خبرگزاری شبستان؛ ماه رجب از ارزش و شرافت بسیار بالایی برخوردار است و این شرافت و ارزش بدان دلیل است که این ماه یکی از ماههای حرام و یکی از زمانهای ویژه دعا است. در این ماه روزه و شب زنده داری بسیار مورد تأکید و سفارش قرار گرفته است به خصوص در نخستین شب آن که یکی از شبهای چهارگانهای است که درباره احیا و شب زنده داری آن سفارشات فراوانی بیان شده است. از شرافتهای دیگر این ماه روز بیست و هفتم این ماه یعنی روز بعثت رسول اعظم (صل الله علیه و آله) است، روزی که رحمت رحیمیه خداوند در آن به طور کامل و تمام تجلی پیدا کرده است. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) در مورد شرافت ماه رجب میفرمایند: رجب شهر الله الاصم است و بدان سبب آن را اصم نامیدند که هیچ ماهی به پایه عظمت آن نمیرسد. مردم زمان جاهلیت به رجب حرمت مینهادند و آنگاه که اسلام درخشیدن گرفت بر حرمت آن افزود.
رجب، ماه بارش رحمت بر امت
ماه رجب، اولین ماه از فصل نیایش است. در کلام ائمه معصومین(ع) بارها بر فضیلت ماه های رجب، شعبان و رمضان تأکید شده است. روز ها و شب های این سه ماه، بهترین و برترین لحظه های بندگی معرفی شده اند. آن چه در اهمیت ماه رجب از سوی آن بزرگواران به ما رسیده است، حجم زیادی از احادیث این عزیزان را در بر دارد.
رسول خدا(ص) فرمودند: "رجب، ماه بزرگ خداوند است. در این ماه جنگ با کافران، حرام است. رجب، ماه خدا و شعبان، ماه من و ماه رمضان، ماه امّت من است. کسى که یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد، مستحق خشنودى بزرگ خداوند مىشود و خشم حق، از او دور مىشود.(وسائل الشیعة، ج 8، ص 98)
در روایتی که در کتاب شریف وسائل الشیعة، جلد 10، صفحه 511 آمده است، امام صادق(ع) از پیغمبر اکرم(ص) نقل کرده اند که آن حضرت فرمودند: "رجب شهر الإستغفار لأمتی أکثروا فیه من الإستغفار فَإنه غفور رحیم؛ ماه رجب، ماه استغفار امّت من است. پس در این ماه، بسیار طلب آمرزش کنید که خداوند آمرزنده و مهربان است.
همچنین آن حضرت فرمودند: "من استغفر اللّه فی رجب و سأله التوبة سبعین مرّة بالغداة و سبعین مرّة بالعشیّ یقول أَستغفر اللَه و أَتوب إلیه فإِذا بلغ تمام سبعین مرّة رفع یدیه و قال اللهمّ اغفر لی و تب علیّ فإِن مات فی رجب مات مرضیّا عنه و لا تمسّه النّار ببرکة رجب؛ کسی که در ماه رجب، هفتاد مرتبه در هنگام طلوع آفتاب و هفتاد مرتبه در هنگام غروب آفتاب بگوید أَستغفر الله و أَتوب إلَیه و سپس دستها را بلند کند و بگوید اللّهم اغفر لی و تب علیّ، اگر در ماه رجب بمیرد، خدا از او راضی باشد و به برکت ماه رجب، آتش او را لمس نکند". (همان، جلد 10، صفحه 484)
در سخن دیگری از امام صادق(ع) به نقل از رسول خدا(ص) آمده است: "و سمّی شهر رجب الأَصب لأَن الرحمة تصبّ على أمّتی فیه صبا؛ ماه رجب را "اصب" نامیده اند؛ زیرا در این ماه، رحمت الهى بر امّت من مىبارد. (همان، ص 511)
امام موسى بن جعفر(ع) نیز فرموده اند: "روزه یک روز از ماه رجب، آتش دوزخ را به اندازه یک سال راه دور مىگرداند. هر که سه روز از آن را روزه بدارد، بهشت بر او واجب مىشود". ( من لایحضرهالفقیه، ج 2، ص 92)
اعمال ماه رجب
امامان معصوم(ع)، علاوه بر بیان اهمیت ماه رجب، توصیه هایی نیز درباره اعمال این ماه شریف ارائه داده اند که می توان با مراجعه به کتاب نفیس مفاتیح الجنان که به همت عالم بزرگوار، شیخ عباس قمی گردآوری شده است، برخی از مهم ترین این اعمال را مشاهده نمود که در این مختصر، برخی از آن ها را نام می بریم:
1. صدقه دادن؛
2. اعمال شب و روز مبعث که مصادف است با روز بیست و هفتم ماه رجب؛
3. دعاها و نمازهاى مخصوص این ماه؛
4. هزار بار گفتن ذکر لا اله الا الله؛
5. زیارت مزار شریف ائمه اطهار(ع) و اولیای دین؛
6. اعتکاف در روز های ایام البیض که مصادف است با روز های سیزده، چهارده و پانزدهم ماه رجب؛
7. تلاوت ده هزارباره سوره "اخلاص"؛
8. روزه گرفتن در این ماه، به ویژه روز اول آن، ایّام البیض، روز مبعث و روز آخر این ماه؛
9. خواندن چهار رکعت نماز که در رکعت اول، بعد از سوره حمد، صد مرتبه آیة الکرسى و در رکعت دوم، بعد از سوره حمد، دویست مرتبه سوره اخلاص خوانده می شود؛
10. طلب استغفار که به سه شیوه صورت می گیرد:
- ذکر هزارباره "أستغفر الله ذا الجلال و الإکرام من جمیع الذنوب و الآثام"؛
- ذکر صدباره "أَستغفر الله الذی لا إِله إِلا هو وحده لا شریک له و أتوب إِلیه" و دادن صدقه؛
- هفتاد مرتبه ذکر "أستغفرالله و أتوب إلیه" در صبحگاهان و ذکر هفتادباره آن در شامگاه و یک مرتبه ذکر "الّلهم اغفر لى و تب علىّ". (رج. مفاتیح الجنان، اعمال ماه رجب)
نظر شما