به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، آمار بالای بیکاری موجب شده است تا افراد به سمت شغل های مهارتی بروند. از دوران نوجوانی هم می توان با فراگرفتن مهارت وارد عرصه کار شد. کار مبتنی بر دانش را می تواند در هنرستان ها دید. دانش آموزان نوجوانی که با درس خواندن مهارت هم یاد گرفته اند و می دانند پس از فارغ التحصیلی بیکار نمی مانند. با «مصطفی آذرکیش»، مدیرکل دفتر آموزش های کاردانش وزارت آموزش و پرورش به گفتگو پرداختیم که در زیر می خوانید:
چه تعداد از دانش آموزان در شاخه های کاردانش و فنی و حرفه ای مشغول به تحصیل هستند؟
بیش از 486 هزار دانش آموز در شاخه کار و دانش حضور دارند. حدود 425 هزار نفر هم در شاخه فنی و حرفه مشغول به تحصیل هستند.
بازار کار رشته های هنرستانی چگونه است؟
آموزش همیشه مساوی با اشتغال نیست. باید برای اشتغال اهرم های دیگری همانند خط تولید در کشور فعال باشد. در وزارت آموزش و پرورش، آموزش ها متناسب با نیاز بازار کار است. خیلی از رشته های کاردانش وجود دارند که بالای 95 درصد اشتغالزایی دارند. متناسب با بوم هر منطقه رشته های کاربردی شده اند. برخی از رشته های همانند تعمیر آسانسور، شیلات، پرورش میگو، سراجی کاری، مینا کاری، کشت زعفران بیکاری ندارند.
طبق آمارها، حدود 70 درصد از مشاغل توسط افراد دیپلم و زیردپلم تصدی شده اند. نشان می دهد آموزش ها هنرستان می توانند موثر باشند. در وزارت آموزش و پرورش و هنرستان ها سعی داریم، خود اشتغالی را از طریق کمک های فنی و اعتباری توسعه دهیم. اگر دستگاه های اجرای از خروجی هنرستان ها در زمینه تامین نیرو کار ماهر استفاده کنند، ضریب اشتغال فارغ التحصیلان در هنرستان زیاد شود.
چقدر از ظرفیت هنرستان ها در آموزش و پرورش استفاده می شود؟
بیشتر تولیدات همانند روپوش مدارس توسط هنرستانی ها صورت می گیرد. بیشتر تعمیرات مدارس را هنرستان هانی ها انجام می دهند. نهایت استفاده را از ظرفیت هنرستان ها داریم. در شواری آموزش و پرورش نیز بر بهره مندی از تولیدات و مهارت های هنرستانی ها تاکید شده است.
به نظر می رسد رشته های هنرستان ها بیشتر مشاغل خرد هستند؟
هنرستان ها تمام رشته ها را در خود گنجانده اند. از هنری تا کارمندی، از صنعت تا مدیریت خانواده در رشته های هنرستان ها وجود دارد. از همه مهمتر آنچه در هنرستان ها آموزش داده می شود، تولید داخل است که می تواند به توسعه کشور کمک کند. خیلی از مهارت هایی که آموزش داده می شود، در بازار کار نیاز به هزینه های زیادی ندارد اما به تولید در کشور کمک می کند.
رشته های جذاب در هنرستان ها کدام هستند؟
متناسب با نیازهای استان ها رشته های تحصیلی می توانند جذاب باشند. کشت زعفران و پرورش میگو برای استان های شمالی و جنوبی جذاب است.
رشته های هنری برای دختران که منجر به تولیدات صنایع دستی می شود و برای پسران رشته هایی که در حوزه صنعت است و رشته هایی که از قدرت و مهارت زیادی برخوردار هستند، جذابیت دارد.
مشکل نگرشی نسبت به رشته های هنرستانی در جامعه وجود دارد از چه نشات می گیرد؟
اصل عمده مشکل به فرهنگ مدرک گرایی باز می گردد که سابقه طولانی دارد. دانش آموزان هم تمایل دارند جذب شغل های دولتی شوند. این موضوع اصل کار را هم زیر سوال می برد. برای نمونه، برخی از والدین را شاهد هستیم هنگامی که می بینند کسی کار می کند، به فرزندانشان می گویند اگر درس نخوانید همانند فلانی باید کار کنید. این موضوع از دوران کودکی در ذهن فرد می نشیند و کار کردن را خوب جلوه نمی دهد. شان و جایگاه و منزلت فعالیت های مهارتی باید تقویت شود. خوشبختانه رویکرد کشور نیز به این سمت بهتر شده است.
برای تقویت هنرستان ها تجهیز هنرستان ها چه میزان اعتبار در نظر گرفته شده است؟
یکی از سیاست های وزارت آموزش و پرورش تقویت و تجهیز هنرستان های کاردانش و فنی و حرفه ای است، بالغ بر ۸۶۰ میلیاردریال اعتبار برای تجهیز هنرستانهای کشور منظور شده که این امر می تواند به تقویت مهارت آموزی کمک کند.
نظر شما