درآمدزایی ۲ میلیارد و ۹۰۵ میلیون دلاری ترانزیت کالا برای ایران

در سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در برنامه ششم‌ در حوزه راه و شهرسازی، بر اولویت بخش ریلی و توجه به حوزه‌های راهبردی حمل‌ونقل تاکید شده است و بر این اساس درآمد حاصل از ترانزیت کالا در ۱۰ ماهه امسال به ۲ میلیارد و ۹۰۵ میلیون دلار رسیده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ترانزیت از بخش های مهم و و زیر بنایی در اقتصاد است و از ابعاد مختلف سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مورد توجه اکثر کشورها است. امروزه این صنعت یکی از سودآورترین منابع تجاری دنیا محسوب می شود. درآمد سرشار حاصل از این صنعت، رقابت کشورها را در ایجاد تسهیلات لازم برای بالا بردن سهم خود در این عرصه افزایش داده است.

 

برخورداری از امنیت و مزیت جغرافیایی یکی از مهمترین عواملی است که می تواند به خوبی زمینه ساز توسعه این صنعت باشد. ایران به لحاظ موقعیت ویژه جغرافیایی از دیرباز نقش مهمی در ترانزیت کالا و مسافر داشته است. در جنوب ایران، خلیج فارس که کشورهای عمده تولیدکننده نفت در آن قرار دارند، به عنوان گلوگاه انرژی جهان محسوب می شود. در شمال، دریای خزر بهترین پل ارتباطی میان کشورهای ایران، روسیه، قزاقستان، ترکمنستان و آذربایجان است. این دریا می تواند نقش مهمی در تجارت میان این کشورها ایفا کند. از غرب و شرق هم ایران با کشورهای عراق، ترکیه، پاکستان و افغانستان همسایه است که فرصت مناسبی برای تجارت را فراهم ساخته است.

در سالهای اخیر نیاز کشورهای آسیای میانه به دسترسی به آبهای آزاد از یکسو و فرآیند رشد اقتصادی کشورهای شرق و جنوب آسیا به همراه ناامنی مسیرهای رقیب در روسیه، افغانستان و پاکستان از سوی دیگر باعث شد تا بار دیگر ایران مورد توجه قرار گیرد. قرارگرفتن درمرکزیت جغرافیایی کشورهای عضو سازمان همکاری های اقتصادی اکو این فرصت را برای ایران فراهم آورده است تا ضمن ایفای نقش فعال در برقراری ارتباط تجاری و اقتصادی بین کشورهای عضو اکو، بتواند درچارچوب همکاریها و موافقتنامه های مختلف تجاری در زمینه ترانزیت کالاهای صادراتی و وارداتی کشورهای عضو نیز به ایفای نقش بپردازد.

 

بر این اساس با برنامه ریزی های صورت گرفته شاهد رونق در حوزه ترانزیت کالا هستیم به طوری که درآمد حاصل از ترانزیت کالا در ۱۰ ماهه امسال ( منتهی به دی) در بخش‌های مختلف ریلی، جاده ای، هوایی و دریایی به رقم ۲ میلیارد و ۹۰۵ میلیون دلار رسید که در مقایسه با سال گذشته ۱۴ درصد رشد نشان می دهد.

 

برپایه آمار سازمان توسعه تجارت ایران، در حالی که سال پیش در ۱۰ ماهه نخست سال (منتهی به دی) ۲ میلیارد و ۵۴۷ میلیون دلار کالا توسط بخش های مختلف حمل و نقل کشور ترانزیت شده بود اما امسال این رقم  ۳۵۸ میلیون دلار از رقم پارسال بیشتر است. ترانزیت کالا در قالب حمل و نقل هوایی کشور در مدت مورد بررسی این گزارش به ۳۶۶ میلیون دلار رسید که نسبت به سال گذشته هشت درصد کاهش نشان می‌دهد.

علاوه براین در ۱۰ ماهه ۹۷ در مجموع ۱۳۳ میلیون دلار کالا توسط حمل و نقل دریایی کشور ترانزیت شد که در مقایسه با مدت مشابه پارسال که ۱۴۱ میلیون دلار بود ۶ درصد کاهش یافت. همچنین در این مدت ترانزیت کالا توسط حمل و نقل جاده‌ای کشور معادل ۲ میلیارد و ۳۱۴ میلیون دلار بود که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۱۸ درصد افزایش نشان می‌دهد. بررسی آمارهای سازمان یاد شده حاکی از آن است که در ۱۰ ماه نخست سال ۹۶ (منتهی به دی) مجموع ترانزیت کالا توسط حمل و نقل جاده‌ای کشور معادل یک میلیارد و ۹۶۰ میلیون دلار بود.

 

در ۱۰ ماه نخست امسال ترانزیت کالا توسط حمل و نقل ریلی کشور نیز به ۱۵۲ میلیون دلار رسید که در مقایسه با دوره مشابه سال پیش که ۱۱۵ میلیون دلار بود، ۳۱ درصد رشد نشان می‌دهد.

 

یادآور می شود: در سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در برنامه ششم‌ در حوزه راه و شهرسازی، نیز بر اولویت بخش ریلی و توجه به حوزه‌های راهبردی حمل‌ونقل تاکید شده است. به گزارش وزارت راه سیاست‌های کلی برنامه ششم توسعه در ابلاغیه رهبر معظم انقلاب اسلامی به رئیس‌جمهوری که همزمان برای مجلس شورای اسلامی و مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شده دارای ۸۰ بند است که به حوزه راه وشهرسازی در چندین بند آن اشاره شده است.

 

براین اساس، اولویت ‌بخش ریلی در توسعه حمل‌و‌نقل و ایجاد مزیت رقابتی برای آن در بند ۲۴ ابلاغیه سیاست‌های کلی برنامه ششم توسعه آمده‌است و در بند ۲۵ بر توسعه حمل‌و‌نقل ریلی باری با اولویت تجهیز شبکه و پایانه‌های باری و اتصال شبکه به مراکز بزرگ اقتصادی، تجاری و صنعتی و مبادی ورودی و خروجی مهم کشور و شبکه‌های ریلی منطقه‌ای و جهانی به‌ویژه کریدور شمال - جنوب با هدف توسعه صادرات و ترانزیت بار تاکید شده است.

 

پیش تر نیز معاون اول رئیس‌جمهوری با تاکید بر اینکه توسعه حمل‌و‌نقل ریلی یکی از اولویت‌های دولت در برنامه ششم توسعه است، گفته بود: دولت برنامه‌های متعددی در زمینه ایمنی راه‌های کشور دارد که توسعه حمل‌ونقل ریلی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین‌ برنامه‌ها مطرح است و در برنامه ششم توسعه نیز، دولت توسعه حمل‌و‌نقل ریلی را جزو اولویت‌های خود قرار داده است. اسحاق جهانگیری با بیان اینکه ارتباط میان شهرهای اطراف کلان‌شهرها و به‌خصوص تهران باید از طریق خطوط ریلی انجام شود گفت: میزان فعلی ترددها از طریق جاده مناسب نیست و لازم است با توسعه خطوط ریلی، از میزان حوادث و مصرف زیاد سوخت جلوگیری شود./

کد خبر 772122

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha