به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، افغانستان با توجه به مرز مشترکی که با کشورمان دارد یکی از بازارهای عمده برای کالاهای ایرانی به شمار می رود. در دهه های اخیر حجم مبادلات تجاری میان دو کشور افزایش یافته است. افغانستان و ایران در سال 91 در پایان چهارمین نشست کمیسیون مشترک همکاری های بین دو کشور یک موافقتنامه همکاری دوجانبه در کابل امضا کردند. این موافقتنامه در ۵ فصل و ۵۶ بند شامل همکاریهای اقتصادی، امنیتی و گسترش روابط دوجانبه است که توسط وزرای خارجه دو کشور امضا شده است.
به گفته مسئولان اتاق تجارت افغانستان، سالانه حدود 2 میلیارد دلار کالا از مسیر بندر عباس و از راه ایران وارد افغانستان می شود. حجم دادوستد ایران و افغانستان در سال ۹۵ نزدیک به دو و نیم میلیارد دلار برآورد شده که بیشتر آن، صادرات کالاهای ایرانی به افغانستان است و طرف افغانستانی هم این کالاها را میپذیرد؛ بهطوریکه «آذرخش حافظی»، رئیس روابط بینالملل اتاق تجارت افغانستان در شهریورماه گفته بود این میزان میتواند تا یک دهه دیگر به ۲۰ تا ۲۵ میلیارد دلار هم افزایش یابد.
پیش از این و در حاشیه اجلاس سران کشورهای غیر متعهد در تهران، اجلاس سه جانبه افغانستان، ایران و هند برگزار شد که در آن هر سه کشور بر تقویت و گسترش همکاری های اقتصادی و سرمایه گذاری در بندر چابهار ایران توافق کردند. حالا در ادامه این مسیر معاون اقتصادی و سرمایه گذاری منطقه آزاد چابهار خبر داده است که سه بانک افغانستان درخواست ایجاد نمایندگی در منطقه آزاد چابهار دادند که پس از طی مراحل اداری و موافقت بانک مرکزی فعالیتشان را آغاز می کنند.
«غلامرضا پناه» با اعلام این خبر به ایرنا گفته است: «اکثر بانک های ایرانی در منطقه آزاد چابهار شعبه دارند و بر این اساس بانک های افغانستان نیز پس از طی روند اداری می توانند در این منطقه فعالیت کنند. هیچ محدودیتی برای راه اندازی شعب بانک های خارجی و سرمایه گذاری در منطقه آزاد چابهار وجود ندارد. «غضنفر بانک» به عنوان یکی از این سه بانک افغانستانی است که پیگیری هایشان به مراحل نهایی رسیده است.»
بنا به گفته وی «بیش از 160 شرکت از کشور افغانستان در منطقه آزاد چابهار فعال هستند و متقاضیان جدید نیز می توانند در کمترین زمان نسبت به ثبت شرکت اقدام و فعالیت خود را شروع کنند. بیش از سه هزار شرکت سرمایه گذاری در این منطقه ثبت شده و روند ثبت شرکت به 48 ساعت رسیده است.»
بنابراین گزارش، گمرک ایران آماری از میزان صادرات کالاهای در چهارماهه نخست کالا منتشر کرد که در آن صادرات ایران به افغانستان از لحاظ وزنی و ازلحاظ ارزشی افزایش یافته است. براساس آمار گمرک ایران از تجارت خارجی چهار ماهه نخست سال جاری در این مدت دو میلیون و ۱۸۸ هزار تن انواع کالا از ایران به افغانستان صادر شده است که بر این اساس ارزش صادرات کالاهای ایرانی به افغانستان به یک میلیارد و ۱۰۸ میلیون دلار میرسد. صادرات ایران به افغانستان در این مدت ۵.۸۵ درصد از کل صادرات ایران از لحاظ وزنی و ۷.۱۷ درصد از کل ارزش صادرات ایران را شامل میشود
.
این در حالی است که میزان صادرات ایران به افغانستان در مدت مشابه سال گذشته یک میلیون و ۸۹۹ هزار تن به ارزش ۸۴۸ میلیون و ۷۱ هزار دلار بوده است. صادرات ایران به افغانستان در چهار ماهه نخست سال گذشته ۵.۰۴ درصد از کل وزن صادرات انجام شده و ۶.۳ درصد از ارزش کل صادرات ایران را به خود اختصاص داده است.
به این ترتیب با توجه به این آمار، حجم صادرات ایران به افغانستان با افزایش ۱۵ درصدی همراه بوده و این در حالی است که ارزش این صادرات بیش از ۳۰ درصد رشد داشته است، بنابراین قیمت متوسط کالاهای صادراتی ایران به افغانستان در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته با افزایش همراه بوده است.
یادآور می شود: صنایع غذایی، ماشینآلات و مصالح ساختمانی، خدمات فنی و مهندسی و مخابراتی، حملونقل، لوازم خانگی، دکوراسیون، مبلمان و مصنوعات چوبی، مصنوعات پلاستیکی، موکت و کفپوش، تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی، الیاف و منسوجات، پوشاک، پوست و چرم، محصولات آرایشی و بهداشتی، تابلوفرش و صنایع دستی، فرش دستباف و ماشینی، زیورآلات و نقره از جمله کالاهای صادراتی ایران به افغانستان را تشکیل می دهد./
نظر شما