خبرگزاری شبستان – سرویس قرآن و معارف: "ما متاسفانه در رسانه بیشتر افرادی را به چشم می بینیم که هیاهو و جنجال و سرو صدای بیشتری دارند آن وقت یکی از مهم ترین دستاوردهای معنوی و اخلاقی انقلاب اسلامی در همین بعدی است که اشاره کردم، یعنی ظهور جوان هایی که به آن درجه از خلوص و معرفت و اخلاق رسیده اند که بی چشمداشت و بی آن که بخواهند خود را مطرح کنند در عرصه های جهاد علمی و نظامی و فرهنگی به صورت گمنام در این مملکت به خدمت مشغول هستند. آیا چنین چیزی را شما در فرهنگ غرب می توانید ببینید. این اتفاق مرهون یک انقلاب دینی و اخلاقی در جامعه ماست و اگر انقلاب اسلامی و دانشگاه عظیمی که حضرت امام رضوان الله تعالی علیه به راه انداختند نبود معلوم نبود که جامعه ما چه سیر قهقهرایی در این زمینه پیدا می کرد چون ما در دوره طاغوت شاهد بودیم که چطور جوان ها با فضای تبلیغاتی مسموم غرب آلوده به آن مظاهر دنیوی و لذت های گناه آلود می شدند. نفس مسیحایی روح الله بود که جوان ها را احیا کرد."
آنچه در ادامه می آید گفتگوی خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با حجت الاسلام و المسلمین حسام الدین ربانی استادیار دانشگاه قرآن و حدیث و مدیر گروه فقه و حقوق دانشگاه قرآن و حدیث درباره دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه اخلاق و معنویت است.
انقلاب اسلامی ایران علاوه بر این که تغییر بزرگ در ساحت سیاسی بود به جرات می توان گفت که در زیرساخت خود یک انقلاب دینی و معنوی بود و این انقلاب بر آن درگونی سیاسی چربش داشت به خاطر این که خالق و راس این انقلاب یک مجتهد شیعه و شخصیت دینی و الهی بود و از آن سو گرویدگان به او نیز از همین جنس بودند. فکر می کنید بزرگ ترین دستاورد انقلاب اسلامی در این حوزه چه بود؟
به نظر می رسد دانشگاه معرفت اندوزی که حضرت امام خمینی در گستره این مملکت درست کرد ماحصل این دانشگاه جوانان فارغ التحصیلی بودند که هر کدام از آن ها می توانند برای یک امت الگو باشند نه فقط این که الگوی یک منطقه باشند یا الگوی یک خانواده و این ها دستاوردهای بی نظیری هستند که ما امروز به عینه پیرامون خود شاهدیم. آیا امثال شهید حججی ها که ایشان یک حجت برای ما شدند الگویی برای یک امت نیستند؟ و اگر این ها محصول و از برکات انقلاب اسلامی و تربیت فرهنگ ایثار و شهادت نیستند پس چه پدیده ای هستند و جای شکرگذاری است که ما در این کشور امثال حججی ها زیاد داریم جوان هایی که به این درجه از خلوص و معرفت رسیده اند که می توانند در سکوت و بدون آن که به هیاهو و جنجال های رایج متوسل شوند کارهای بزرگی انجام دهند. جوان هایی که امروز به عنوان جهادگران و به صورت گمنام به مناطق محروم می روند اما این ها کم تر بعد رسانه ای و تبلیغاتی به خود می گیرد اما ما متاسفانه در رسانه بیشتر افرادی را به چشم می بینیم که هیاهو و جنجال و سرو صدای بیشتری دارند آن وقت یکی از مهم ترین دستاوردهای معنوی و اخلاقی انقلاب اسلامی در همین بعدی است که اشاره کردم، یعنی ظهور جوان هایی که به آن درجه از خلوص و معرفت و اخلاق رسیده اند که بی چشمداشت و بی آن که بخواهند خود را مطرح کنند در عرصه های جهاد علمی و نظامی و فرهنگی به صورت گمنام در این مملکت به خدمت مشغول هستند. آیا چنین چیزی را شما در فرهنگ غرب می توانید ببینید. این اتفاق مرهون یک انقلاب دینی و اخلاقی در جامعه ماست و اگر انقلاب اسلامی و دانشگاه عظیمی که حضرت امام رضوان الله تعالی علیه به راه انداختند نبود معلوم نبود که جامعه ما چه سیر قهقهرایی در این زمینه پیدا می کرد چون ما در دوره طاغوت شاهد بودیم که چطور جوان ها با فضای تبلیغاتی مسموم غرب آلوده به آن مظاهر دنیوی و لذت های گناه آلود می شدند نفس مسیحایی روح الله بود که جوان ها را احیا کرد.وقتی جوانی تعریف خود را در صرفا مظاهر دنیوی و لذت هایی که گاه مشروع هم نیستند می کند این جوان دیگر نمی تواند جامعه خود را دریابد. انصافا اغراق نیست که بگوییم ما با سرعت عجیبی به سمت ظلمات و تباهی حرکت می کردیم و در چنین فضایی دستی از غیب آمد و امداد غیبی رسید و مملکت را نگه داشت.
سخنان شما درست است اما ما امروز در همین جامعه شاهد برخی کاستی های اخلاقی و معنوی جدی هم هستیم. قبول دارید؟
نقطه ای که امروز ما در آن قرار داریم با آنچه که مطلوب حقیقی یک جامعه اسلامی است فاصله دارد. در این تردیدی نیست اما این فاصله به فضل الهی و با روحیه معنوی ای که در جوان ها سراغ داریم کم خواهد شد. اجازه بدهید من در این جا یک مثال بزنم. چند سال پیش یک عمره دانشجویی رفتم، در کاروان ما 120 نفر حضور داشتند از این تعداد 15 نفر حافظ قرآن بودند. در کاروان ما بیش از 50 نفر کل قرآن را در طواف ختم کردند. توجه کنید که نمی گویم در مکه یا مدینه، در طواف خانه خدا کل قرآن را ختم کردند و این ماحصل انقلاب است. شما الان دارید برای اعتکاف ثبت نام می کنید هنوز چند ماه به مراسم اعتکاف مانده است اما ظرفیت ها تکمیل شده است. ما نمی توانیم چشم خود را به سمت این گشایش ها ببندیم و فقط آن چالش ها را ببینیم . بله هنوز جامعه ما با جامعه ایده آل اسلامی فرق دارد اما وقتی به کشورهای منطقه نگاه می کنید می بینید جوان های ما نوید و بشارت ظهور چنین جامعه ای را در آینده می دهند ولو این که جای پیشرفت بسیار است.
مهم ترین ضعفی که در حال حاضر به چشم شما در این عرصه می آید چیست؟
به نظرم اتفاقی که در مملکت ما باید بیفتد این است که در جامعه ما تبیین شود اخلاق و اعتقاد از هم جدا نیستند. ما جوان ها و خانواده های بسیاری داریم که اهل هیات های مذهبی هستند اهل خواندن زیارت عاشورا هستند در عین حال ممکن است که در میان همین جوان ها دوستی های ناروا هم باب باشد در عین حال حجاب درجه یک هم نداشته باشند اما شما می بینید همین جوان ها اهل زیارت عاشورا و احیا در شب های قدر هستند و در ماه مبارک رمضان ختم قران دارند. این جا باید به جامعه تفهیم شود که اخلاق و اعتقاد از همدیگر جدا نیستند. نمی شود که کسی با خواندن زیارت عاشورا و شرکت در مراسم امام حسین (ع) به نوعی خودش را به امام حسین (ع) پیوند بزند و به نوعی اظهار ارادت و دوستی با خاندان پیامبر (ص) را داشته باشد اما در عین حال اهل دوستی های ناروا هم باشد یا حجاب خوبی نداشته باشد.
چرا فکر می کنید این نقصان پدید آمده است؟
متاسفانه در سال های اخیر تلویزیون و سینما و برنامه ریزان فرهنگی در حوزه نمایش و فیلم و سریال به این اندیشه و به این جدایی دامن زدند. مثلا شما در یک فیلمی یا سریالی می بینید که شخصیت فیلم اعتقادات قوی دارد اما اخلاقی عمل نمی کند یا در آن سو کسی را می بینید که کاملا اخلاقی و انسانی رفتار می کند و موجه است اما اعتقادات قوی ندارد. این مشکلی است که بعد از انقلاب بیشتر تقویت شده است چون قبل از انقلاب که نه رفتار اخلاقی و نه اعتقادات محلی از اعراب نداشت و مورد توجه نبودند اما الان اعتقادات رشد پیدا کرده است منتها از آن سو می بینیم که رفتار اخلاقی به تناسب اعتقادات جلو نیامده است در حالی که ارزش های انسانی از ارزش های دینی جدا نیستند اما کانه عده ای می خواهند به این جدایی قائل باشند و آن را در تولیدات خود نمایش دهند.
نظر شما