خبرگزاری شبستان: برخی از روزهای سال بنا به دلایلی بر سایر ایام ارجح و افضل هستند و ثواب اعمال و احتمال تحقق آمال در آن ها بیشتر است. از ایام بافضیلت و ویژه سال می توان به ماه های حرام اشاره کرد که قرآن کریم آن ها را «ذی القعده»، «ذی الحجه»، «محرم» و «رجب» نام می برد.
در فضیلت این ماه ها نکات بسیاری بیان شده است و این نکات تنها متعلق به اسلام نیست و حرمت جنگ در این چهار ماه در زمان جاهلیت نیز وجود داشته است. حتی برخی از مفسران قرآن، پیشینه تحریم جنگ در این چهار ماه را متعلق به زمان حضرت ابراهیم(ع) می دانند.
همچنین بر اساس برخی روایات روز ولادت و شهادت امام رضا(ع) در روزهای یازدهم و بیست وسوم این ماه واقع شده است. در مورد روز بیست وسوم که روز بسیار شریفی است نیز می گویند؛ روز زیارتی مخصوص امام رضا(ع) است و زیارت آن حضرت در این روز از دور و نزدیک یک سنت حسنه است. سید بن طاووس(ره) در کتاب «الاقبال بالاعمال الحسنه» بر استحباب زیارت امام رضا(ع) در روز 23 ذی القعده تأکید می کند. به همین مناسبت برای آشنایی با فلسفه نامگذاری و فضیلت های این روز با حجت الاسلام سید ابوالفضل طباطبایی اشکوری، امام جمعه فریمان و عضو اتاق فکر تبلیغ خراسان رضوی گفتگو کردیم که آنچه در ذیل می خوانید بخشی از این مصاحبه است.
حجت الاسلام سید ابوالفضل طباطبایی اشکوری، امام جمعه فریمان و عضو اتاق فکر تبلیغ خراسان رضوی با اشاره به روز 23 ذی القعده، روز زیارت خاص امام رضا (ع) مطابق آن چه که سید بن طاووس در اقبال الاعمال آورده است به خبرنگار شبستان گفت: سید بن طاووس فرموده مستحب است در این روز به زیارت امام رضا(ع) توجه کنیم و چه از راه نزدیک و چه از راه دور بعضی از زیارات معروف را بخوانیم.
وی ادامه داد: اگر چه در همه اوقات زیارت امام رضا (ع) مورد توجه است ولی در بعضی اوقات سفارش بیشتر شده است. همانند ماه رجب یا روز جمعه که از ناحیه امام جواد(ع) زیارت امام رضا (ع) سفارش شده است.
امام جمعه فریمان با اشاره به مصادف شدن 24 ذی القعده و روز جمعه در سال جاری گفت: در این روز از دو جهت کانال ارتباطی مردم با امام رضا (ع) فراهم شده و با توجه به سخن سید بن طاووس که زیارت از دور و نزدیک را سفارش کرده است این روز را می توان نماد و سنبل توجه عمومی همه علاقه مندان به وجود مقدس آن حضرت معرفی کرد.
وی در ادامه خواستار توجه مردم به زیارت امام رضا(ع) شد و افزود: چه خوب است همه امت اسلامی در این روز به امام خوب و مهربان که میهمان ملت بزرگ ایران اسلامی است متوجه باشند تا زمینه توجه امام نیز به مردم فراهم شود.
عضو اتاق فکر تبلیغ خراسان با ذکر فضیلت ها و روایات موجود در منابع شیعی درباره این روز گفت: تنها استنادی که بر ویژه بودن این روز برای زیارت امام رضا(ع) وجود دارد همان مطلب عالم بزرگ شیعی سید بن طاووس در کتاب «اقبال الاعمال» است که مرحوم شیخ عباس قمی هم در مفاتیح الجنان از او نقل فرموده است و نسبت به زیارت این روز سفارش موکد دارد.
وی ادامه داد: این روز بنا به برخی نقل ها روز شهادت آن حضرت نیز هست، اگرچه روز معروف شهادت آن حضرت روز آخر صفر است.
حجت الاسلام طباطبایی یکی از اعمال این روز را زیارت آن حضرت دانست و گفت: برای کسانی که زیارت از نزدیک برایشان ممکن نشده، زیارت از دور نیز دارای ثواب و پاداشی بسیار است.
وی مولفه های حرکت سیاسی امام رضا(ع) از مدینه به خراسان را چهار مورد برشمرد و گفت: سفر امام رضا(ع) به ایران در نوع خود اقدام سیاسی بی نظیر به شمار می آید چرا که به اجبار بوده است و نه به اختیار امام. مامون به اجبار آن حضرت را برای این سفر فراخوان کرد. همچنین هدف مامون از این احضار و فراخوان استفاده سیاسی و دور نگه داشتن امام از مرکز اسلام و محل توجه اهل بیت بود و قصد داشت با این اقدام امام را تحت کنترل خود قرار دهد.
وی خاطر نشان کرد: امام از این موقعیت استفاده کرد و با ایجاد ارتباط با شیعیان در طول مسیر و جمع کردن علاقه مندان، کشور ایران اسلامی را به پایگاه مهم مردمی و علاقه مندان به اهل بیت تبدیل کرد و با اقدامات و مناظرات علمی توانست خراسان و ایران را به کانون توجه دنیا در عصر خود تبدیل کند. اگرچه تشکیل این برنامه با تصمیم مامون بود ولی همان ظرفیت مورد استفاده امام قرار گرفت.
امام جمعه فریمان مرقد های مطهر امامزادگان منتسب به امام رضا(ع) در ایران را برکتی بزرگ و مراکزی فرهنگی و تاثیرگذار برای این مرز و بوم دانست و گفت: امام در یک اقدام سیاسی و انقلابی و دخالت نکردن در امور حکومت عباسی به نوعی مخالفت خود را به آنان به مردم معرفی کرد. حضور با برکت امام در خراسان و ایران سبب شد تا فرزندان اهل بیت به عشق پناه آوردن به آن حضرت به این کشور سفر کنند.
پایان پیام/
نظر شما