رجبی: باید نگاه خود را در حوزه سینمای دینی جامع تر کنیم

مدیرعامل سابق بنیاد سینمایی فارابی در حاشیه برگزاری جشنواره فیلم رویش در مشهد مقدس گفت: اگر در فیلمی فضائل اخلاقی چون شجاعت و محبت و ... ترویج شود، فیلم دینی در جهت طریقت ساخته شده است.

به گزارش خبرنگار اعزامی شبستان به مشهد مقدس، چهارمین نشست نسبت دین و سینما با حضور منوچهر محمدی و محمدرضا شرف‌الدین مدیر انجمن دفاع مقدس، حجت‌الاسلام ریاحی و دکتر محمد رجبی در هتل پردیسان مشهد برگزار شد.


در ابتدای این نشست، منوچهر محمدی تهیه کننده فیلم سینمایی طلاومس گفت: بحث نسبت دین و سینما موضوع جذابی است و توجه به آن جزو ضروریات است. وقتی صحبت از دین می شود یک مفهوم متداول و سنتی به نظر می‌آید که مجموعه‌ای از احکام و تکالیف شخصی ست و به نظر می‌رسد بین هنر و آن ارتباطی وجود داشته باشد


وی ادامه داد: هنر می‌تواند جلوگاهی برای مباحث دینی باشد. این ارتباط فرصتی است که هنرمند به نگاه کمال‌گرای خود نزدیک‌تر شود.
 

در ادامه نوبت به سخنرانی محمدرضا شرف الدین رسید. وی در ابتدا بیان کرد: سنگ بنای سینمای مدرن ایران آن جمله معروف امام راحل است که ما با سینما مخالف نیستیم و با فحشا مخالفیم. هر کار و پدیده‌ای سازوکارهای خودش را دارد. وقتی حضرت امام این جمله را گفتند یعنی سینما را با ساختارهای تکنیکی آن پذیرفته‌اند و آنچه برایشان پذیرفتنی نیست مسائل غیراخلاقی است که ممکن است در هر کاری وجود داشته باشد.


وی خاطرنشان کرد: من هنوز به شخصه به فرم سینمای دینی شیعی نرسیده‌ام. عرصه تفکر و اندیشه زمان می‌برد تا مسائل مربوط به آن نهادینه شود.


در ادامه دکتر محمد رجبی با اشاره به مباحث دینی در مورد سینما گفت: وقتی بحث سینما و دین به وسط می آید در ابتدا وجهه فقهی دین به نظر آمده و فقه نیز در دستورات پنجگانه (حلال، حرام، مکروه، مستحب و مباح) خلاصه شده است. اما وجهه ای از دین اخلاق است که انسان را از حداقل های دین به حداکثرها ارتقا می دهد. باطن دین نیز که حقیقت دین نامیده می شود، چیزی جز وحدت تمام تضادها نیست.


وی در بخش دیگری از سخنان خود عنوان داشت: در حوزه سینما گاه بدون پشتوانه تحلیلی قوی می‌گوییم یک فیلم دینی است یا نه. اگر سراغ فقه بیاییم و بر این اساس به سینما نگاه کنیم، می‌توانیم بگوییم اگر حلال و حرامی در فیلم رعایت شده باشد و واجبی نهی نشده باشد، آن اثر دینی است و به واسطه اینکه در اثر نماز نمی‌خوانند نمی‌توانیم بگوییم کار دینی نیست.

 

رجبی بااشاره به اینکه باید نگاه خود را نسبت به دین در سینما جامع تر کنیم اظهار داشت: اگر در فیلمی فضائل اخلاقی چون شجاعت و محبت و ... ترویج شود، فیلم دینی در جهت طریقت ساخته شده است. اگر یک پله بالاتر بیاییم و با اثری متفکرانه در باطن عالم روبرو شویم و وضعیت انسان و زیبایی‌های پنهان خداوند را به نمایش بگذارد با فیلمی دینی از نوعی دیگر روبرو هستیم. حتی فیلمی که زیبایی‌های طبیعت را نشان می‌دهد فیلمی عمیقا دینی است.

 

دکتر رجبی گفت:‌ به نظر من فیلمهایی که با موضوع پیامبر اسلام، امام حسین (ع) و یا نماز و روزه ساخته می‌شود نیز فیلم‌های مذهبی هستند. در جامعه مذهبی اتفاقا گاه فیلمسازانی هستند که نگاه دینی ندارند و صرفا ظاهربینانه به مسائل نگاه می‌کنند، مثلا فیلمی که درباره حضرت موسی ساخته شد و انتقادهای زیادی به همراه داشت.

 

دکتر رجبی گفت:‌ فیلمی مثل «باشو غریبه کوچک» مصداق یک فیلم دینی است و یا فیلم «باران» مجید مجیدی که عرفان در آن در سطح بالایی مطرح می‌شود.
 

 

هفتمین جشنواره فیلم کوتاه دینی رویش هم اکنون در شهر مقدس مشهد در حال برگزاری است و تا 2 آبان ماه ادامه دارد.

 

پایان پیام/

کد خبر 77378

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha