افزایش ۲۱۱ میلیون تنی ظرفیت بندری کشور

استفاده از پتانسیل های حوزه دریا و بنادر پس از آنکه از سوی بالاترین مقام در نظام مورد تاکید قرار گرفت به عنوان دستور کار از سوی دستگاه های متولی دنبال شد تا جایی که امروز پس از گذشت ۴۰ سال از پیروزی انقلاب شاهد افزایش ۲۱۱ میلیون تنی بنادر کشور هستیم.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مرزهای آبی ایران و وجود دریای آزاد در کشورمان این پتانسیل را ایجاد کرده تا با استفاده از این بخش زمینه توسعه و رشد اقتصادی فراهم شود. ظرفیتی که چندین سال است از سوی مقام معظم رهبری مورد توجه قرار گرفته و ایشان در فرمایشات و دیدارهای متعدد خود با شخصیت های نظامی، سیاسی و اقتصادی بر لزوم بهره از پتانسیل دریاها و سواحل و بنادر کشور تاکید داشته اند.

 

ر هبر معظم انقلاب در بندهای 19، 21، 23 و 28 سیاست های کلی برنامه ششم بر بهره وري از درياها، توسعه دريا محور، پيشرفت اقتصادي، حمل نقل دريايي، اکوتوريسم دريايي تاکید داشتند. در بندهای 19، 21، 23 و 28 بر موارد زیر تاکید شده است:

تقسیم کار و تعیین نقش ملي در مناطق، استانها، نواحي و سواحل و جزاير کشور با رعايت الزامات آن در چارچوب سیاستهای کلي مربوط، به منظور افزايش تولید ثروت ملي و حمايت دولت از سرمايه گذاری در مناطق کمتر توسعه يافته و روستايي.

توسعه اقتصاد دریایی جنوب کشور در محور چابهار – خرمشهر با تأکید بر سواحل مکران.

توسعه بازارهای دریایی و ایجاد مناطق مهم اقتصادی در زمینه‌های دارای مزیت.

اولویت دادن به حوزه‌های راهبردی صنعتی (از قبیل صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، حمل ونقل، مواد پیشرفته، ساختمان، فناوری اطلاعات و ارتباطات، هوافضا، دریا، آب و کشاورزی) و افزایش ضریب نفوذ فناوری‌های پیشرفته در آنها.

کشورمان با داشتن 14 بندر فعال جزو کشورهایی است که حمل و نقل دریایی در آن رونق فراوانی دارد. این بنادر به عنوان مهمترین پایانه های تجاری کشور بخش عمده ای از واردات و صادرات را انجام می دهند. بر اساس آخرین مطالعات و آمارهای جهانی در زمینه شاخص رقابت ‌پذیری بنادر ایران در شاخص رقابت پذیری در سال 2017 رتبه 69 را داشته‌اند. همچنین جایگاه بنادر ایران در شاخص حمل و نقل رتبه 57 و در زیرشاخص کیفیت بنادر جایگاه 71 را از آن خود کرده‌اند. در راستای توسعه بنادر کشور 29 آذرماه نیز 19 قرارداد تفاهم سرمایه گذاری میان سازمان بنادر و بخش خصوصی به مبلغ ۱۸ هزار میلیارد امضا شده است.

 

این قالب این قراردادها که در حاشیه مراسم گرامیداشت هفته حمل و نقل امضا شده است در مجموع ۸۷ میلیارد تومان در بندر شهید رجایی، ۷۱۷ میلیارد تومان در بندر امام خمینی به منظور ایجاد تاسیسات تولیدی و ارزش افزوده ای، ۳۳۵ میلیارد تومان در بندر انزلی در بخش پایانه‌های صادراتی، مراکز تعمیرات و سوخت کشتی و مخازن روغن خوراکی، ۱۰۳ میلیارد تومان در بندر بوشهر برای احداث سردخانه و تاسیسات جمع آوری مواد زائد نفتی، ۱۰۰ میلیارد تومان در بندر امیر آباد، ۳۳۲ میلیارد تومان در بندر چابهار و ۷۰ میلیارد تومان در بندر نوشهر توسط بخش خصوصی سرمایه‌گذاری می‌شود.

 

مجموعه وزارت راه و شهرسازی و سازمان بنادر و دریانوردی در سال های اخیر اقدامات فراوانی را در این زمینه انجام داده و در دستور کار دارند تا جایی که بنا به گفته وزیر راه و شهرسازی شاهد افزایش ظرفیت‌های دریایی ایران به ۲۴۰ میلیون تن در ۴۰ سال گذشته بوده ایم.

باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از «محمد اسلامی» در این زمینه نوشته است: «دریا و دریانوردی مولفه‌های اقتدار ملت ایران هستند و ما با داشتن ۵ هزار و ۸۰۰ کیلومتر سواحل دریایی دارای مولفه‌های اقتدار ملی در این حوزه هستیم بنابراین باید بهره برداری از دریا را در دستور کار خود قرار دهیم. بخش بنادر ایران در ۴۰ سال گذشته اقدامات بسیار زیادی انجام دادند به طوری که ظرفیت‌های بندری ایران از ۱۹ میلیون تن به ۲۳۰ میلیون تن افزایش یافته است. در بخش تجاری و مشاغل پشتیبانی و گردشگری دریایی فرصت‌های بی نظیری داریم که هنوز از آن استفاده نکرده‌ایم.»

 

آمارهای ارائه شده از سوی سازمان بنادر و دریانوردی حاکی از آن است که در شش ماهه نخست امسال بیش از ۷۴ میلیون تن کالا در دریاهای ایران تخلیه یا بارگیری شده است. این آمارها که از عملکرد بنادر آبادان، آستارا، امام خمینی (ه)، امیرآباد، انزلی، بوشهر، جاسک، چابهار، خرمشهر، شهید باهنر، شهید رجایی، فریدون کنار، قشم، گناوه، لنگه، نکا و نوشهر ارائه شده نشان می‌دهد که تخلیه و بارگیری کالاهای اقتصادی در سال جاری به عدد ۷۴ میلیون تن رسیده که کاهش ۱۰ درصدی را نسبت به گذشته نشان می‌دهد.

 

 آمارها نشان می‌دهد در سال ۱۳۹۶ و تا زمان فعلی آمار جابه‌جایی کالاها در بنادر بیش از ۸۲ میلیون تن بوده است. سازمان بنادر و دریانوردی جزییات جابه‌جایی کالا در بخش‌های مختلف را ارائه کرده که کالاهای کانتینری با کاهش حدودا ۲۷ درصدی بیشترین نقش را در پایین آمدن این عملکرد داشته است. براساس این گزارش در سال جاری ۱.۲۶ میلیون TEU (واحدی معادل ۲۰ تا ۴۰ فوت) کانتینر در آبهای ایران جابه‌جا شده و این در حالی است که این رقم در سال گذشته ۱.۷۴ میلیون بوده است. در کنار کالاهای کانتینری کالاهای نفتی نیز کاهش داشتند، به طوری که عدد آنها از حدود ۲۷ میلیون تن سال گذشته در سال جاری به ۲۴ میلیون تن کاهش پیدا کرده که نشان‌دهنده افت ۱۶ درصدی آن است.

 

همچنین ظرفیت جابجایی بار در بنادر ایران تا پایان سال گذشته به ۲۳۳ میلیون تن رسید. در ابتدای انقلاب، تنها ۱۹ میلیون تن ظرفیت جابجایی بار در کشور ایجاد شده بود. در بخش مسافر دریایی هم این میزان از ۵۰۰ هزار نفر در سال ۱۳۵۷ به ۲۴ میلیون نفر در سال گذشته رسید.» ظرفیت جابجایی بار در بنادر ایران تا پایان سال گذشته به ۲۳۳ میلیون تن رسید و در چهل سال گذشته، سالانه پنج میلیون و پانصد هزار تن به این ظرفیت افزوده شده است./

کد خبر 766644

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha