به گزارش خبرگزاری شبستان، طبق آمارهای بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، تنها ۲.۲ میلیون واحد مسکن روستایی معادل ۴۰ درصد از کل مسکنهای روستایی موجود به صورت مقاوم هستند و مابقی حدود ۳.۱ میلیون واحد نیاز به بهسازی و نوسازی دارد؛ لذا باید برای مقاومسازی واحدهای مسکونی غیر مقاوم اقدام مقتضی صورت پذیرد.
در همین راستا دولت بهمنظور کمک در هزینههای ساخت خانههای روستایی، وام ۵ میلیون تومانی را در سال ۱۳۸۴ به تصویب رساند؛ در این مصوبه آمده بود که این تسهیلات بهصورت پلکانی سالانه ۱۵ درصد افزایش یابد.
این امر تا سال ۱۳۹۱ محقق شد و علاوه بر اعطای مستمر این تسهیلات، رقم آن به ۱۸ میلیون تومان و ۲۰ میلیون تومان رسید که روند نوسازی نیز اثرگذاری این سیاست را بهخوبی نشان میدهد؛ اما از آن سال به بعد میزان وام تخصیص یافته با هزینههای ساخت یک خانه مقاوم و استاندارد تناسب نداشته و همواره از میزانی که باید تخصیص داده میشد، کمتر بوده است.
بر اساس بخش ۱ بند «ب» ماده ۵۹ قانون برنامه ششم توسعه کشور، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و دولت موظف به بهسازی و نوسازی سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسکن روستایی در کشور هستند. در سالهای ۱۳۹۲ و ۱۳۹۴ هیچ سهمیهای برای ساخت مسکن روستایی تخصیص نیافت. روند نزولی مقاومسازی مسکن روستایی در سالهای اخیر، دولت را بر آن داشت تا در جلسه ۲۸ اسفند ماه ۱۳۹۶ هیئتوزیران، بانک مرکزی را مکلف کند تا نسبت به تعیین بانکهای عامل و سهمیه آنها برای پرداخت تسهیلات طرح ویژه نوسازی و بهسازی ۲۰۰ هزار واحد مسکونی روستایی، با ضمانت سفته زنجیرهای و سقف فردی ۲۵ میلیون تومان با سود ۵ درصد اقدام کند.
طبق آمار بنیاد مسکن در تاریخ ۲۶ اردیبهشت ۹۷ در اعتبار سال ۹۵ حدود ۱۶۰ هزار واحد روستایی ابلاغ شده که از این تعداد تنها برای ۹۴ هزار واحد آن تاکنون انعقاد قرارداد صورت پذیرفته است.حالا نیز با توجه به کمبودهای این حوزه بنا به گفته معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن کشور سقف تسهیلات مسکن روستایی که تاکنون ۲۵ میلیون تومان بوده که برای سال آینده به ۳۵ تا ۴۰ میلیون تومان افزایش مییابد.
مهر به نقل از «عزیزالله مهدیان» در این باره نوشته است: «در حال حاضر پنج میلیون و ۳۷۰ هزار واحد مسکن روستایی داریم که قریب به شش میلیون خانوار روستایی در آن ساکن هستند. ۷۰۰ هزار واحد مسکونی در روستاها کمبود داریم. از سال ۸۴ طرح ویژه بهسازی و نوسازی مسکن روستایی آغاز شده که از ۲۰ هزار واحد، هفت هزار واحدها مقاوم بودند. سالانه بهسازی ۲۰۰ هزار واحد تأمین اعتبار شده است. در حال حاضر به طور میانگین ۴۲ درصد خانههای روستایی مقاوم هستند.»
معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن کشور با اشاره به بازسازی مناطق حادثه دیده مانند زلزله بم و کرمانشاه بیان کرده است: «در قالب بازسازی تاکنون ۴۰۰ هزار خانه احداث شده است. از مجموع پنج میلیون و ۳۷۰ هزار واحد بیش از دو میلیون و ۲۰۰ هزار واحد مسکونی مقاوم شدهاند و برنامه داریم تا سال ۱۴۰۵ بیش از ۷۵ درصد خانههای روستایی مقاوم باشند.»
امید است با افزایش تسهیلات مسکن روستایی و تخصیص کامل اعتبارات سال های گذشته روند مقام سازی مسکن روستایی سرعت بگیرد./
نظر شما