی هدف رشد و اصلاح است مشورت و ارتباط دوسویه باعث می شود به دانش افزوده شود، هیچ کس معصوم نیست. اگر مسئله خصوصی باشد باید خصوصی نقد شود اما وقتی کتابی منتشر می شود نمی توانیم بگوییم خصوصی است، نقد نکردن بی اعتنایی است، هیچ هنرمندی نمی پسندد که مورد بی اعتنایی واقع شود. امام علی (ع) فرمودند «هر کس عیب تو را آشکار کند، دوست توست».

 

حجت الاسلام زائری خاطرنشان کرد: متاسفانه بزرگترهای ترجیح می دهند که چاپلوسانه از آنها تعریف شود تا اینکه مورد نقد قرار گیرند. فضایی درست کردیم که چاپلوسی، نفاق و دورویی بر انتقاد و نکته سنجی ترجیج داده می شود. اثر بدون نقد مانند مجموعه کتاب چند جلدی است که ناقص است و مجلدهای بعدی آن چاپ نشده باشد. کتاب بدون نقد ناقص است. در این سال ها تلاش زیادی برای رونق کتابخوانی شده است. موثرتر از همه اینها رونق نقد است. رونق بازار فوتبال به خاطر نقدهای کارشناسی آن است. نقد می تواند انگیزه نویسنده را افزایش دهد. بلایی که سر حوزه های علمیه ما آمده است این است که فضای نقد وجود ندارد. یکی از علل رواج بی سوادی در جامعه نبود نقد است. نقد مانند ورزش جسمی است، متاسفانه تحمل ها کم شده است. آن کسی که تحمل دارد عالم واقعی است. پیامبر اکرم (ص) فرمودند" کسی که به مدارا بمیرد شهید مرده است".

کد خبر 758810

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha