خبرگزاری شبستان،گروه بین الملل: رئیس جمهوری آمریکا در سخنرانی سالیانه خود در کنگره آمریکا مدعی شد که تصمیمش برای خروج واشنگتن از توافق هسته ای با ایران و اعمال دوباره تحریم ها علیه تهران،فشار زیادی را بر نظام این کشور وارد کرده و موجب کاهش تاثیر و نفوذ منطقه ای آن شده است.
ترامپ در این باره گفت: «دولت من برای مقابله با حامی اصلی تروریسم در منطقه یعنی ایران،قاطعانه عمل کرد.»
رئیس جمهوری در ادامه ادعاهای خود،گفت: «برای اطمینان حاصل کردن از اینکه این رژیم فاسد و دیکتاتوری به سلاح های هسته ای دست پیدا می کند،من واشنگتن را از توافق فاجعه آمیز هسته ای را ایران خارج کردم و در نهایت ما سخت ترین تحریم های ممکن را علیه این کشور اعمال کردیم.»
خبرگزاری «وکس»در گزارشی تحلیلی در این باره نوشت: «ترامپ معتقد است و مدعی است که چوب لای چرخ ایران گذاشته است اما اینطور نیست.»
در این تحلیل آمده است که ایران بر خلاف آنچه رئیس جمهوری آمریکا مدعی است نه تنها نفوذ منطقه ای خود را از دست نداده است بلکه حامیان اقتصادی بیشتری در جهان پیدا کرده است.
بر اساس این گزارش،اگرچه تحریم ها فشار بیشتری بر ایران تحمیل کرده اند اما کشورهای اروپایی مانند آلمان و فرانسه به پیروی از آمریکا در اعمال دوباره تحریم ها علیه تهران تن در ندادند و ساز و کاری را مهیا کردند که به آنها اجازه می دهد تا با وجود تحریم های آمریکا همچنان به تجارت با ایران ادامه دهند.
این امر می تواند تاثیرات اقتصادی تحریم های دولت ترامپ را بطور قابل ملاحظه ای تضعیف کند.
همچنین گزارش جدید منتشر شده از سوی بازرسان پنتاگون نشان می دهد که اعمال دوباره تحریم های آمریکا علیه ایران در ماه های آگوست و نوامبر 2018 تاثیر بسیار اندکی در توانایی های منطقه ای ایران و حمایت آنها از دولت بشار اسد داشته است.
در این گزارش آمده بود که شاید تحریم های اضافی قدرت توفق ایران را داشته باسد اما تا به حال تاثیر آنها در بهترین حالت ،حداقل بوده است.
در تحلیل «وکس» آمده است که ادعای پیروزی بر ایران در سخنرانی سالیانه ترامپ برای کنگره بیشتر مبتنی بر وهم بود تا واقعیت.
«المانیتور» هم اخیرا در گزارشی نوشت که تحریم های آمریکا نتوانست ایران را مجبور به عقب نشینی از سیاست های منطقه ای اش کند.
در این گزارش آمده است که به طور قطع و بر اساس گزارش های موجود؛تحریم ها تأثیر منفی بر هزینه های نظامی ایران داشته اند تا آنجا که هزینه های نظامی ایران در بازه زمانی سال های 2006 تا 2015 تقریبا یک سوم کاهش پیدا کرده است که یکی از بالاترین درصد کاهش هزینه های نظامی در سطح جهانی است.
اما کاهش این هزینه ها موجب نشده است تا ایران از سیاست های منطقه ای خود عقب نشینی کرده و اجازه دهد تا آمریکا به همراه متحدانی مانند عربستان سعودی در منطقه برای تامین منافع جنگ طلبانه و مالی خود جولان دهی کنند.
گزارش اخیر «گروه بین المللی بحران» در مورد سیاست منطقه ای ایران در مواجهه با قیمت های پایین نفت و تحریم ها شاهدی بر این مدعاست.
براساس گزارش «المانیتور» با نگاهی به بازه زمانی سال های 2011 تا 2015 میلادی که ایران هدف تحریم های چندجانبه قرار گرفته بود،می توان دریافت که این تحریم ها تاثیری در نفوذ منطقه ای ایران نداشت.
نظر شما