رشد ۵ درصدی تولید شمش آلومینیوم نسبت به سال گذشته

با توجه به مزیت هایی که تولید آلومینیوم در صنعت دارد ایران نیز همپای سایر کشورها برنامه ریزی های برای افزایش تولید شمش آلومینیوم انجام داده است و در این مسیر بر اساس آمارهای اعلامی رشد ۵ درصدی تولید شمش آلومینیوم نسبت به سال گذشته رسیده ایم.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، صنعت تولید آلومینیوم با توجه به نیاز روزافزون به این فلز در صنایع مختلف کشور در سال های اخیر مدنظر مسئولان اقتصادی قرار گرفته و جایگاه ویژه ای را در اقتصاد و صنعت به خود اختصاص داده است.

 

مصرف بالای انرژی الکتریکی در تولید آلومینیوم، موجب شده که تولیدکنندگان آلومینیوم به دنبال توسعه فناوری های پیشرفته با مصرف کم انرژی و احداث با انتقال کارخانه های آلومینیوم به مناطق برخوردار از انرژی ارزان باشند. کارشناسان با اشاره به اهمیت آلومینیوم به عنوان یک فلز استراتژیک در بازسازی پایه های اقتصادی و صنعتی کشور تلاش دارند که پس از تجزیه و تحلیل همه جانبه، وضعیت گذشته و حال صنعت آلومینیوم و مواد اولیه اصلی آن یعنی آلومینا و بوکسیت، به یک جمع بندی منطقی از دورنمای آینده این صنعت در ایران و جهان برسند.

 

کشور ما يكي از كشورهاي با سابقه در صنعت آلومينيوم منطقه محسوب مي شود. عربستان سعودي طرح توسعه ظرفيت خود تا 10 ميليون تن در سال را در دست مطالعه و اجرا دارد . امارات متحده عربي نيز با توليد 8.1 ميليون تن رتبه ششم جهاني را داشته و طرح توسعه برای افزايش ظرفيت به 4 و سپس به 10 ميليون تن را در دست اجرا دارد. قطر نیز بيش از 600 هزار تن آلومينيوم توليد مي كند. بحرين با 890 هزار تن و عمان با 360 هزار تن توليد در سال از رقباي ايران هستند.

كشورهاي شمالي ايران از قبيل آذربايجان، قزاقستان، اكراين، روسيه و تاجيكستان نيز در باشگاه توليد كنندگان آلومينيوم جهان حضور دارند. روسيه به تنهايي 8.3 ميليون تن در سال آلومينيوم توليد مي كند. ساير كشورهاي حوزه C.I.S در مجموع حدود 700 هزار تن ظرفيت توليد آلومينيوم دارند. تركيه نيز با ظرفيت 60 هزار تني در توليد آلومينيوم فعال است كه البته بيشتر از طريق بازيافت عمل مي کند. پيش بيني مي شود تا 10 سال آينده به دليل مزيت گاز در حدود 40 درصد از توليد آلومينيوم جهان در كشورهاي حاشيه خليج فارس صورت پذيرد.

 

این در حالی است که ایران بر اساس سند چشم انداز 1404 باید به تولید 1.5 میلیون تن شمش آلومینیومی برسد که حدود 50 درصد این رقم در داخل کشور مورد نیاز است و باقی به بازارهای صادراتی اختصاص دارد. بر اساس جداول آماری سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، کشورمان سالانه میزان تولید شمش خود را در واحدهای شاخص ایرالکو، المهدی و هرمزال به سطح 350 تا 400 هزار تن رسانده درحالی که گفته می شود میزان مصرف سالیانه به 600 تا 700 هزار تن می رسد.

 

همچنین بر اساس آمار سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران تولید آلومینیوم در 8 ماهه سال 97 افزایش 302 درصدی داشته است. تولید شرکت‌های بزرگ آلومینیوم کشور در ۸ ماهه ۹۷، حدود ۳.۲ درصد بیش از رقم مدت مشابه سال گذشته آلومینیوم تولید کردند. شرکت های ایرالکو، المهدی و هرمزال از ابتدای فروردین تا پایان آبان، 231 هزار و 31 تن آلومینیوم (خالص، بیلت، آلیاژ، ئی سی و براده) تولید کردند. این رقم در مدت مشابه سال گذشته، 223 هزار و 877 تن بود.

