عینیت بخشی به الگوی رفتاری حضرت زهرا(س) برای کودکان و نوجوانان

حجت الاسلام حقیقت با بیان این که برای کودکان مسایل عینی و رفتاری قابل درک است، گفت: نویسندگان و شاعران باید برای بچه ها در مورد رفتار و نوع برخورد حضرت زهرا(س) با همسر، والدین و کودکان بگویند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، حضرت فاطمه زهرا(س) در 20 جمادی الثانی متولد شدند. سوره کوثر، آیه تطهیر،آیه اطعام و آیه مودت در شان و فضیلت حضرت زهرا(س) نازل شده است. آشنایی با این بانوی بزرگوار و الگو برداری از ایشان می تواند جامعه را به سمت تعالی و زنان را به جایگاه حقیقی خود سوق دهد. بنا بر اثرگذاری عمیق آموزش و الگو دهی در سنین پایین گفتگویی با «حسین حقیقت»، رییس اداره آموزش تربیت مربی کودک و نوجوان دفتر تبلیغات اسلامی و مدرس حوزه و دانشگاه در مورد ضرورت و شیوه آشنایی کودکان با حضرت زهرا (س) ترتیب دادیم که بدین شرح است:

 

معرفی حضرت زهرا(س) به کودکان تا چه اندازه ضروری است؟

حضرت زهرا (س) یکی از اهل بیت(ع) و وارث گوهرهای گرانبهایی هستند. پیامبر اکرم(ص) فرمودند قرآن و اهل بیت را برای ما به یادگار گذاشتند. خانم حضرت زهرا(س) اساس، عمق و ریشه اهل بیت (ع) هستند. ایشان باید به عنوان یکی از گوهرهای گرانبها برای همه اقشار جامعه از جمله کودکان معرفی شوند. تا همه متوجه شوند که مکتب ما از چه سرمایه هایی برخوردار است. حضرت زهرا (س) تنها بانویی هستند که سیده تمام بشریت محسوب می شوند.حضرت مریم سیده زمان خود بود و حضرت زهرا(س) سرور و سیده تمام عالمیان است بر این اساس باید کودکان خود را با حضرت زهرا (س) آشنا کنیم تا آنها الگوی عملی داشته باشند.

 

آیا همه جنبه های زندگی حضرت زهرا(س) را می توان برای کودکان تبیین شود؟

همه جنبه های زندگی حضرت زهرا(س) برای همه قابل فهم نیست. منظور از لیله در لیله القدر ، حضرت زهرا(س) هستند. همه مقامات و جنبه های شخصیت وجودی حضرا زهرا(س) برای همگان معلوم و قابل هضم نیست. هر کس مقداری از سعه وجودی ایشان را بنابر میزان شناخت و درک خود دریافت می کند.

 

چه جنبه هایی از شخصیت و زندگی حضرت زهرا برای کودکان قابل بیان است؟

باید نکاتی از زندگی حضرت زهرا(س) را برای بچه ها گفت که برای آنها قابل هضم باشد. برای کودکان مسایل عینی و رفتاری مناسب است. برای بچه ها باید در مورد رفتارها و نوع برخورد حضرت زهرا(س) با همسر، والدین و کودکان بگوییم . در مورد ارتباط حضرت زهرا(س) با پیامبر اکرم(ص) باید گفته شود و اینکه چطور حضرت زهرا (س) در تمام سختی ها در کنار و یاور پدر بزرگوارشان بودند و چطور پیامبر اکرم(ص) با دیدن دختر خود گویی تمام دردهایشان التیام بخشیده می شد. ارتباط حضرت زهرا(س) با همسر و فرزندانش می تواند برای کودکان در قالب های ادبی تعریف شود. ارتباطی که حضرت زهرا(س) با خالق هستی   و مردم داشتند نیز می تواند برای کودکان بیان شود. می توان به کودکان گفت که حضرت زهرا(س) چطور برطرف کننده نیازهای مردم بودند و حتی در شب عروسی خود، لباس شان را به فقیری بخشیدند. اینها از جمله مواردی است که برای کودکان قابل هضم است.

 

کمیت کتاب هایی که برای حضرت زهرا(س) نوشته شده است را چگونه ارزیابی می کنید؟

در مورد حضرت زهرا(س) تا قبل از انقلاب اسلامی آنچنان اثری نمی بینم. در مسایل دینی و مذهبی، مجموعه ای که برای کودکان و نوجوانان باشد تا قبل از انقلاب سراغ ندارم. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ، نوسندگان و شاعران به سمت مسائل دینی آمدند و در این حوزه قلم زدند. طبق آمار بیش از 2400 عوان کتاب در مورد شخصیت حضرت زهرا(س) برای افراد با گروه های سنی مختلف نوشته شده است. انصاری زنجانی ، کتاب فاطمه در آینه را نوشتند که توسط انتشارات دلیل ما نتشر شد. بعد از رحات ایشان، پسرشان کارشان را ادامه دادند و این کتاب را به روز کردند و کتابه های جدیدی که درباره حضرت زهرا(س) نوشته شده را در کتاب فاطمه در آینه آوردند. عناوین این کتابها تاکنون به 2400 عنوان رسیده است. در این کتاب، کتابهایی که با محوریت حضرت زهرا(س) نوشته شده است بر اساس حروف الفبا معرفی شده است. این کتابها فقط فارسی نیستند بلکه به زبانهای دیگر همچون عربی، تاجیکی و مالایی و بوسنیایی نیز نوشته شده است.

 

چند نمونه از کتاب های داستان خوب که درباره حضرت زهرا(س) برای کودکان و نوجوانان نوشته شده است را معرفی کنید؟

 

کتاب «پاره تن آفتاب» اثر مجید ملامحمدی

کتاب «مژده گل» که اثر مشترک محمود پوروهاب و مجید ملامحمدی

«یک سبد نور» نوشته مسلم ناصری

«انارهای آسمانی» اثر مجید ملامحمدی

مهدی محدثی مجموعه «حیات پاکان» را نوشته که بخشی از آن مربوط به زندگی حضرت زهرا(س) است. حجت الاسلام غلامرضا حیدری ابهری نیز کتاب خوبی برای نوجوانان نوشته اند با عنوان «من حضرت زهرا(س) را دوست دارم». این کتابها برای گروه سنی 7 تا 15 سال مناسب است.

 

چند نمونه از کتاب های شعری که با محوریت حضرت زهرا(س) نوشت شده است را نام ببرید.

مجموعه «بهتر از فرشته ها» از شاهین رهنما منتشر شده از به نشر مشهد

کتاب «گل لبخند و سلام» نوشته مصطفی رحماندوست منتشر شده از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

«آوازهای ارغوانی» اثر  تثیمتقی از سروش

«بهار ماندنی» اثری از یحیی علوی فرد از انتشارات بوستان کتاب

اینها جزو کتابهای گلچینی است که در قالب شعر برای گروه سنی کودک و نوجوان درباره حضرت زهرا(س) نوشته شده است.

 

کیفیت کتاب هایی که درباره حضرت زهرا (س) برای کودکان نوشته است را چونه ارزیابی می کنید؟

خوشبختانه کتاب های خوبی چه در حوزه شعر و چه در حوزه داستان با محوریت حضرا زهرا(س) برای گروه سنی کودک و نوجوان نوشته است که به گلچینی از آنها در سئوال قبلی پاسخ دادم. این دسته از کتاب ها توسط نویسندگان و شاعران قوی نوشته و سروده شده است و هم محتوا خوب و درست است و هم از نظر ادبی ساختار محکم و درست است. کتاب هایی نیز درباره حضرت زهرا(س) برای کودکان و نوجوانان نوشته شده است که هضم آنها سنگین است این کتابها ساده و مفید نیستند. بعضی از کتاب هایی که در مورد حضرت زهرا(س) نوشته شده است از لحاظ تصویرگری نامناسب است و برخی از نظر متن و محتوا مشکل دارد و تعدادی نیز برای کودک و نوجوان قابل درک و فهم نیست.

 

 

 

کد خبر 769824

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha