آمریکا در دو راهی تمدید یا عدم تمدید معافیت های ایران

آمریکا این روزها درگیر آن است که معافیت های خرید نفت ایران را تمدید کند یا آن را پایان دهد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، معافیت ۸ کشور از اعمال تحریم ها علیه ایران موجب شده تا ایران بتواند راحت تر از دوره های قبل در دوران تحریم ها به فروش نفت خود بپردازد.

 

اگرچه آمریکا ناگزیر به اعلام این معافیت ها بوده و اگر این اقدام را انجام نمی داد حداقل ۴ کشور از این استثناء ها خودشان به خرید نفت ایران می پرداختند.

 

اما حالا درگیری آمریکا در خصوص تمدید یا عدم تمدید این معافیت هاست. این معافیت ها در اردیبهشت به پایان می رسند و آمریکا گویی چاره ای جز تمدید آن ندارد.

 

در این رابطه، نشریه واشنگتن فری بیکن در گزارش نوشت: سران ایران روی تسلیم شدن دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در بخش مهمی از تحریم های جدیدش برای قطع دسترسی جمهوری اسلامی به بازارهای نفت حساب ویژه ای باز کرده اند.

 

طبق ترجمه ایرنا، براساس این گزارش، دولت ترامپ پس از تصمیم سال گذشته خود برای اعطای معافیت از تحریم های نفتی ایران به هشت کشور در وضعیت دیپلماتیک پیچیده ای گرفتار شده است.

 

و اکنون با نزدیک شدن انقضای معافیت ها در ماه مه (اردیبهشت)، بسیاری از کشورها زمینه سازی برای دریافت معافیت دوباره را آغاز کرده اند و این امر مورد استقبال تهران و در عین حال عصبانیت ایران ستیزان واشنگتن واقع شده که از ترامپ می خواهند به وعده خود برای فشار حداکثری علیه تهران عمل کند.

 

به نوشته فری بیکن، در حالی که متحدان اروپایی واشنگتن با ایجاد روش هایی برای دور زدن تحریم های آمریکا همچنان به دنبال حفظ برجام هستند، مبارزه برای معافیت واردات نفت دوباره جنگی داخلی را در دولت ترامپ ایجاد کرده که برای فشار به ایران تا چه اندازه می توان پیش رفت.

 

دولت آمریکا اعطای معافیت های جدید به این کشورها را رد نکرده و مقام های آمریکایی تصریح کرده اند که این روش مورد ترجیح واشنگتن نیست. اما در عین حال برخی از مقام های دولت ترامپ نیز به نظر می رسد خواهان تمدید معافیت های پیشین هستند.

 

واشنگتن فری بیکن افزود: مبارزه بر سر این معافیت ها بازتاب دهنده بحثی گسترده تر در داخل دولت ترامپ در این باره است که تا چه میزان می توان در فشار آوردن به ایران پیش رفت.

 

برخی مقام های دولت ترامپ استدلال می کنند در صورتی که کشورهای دریافت کننده معافیت نشان دهند که گام هایی برای کاهش واردات نفت از ایران برمی دارند، بهتر است معافیت جدید دریافت کنند تا با وارد شدن شوک به بازار نفت مواجه نشویم.

 

این در حالی است که نیروهای افراطی به همراه متحدانشان در کنگره آمریکا اعطای معافیت نفتی را تسلیم دولت ترامپ مقابل متحدان ایران و عقب نشینی از فشار حداکثری علیه تهران می دانند.

 

به گزارش شبستان، این گزارش در حالی منتشر شده که چندی پیش «برایان هوک» مسئول امور ایران در کاخ سفید اعلام کرده بود که این معافیت ها تمدید نخواهند شد اما حالا تحلیلگران نگاه دیگری به این موضوع دارند و معتقدند که آمریکا چاره ای جز تمدید این معافیت ها ندارد.

 

در همین خصوص، «حسن مرادی» در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، در مورد تمدید یا عدم تمدید معافیت خریداران نفت ایران از اعمال تحریم ها از سوی آمریکا، گفت: آمریکا ناگزیر به تمدید این معافیت هاست.

 

کارشناس انرژی با اظهار این که «دونالد ترامپ» از نظر سیاسی وضعیت مناسبی ندارد، افزود: ادامه این تمدید ها برای آمریکا اجتناب ناپذیر است.

 

وی با بیان این که دولت ترامپ در لبه پرتگاه است و چاره ای به جز ادامه وضعیت فعلی ندارد، خاطرنشان کرد: مگر این که رئیس جمهوری آمریکا بتواند از نظر سیاسی جایگاه خود را ارتقا دهد و این مساله نیز بعید به نظر می رسد.

 

مرادی یادآور شد: خود رای بودن ترامپ مانع از تغییر نگاه سیاسی به جهان امروز می شود و این مساله اجازه نخواهد داد که وضعیت اقتصادی آمریکا هم از قبل بهتر شود.

 

کارشناس انرژی تاکید کرد: من فکر می کنم ما همچنان در فروش نفت مشکل نداشته باشیم و امیدواریم وضعیت فعلی در سال ۹۸ هم ادامه یابد.

 

همچنین، «حمید حسینی» در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در خصوص آینده معافیت‌های خرید نفت از ایران و احتمال تمدید یا لغو معافیت 8 کشور از تحریم‌های نفتی آمریکا اظهار کرد: با توجه به اوضاع فعلی ونزوئلا و همچنین رو به افزایش بودن نسبی قیمت نفت در جهان، بعید به‌نظر می‌رسد آمریکا معافیت‌های 8 کشور از تحریم خرید نفت ایران را تمدید نکند و در این شرایط حتی اگر این معافیت‌ها ملغی شود هم، به‌نظر می‌رسد چین و هند به این تحریم‌ها تن ندهند.

 

دبیر اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی ایران ادامه داد: تصور من آن است که معافیت‌ خرید نفت از ایران حداقل برای 4 کشور تمدید می‌شود ولی ما باید تلاش کنیم تا با درنظرگرفتن این احتمال که معافیت‌های مذکور، تمدید نمی‌شود، با سیستم‌هایی که جدا از سیستم فروش نفت در شرایط عادی هستند، نفتمان را صادر کنیم و راه‌حلی برای فروش نفت و صادرات فرآورده‌های نفتی حتی در زمان لغو این معافیت‌ها بیابیم.

 

وی با اشاره به تحریم نفتی اخیر ونزوئلا نیز گفت: مشکل ایجادشده آن است که در حال حاضر، ونزوئلا هم وارد بازار آزاد فروش نفت شده و با توجه به تحریم نفتی این کشور، ونزوئلا هم به بازار آزاد فروش نفت یعنی بازار خارج از سیستم‌های معمول فروش نفت ورود کرده است؛ این مسئله باعث شده که کار ما در قیمت‌گذاری برای فروش نفت سخت‌تر شود.

 

حسینی اضافه کرد: البته از سوی دیگر اگر این نوع فروش نفت در دنیا شایع شود، ممکن است گریزگاه‌های جدیدی برای دور زدن تحریم‌ها برای ما نیز فراهم شود.

 

دبیر اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی ایران در پایان در پاسخ به این سؤال که آیا بودجه سال آینده کشور که بخش عمده‌ای از آن وابسته به فروش نفت است محقق خواهد شد یا خیر، گفت: اگر معافیت‌های فعلی برای خرید نفت کشورمان تمدید شود، قطعاً درآمدهای نفتی دولت محقق می‌شود ولی اگر این معافیت‌ها ملغی شود، حتماً فروش روزانه 1.5 میلیون بشکه نفت در سیستم خارج از فرایند معمول فروش نفت در دنیا بسیار سخت خواهد بود و این عدد سنگینی برای فروش در چنین شرایطی است.

 

یادآور می شود، چین، ترکیه، هند، ایتالیا، تایوان، یونان، کره جنوبی و ژاپن عضو ۸ کشور معاف از اعمال تحریم های نفتی علیه ایران بوده اند که براساس اعلام «بیژن نامدار زنگنه» وزیر نفت کشورمان ایتالیا، یونان و تایوان در این مدت خریدی از ایران نداشته اند و ۵ کشور باقی مانده ضمن استفاده از این معافیت ها در تلاش برای تمدید آن هستند./

 

 

کد خبر 772783

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha