به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، طرح توسعه فرودگاه بینالمللی امام که در ۳۰ کیلومتری جنوب تهران میان بزرگراه تهران-قم و بزرگراه تهران-ساوه و پهنه ۱۴ هزار هکتاری قرار دارد به 2 بخش هوایی و غیر هوایی تقسیم شده است. بخش هوایی شامل چهار هزار هکتار از اراضی فرودگاه است که به چهار فاز تقسیم شده، فاز اول این پروژه شامل ترمینال مسافری شماره یک و تأسیسات و ساختمانهای جانبی آن با ظرفیت جابجایی حدود ۶/۵ میلیون مسافر در سال است که در حال حاضر سالانه به ۵ میلیون مسافر سرویس میدهد. فاز دوم شامل ترمینال مسافری شماره دو و تأسیسات و ساختمانهای جانبی آن با ظرفیت جابجایی حدود ۲۰ میلیون مسافر در سال در حال حاضر در حال ساخت میباشد، هزینه احداث و تکمیل فاز دوم طرح توسعه فرودگاه حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است.
فاز سوم شامل ترمینال مسافری شماره سه و تأسیسات و ساختمانهای جانبی آن است که از لحاظ معماری و ظرفیت دقیقاً مشابه ترمینال مسافری شماره دو است. در فاز چهارم طرح توسعه این فرودگاه که فاز نهایی بخش هوایی است برای افزایش ظرفیت فرودگاه تا ۹۰ میلیون مسافر در سال برنامهریزی شده است. بخش غیرهوایی طرح توسعه فرودگاه (شهر فرودگاهی) حدود ۱۰ هزار هکتار از اراضی فرودگاه را به خود اختصاص میدهد که شامل ۱۵۰۰ هکتار منطقه آزاد تجاری، ۲۵۰۰ هکتار منطقه ویژه اقتصادی و حدود ۶۰۰۰ هکتار با کاربریهای متفاوت است.
در راستای توسعه این فرودگاه عضو هیات مدیره شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) خبر داده است که «در پی فراخوان بین المللی برای طراحی و ساخت پایانه هوایی یکصد میلیون نفری ایرانشهر، 34 شرکت خارجی اعلام آمادگی کردند که در این مرحله، چهار شرکت خارجی به همراه چهار شرکت ایرانی همکار آنها انتخاب شدند.»
این پایانه هوایی در ابتدا با ظرفیت اعزام و پذیرش سالیانه 25 میلیون مسافر ساخته می شود و در مرحله نهایی ظرفیت آن به یکصد میلیون مسافر در سال می رسد. زیربنای اولیه ساخت این پایانه هوایی 410 هزار متر مربع است که در پایان پروژه به 655 هزار متر مربع می رسد.
شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) به نقل از «کوروش فتاحی» نوشته است: «به زودی شرکتی که کار طراحی و ساخت پایانه هوایی ایرانشهر را انجام می دهد معرفی می شود.» همچنین «شهرام آدم نژاد»، معاون حمل و نقل وزیر راه و شهرسازی نیز گفته است: «برای گرفتن سهم خود از حمل و نقل هوایی منطقه، این پایانه هوایی باید در شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) ساخته شود. در آینده نزدیک تفاهمنامه بی.او.تی (ساخت، عملیات و انتقال) برای ساخت پایانه هوایی ایرانشهر را نهایی خواهیم کرد.»
این در حالی است که اواسط آذرماه سال جاری اعلام شده بود عملیات اجرایی ساخت و تکمیل ترمینال سلام فرودگاه امام خمینی به صورت جدی در حال انجام است و تا پایان سال این ترمینال افتتاح می شود. «علی رستمی»، سرپرست شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) در حاشیه مراسم آغاز طرح عملیات زمستانی (برف روبی) شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) در باره ترمینال سلام گفته است: «جلسات مستمر برای آمادهسازی ترمینال سلام روزهای شنبه هر هفته ساعت ۱۴ در شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) برگزار میشود. تأکید شده است همه تیمهای مرتبط با ترمینال سلام تلاش خود را بیشتر کنند تا این پروژه حداکثر تا پایان امسال آماده افتتاح شود؛ تیمهایی نظیر مدیری ترمینال، اطلاعات پرواز از 20 آذر به تدریج در ترمینال سلام حضور مییابند و اتاقها را تحویل میگیرند، تا ترمینال در ماههای آینده آماده افتتاح شود.»
سرپرست شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) با بیان اینکه تست گرم قبل از افتتاح ترمینال سلام در این سازه خواهیم داشت، بیان کرد: «امیدواریم در دوران تست گرم نواقص احتمالی پروژه رفع شود. امیدواریم بخشی از پروازهای نوروزی سال ۹۸ در ترمینال سلام انجام شود و به تدریج برخی از پروازها به این ترمینال منتقل شود. البته روزهای اول از انتقال ۲ تا ۳ پرواز شروع میکنیم و سپس در ماههای بعد این رقم افزایش مییابد.»
وی با بیان اینکه ظرفیت نهایی ترمینال سلام ۵ میلیون نفر مسافر در سال است، گفت: «همزمان با افتتاح ترمینال سلام، پروازهای داخلی هم به فرودگاه امام میآید. نگرانی بابت خرید تجهیزات ترمینال سلام نداریم، افزود: «بخشی از تجهیزات که مانده بود، در حال ترخیص از گمرک است و تا هفته آینده وارد میشود. در ترمینال سلام برای تأمین تجهیزات از هیچ ارز دولتی استفاده نشده و تاکنون حدود ۵۰۰ میلیارد تومان در این پروژه هزینه شده است.»
یادآور می شود: فرودگاه امام با جابجایی نزدیک به ۵ میلیون مسافر در سال ۱۳۹۲ یازدهمین فرودگاه خاور میانه از نظر جابجایی مسافر است این آمار در ۱۱ ماهه سال ۹۳ به ۵٬۸۴۴٬۰۹۰ مسافر رسید. فرودگاه امام همچنین با جابجایی نزدیک به ۹۹ هزار تن بار در سال یکی از فرودگاههای مهم منطقه در زمینه حمل بار نیز است./
نظر شما