 

از این میزان، شرکت های «ایرالکو» 117 هزار و 667 تن، «هرمزال» 69 هزار و 74 تن و «المهدی» 44 هزار و 290 تن آلومینیوم تولید کردند. شرکت آلومینای ایران در ­8 ماهه امسال، 485 هزار و 559 تن «بوکسیت»، 159 هزار و 24 تن «پودر آلومینا»، 270 هزار و 649 تن «هیدرات آلومینیوم» و 88 هزار و 776 تن «آهک» تولید کرد.

 

همچنین بر اساس جداول آماری منتشر شده ایمیدرو میزان تولید شمش آلومینیوم (خالص) در ایرالکو (اراک) در مدت 9 ماهه امسال 110 هزار و 642 تن بود، هرمزال و المهدی (بندرعباس) نیز به ترتیب 71 هزار و 132 تن و 46 هزار و 540 تن تولید داشتند. واحدهای یاد شده در دوره مورد بررسی در مجموع 529 هزار و 576 تن بوکسیت تولید داشتند و میزان هیدرات آلومینیوم هم به رقم 298 هزار و 157 تن رسید. پودر آلومینا، آلیاژ و بیلت مجتمع های آلومینیوم سازی یاد شده در مدت این گزارش به ترتیب 175 هزار و 205 تن، هشت هزار و 822 تن و 11 هزار و 455 تن بود.

 

حالا در ادامه این مسیر بررسی عملکرد 10 ماهه سه واحد بزرگ تولیدی شمش آلومینیوم کشور نشان می دهد، مجموع تولید آنها در این مدت به بیش از 267 هزار تن رسیده که نسبت به مدت مشابه پارسال رشد پنج درصدی دارد. ایرنا در خبری در این باره نوشته است: «جداول آماری کارخانه های ایرالکو(اراک) و هرمزال و المهدی (بندرعباس) تولید شمش دیماه آنها در مجموع افزون بر 18 هزار تن شد که در مقایسه با دیماه 96 رشد 38 درصدی دارد.

 

سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) آمار تولید شمش آلومینیوم (خالص) را در سه واحد تولیدی ایرالکو، المهدی و هرمزال در 9 ماهه امسال 228 هزار و 314 تن اعلام کرد که بیش از 48 درصد آن سهم ایرالکوست. بررسی ها بیانگر آن است که رشد میانگین سالیانه مصرف آلومینیوم در جهان 6 درصد و رشد سالیانه مصرف آلومینیوم در ایران 12 درصد برآورد است.»

بنابراین گزارش، افزایش تولید آلومینیوم باعث رشد صادرات این بخش نیز شده است تا جایی که آمار تجارت خارجی بخش معدن و صنایع معدنی ایران در دوره 9 ماهه امسال نشان داد که صادرات زنجیره آلومینیوم و محصولات آن به وزن 75 هزار و 455 تن به ارزش 145 میلیون و 700 هزار دلار رسید که از نظر وزن و ارزش نسبت به دوره مشابه پارسال به ترتیب 47 و 43 درصد کاهش نشان می دهد.

 

واردات زنجیره آلومینیوم و محصولات مربوطه نیز در دوره مورد بررسی 84 هزار و 563 تن ثبت شد و به ارزش 166 میلیون و 200 هزار دلار بود که به ترتیب از نظر وزن و ارزش در مقایسه با 9 ماهه پارسال، کاهش 51 و 19 درصدی را به ثبت رساند. کشورهای منطقه خلیج فارس به همراه ایران سالیانه بطور متوسط بیش از 5.5 میلیون تن تولید شمش آلومینیوم دارند که کشورهای بحرین، عربستان و قطر در این ارتباط سهم بیشتری دارند./

کد خبر 766009

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha