به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، در سال 97 همچون سال های گذشته سینما و تئاتر ایران تعدادی هنرمندان پیشکسوت و حتی جوانش را ازدست داد؛ هنرمندانی که هریک با آثار خود، گوشه ای از ذهن مخاطبان را از آن خود کرده بودند. سال 97 سال درگذشت تعدادی از دوبلورهای پیشکسوت فعال در حوزه سینما، بازیگران بی بدیل، کارگردانان تاریخ ساز و سایر هنرمندان بود. در گزارش پیش رو نگاهی داریم به فعالیت سینماگران درگذشته در بهار سال ۹۷.
بهرام زند
دوبلور شناخته شده ایرانی که در سال های پایانی عمر با سرطان دست و پنجه نرم کرد تا بالاخره در 18 فروردین 97 دارفانی را وداع گفت. «بهرام زند» را با صدای ماندگارش در مجموعه های خاطره انگیز تلویزیون به یاد می آوریم. او سرپرست گویندگان در مجموعه های تاریخی چون «بچه های مدرسه والت»، «شیخ بهایی»، «امام علی (ع)»، «روشن تر از خاموشی» و «مدار صفر درجه» بود. از سوی دیگر مدیریت دوبلاژ سریال های خارجی چون «جنگجویان کوهستان»، «شرلوک هلمز» و «ناوارو» را برعهده داشت.
زند در حوزه دوبله فیلم های سینمایی نیز حضوری موثر و طولانی داشت. فیلم های ماندگاری چون «شجاع دل»، «گلادیاتور»، «خون به پا خواهد شد» و «تغییر چهره» همه با سرپرستی او دوبله شدند.
آخرین تجربه حضور او به عنوان دوبلور مربوط به انیمیشن فیلشاه بود که در آنصداپیشه نقش «پافیل» بود.
از جمبه بازیگران خارجی که زند به جای آن ها سخن گفته می توان به آنتونی هاپکینز، رابرت دنیرو، دانیل دی-لوئیس، مل گیبسون، جرمی برت، راسل کرو، بروس ویلیس، نیکلاس کیج، جان تراولتا، جیسون استاتهام و جرج کلونی اشاره کرد.
اما زند تنها در حوزه دوبله فعال نبود. جالب است بدانید که او در فیلم «میرزا کوچک خان» بازی کرده و اجرای برنامه «حافظه برتر» را نیز برعهده داشته است.
هوشنگ آزادیور
«هوشنگ آزادیور» بیشتر با آن چه در حوزه سینما و تئاتر نوشت و ترجمه کرد شناخته می شود. او که در سال های پیش از انقلاب در کنار فعالیت در انتشارات فرانکلین، کارمند رادیو و تلویزیون ملی بود، مستندهای ماندگاری با رویکرد مردم شناسانه ساخت که از جمله آن ها می توان به «عاشورا در روستای دوان»، «عید قربان» و«قالی شویان» اشاره کرد. البته مهمترین مستند او در این دوران «گلِ قالی» که در سال 1353 ساخته شد و در ایران و خارج دیده شد.
آزادیور همچنین در سال پیش از انقلاب برای یادگیری سینما به فرانسه و آمریکا سفر کرد تا این که در سال 1358 به ایران بازگشت.
ترجمه های او از نویسندگان مهمی چون تنسی ویلیامز با آثاری چون «باغوحش شیشهای» و «اتوبوسی به نام هوس»، نیکوس کازانتزاکیس با «کوروس»و همین طور «رومئو و ژولیت» شکسپیر از جمله فعالیت های ماندگار آزادی ور است.
آزادیور از سوی دیگر آثاری چون «بدیههسازی: شیوه بیان هنری در ایران» را تالیف کرد و مجموعه شعر او «هر قلبی که میتپد عاشق نیست شاید فقط پمپ خون باشد» در سال 94 پرفروش شد.
تدریس در دانشگاه و انتشار مقالالت در نشریت تخصصی از دیگر فعالیت های این نویسنده، مترجم و مستندساز ایرانی بود که 9 اردیبهشت 97 درگذشت.
ناصر چشمآ ذر
«ناصر چشم آذر» موسیقی دان و آهنگساز ایرانی نیز در این فهرست قرار می گیرد؛ به خاطر موسیقی متن های ماندگاری که برای فیلم ها ساخت.
او که به مدت 5 سال در امریکا موسیقی جاز، الکترونیک و فیلم آموخت وقتی در سال 1363 به ایران بازگشت نقش مهمی در رشد و گسترش موسیقی تلفیقی ایفا کرد و توانست آثاری با ترکیب سازهای الکترونیک و موسیقی ایرانی بسازد.
چشم آذر همچنین به ساخت موسیقی فیلم های سینمایی روی آورد و در همان دهه 60 و پس از آن در دهه 70 برای آثاری چون هامون، قصه های مجید، تاراج، دختران انتظار، میخواهم زنده بمانم، خواهران غریب و قارچ سمی موسیقی ساخت. تلاش او در این زمینه دو سیمرغ بلورین از جشنواره فیلم فجر برایش به ارمغان آورد.
البته این موسیقی دان در دهه 80 نیز به ساخت موسیقی متن برای فیلم ها ادامه داد که موسیقی فیلم ها و سریال هایی چون خواب و بیدار، شمعی درباد، سوپراستار، غزل و آتش بس از جمله آن هاست.
«ناصر چشم آذر» ۱۴ اردیبهشت ماه امسال در سن ۶۸ سالگی درگذشت.
حسین شهاب
بازی های «حسین شهاب» را همه علاقمندان به فیلم ها و سریال های ایرانی دیده بودند. او حدود پنجاه سال در تلویزیون و سینمای ایران حضور داشت به طوری که در مجموع با بیش از نود مجموعه همکاری کرد.
شهاب که خیلی زود تحصیل را رها کرده بود، وارد عرصه ورزش شده بود و حتی در نوجوانی و جوانی به صورت حرفه ای کشتی می گرفت. همین توانایی موجب شد او در برخی مجموعه ها به عنوان بدلکار حاضر باشد.
«مأموریت»، «گوزنها»، «بازداشتگاه»، «برزخیها» و «شیلات» از جمله فیلم های ماندگار او در سینماست. در تلویزیون نیز می توان به حضور او در سریال «هزاردستان» اشاره کرد. او همچنین در سال های پایانی عمر خود در فیلم طنز «شارلاتان» به ایفای نقش پرداخت.
حسین شهاب ۲۸ اردیبهشت ماه امسال پس از یک دوره تحمل بیماری دار فانی را وداع گفت.
ناصر ملکمطیعی
«ناصر ملک مطیعی» بازیگر سینمای ایران خردادماه امسال درگذشت. او که پیش از انقلاب در حدود 100 سریال و فیلم بازی کرد، پس از پیروزی انقلاب از بازی کناره گرفت. البته او در فیلم «برزخیها» ایرج قادری در سال 1361 نقش کوتاهی داشت و در سال 1392 نیز در فیلم «نقش نگار» علی عطشانی بازی کرد.
مراسم تشییع پیکر او در محل خانه سینما به محملی برای انتقاد از صدا و سیما به خاطر ممنوع التصویری اش بدل شد چراکه ملک مطیعی پیش از فوتش در برنامه دورهمی مهران مدیری حاضر شده بود اما این برنامه اجازه پخش نیافت. ماجرا از این قرار بود که قرار بود دورهمی با حضور ملک مطیعی شب یلدای سال 96 از تلویزیون پخش شود اما در آخرین دقایق، مجوز پخش آن لغو شد.
با وجود عدم پخش برنامه، ویدیوی غیررسمی آن در فضای مجازی منتشر شد. ملک مطیعی در آن ویدیو با ابراز خوشحالی از حضور در برنامه ای تلویزیونی، از این که مردم او را در این سال ها فراموش نکرده اند ابراز خوشحالی کرده بود.
او همچنین درباره این که چرا با وجود عدم امکان فعالیت سینمایی در ایران، به خارج مهاجرت نکرد هم گفته بود که زندگی در مملکت خود راترجیح می دهد.
«ناصر ملک مطیعی» چهارم خردادماه امسال در 88 سالگی درگذشت.
نظر شما