فعال سازی کریدور شمال- جنوب با توسعه روابط گمرکی ایران و جمهوری آذربایجان

راه‌گذر شمال - جنوب یا کریدور شمال-جنوب از مسیرهای راهبردی در نیم‌کره شرقی جهان است و حالا در راستای فعال سازی آن کشورمان برای توسعه روابط گمرکی با جمهوری آذربایجان برنامه ریزی هایی داشته است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، نظام گمرکی در تمامی کشورها در چارچوب برنامه های کلان اقتصادی آن کشور عمل می کند. در اکثر کشورها گمرک تحت پوشش وزارت دارایی یا وزارت اقتصادی است. گمرک سازمانی است مالی و اقتصادی که از دیر زمان در کشورها وجود داشته و در هر زمان بنا به مقتضیات زمان و خواست حکومت ها شکل و سازمانی خاص به خود گرفته است تا به صورت فعلی درآمده است.

 

گمرک به عنوان مرزبان اقتصادی نظارت به اجرای صحیح و دقیق قوانین و مقررات دارد. کنترل اجرای قوانین و مقررات در زمینه سیاست بازرگانی کشور قسمتی از اهداف گمرک است. گمرک از طریق حقوق گمرکی، سود بازرگانی، عوارض گمرکی از طرف وزارت امور اقتصادی و دارایی درآمد برای دولت ایجاد می کند که همه این هزینه ها تخت عنوان مالیات بر تجارت خارجی نامیده می شود.

 

گمرک ایران به عنوان یکی از با سابقه ترین سازمان‌های دولتی و همچنین مرزبان اقتصادی کشور، نقش مهمی در اجرای سیاستها و خط‌مشی های اقتصادی و بازرگانی کشور دارد. گمرک ایران با توجه به روند رو به شتاب جهانی شدن و تحولات اخیر در سطح ملی و بین المللی در زمینه مناسبات تجاری و لزوم حرکت به سمت گمرک الکترونیک تلاش کرده است تا همگام با حرکت شتابان و روبه رشد اقتصادی و ارتباطات جهانی، متناسب با برنامه های توسعه و همچنین سند چشم انداز بیست ساله کشور در راستای تأمین رضایت‌مندی مردم، اهداف، امکانات، روش‌ها، برنامه ها ساز و کارهای خود را تنظیم کند.

گمرک بر این مبنا بر توسعه روابط خود با سایر کشورها و تشکل های اقتصادی دنیا تاکید دارد و در این زمینه در سال های اخیر شاهد آن هستیم که متولیان و مسئولان این بخش درسفرهای سیاسی و اقتصای سران قوا و سایر مقامات برای انعقاد قراردادهای تجاری در قالب تیمی همراه می شوند در همین راستا در سفری که تیم اقتصادی کشور در اواخر سال گذشته به جمهوری آذربایجان داشت شاهد انعقاد تفاهمنامه های گمرکی میان ایران و این کشور بودیم.

 

در نشست مشترک «مهدی میراشرفی»، رییس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران و «صفر مهدی اف»، رییس کمیته دولتی گمرک جمهوری آذربایجان درخصوص راهکارهای تسهیل تبالات مرزی ببن دو کشور و فعال سازی کریدور شمال- جنوب بحث و گفتگو شد. در این نشست میراشرفی ضمن تاکید بر افزایش رضایتمندی مردم و تجار دو کشور از عملکرد گمرکات خواستار ایجاد دروازه مشترک مرزی و تسریع در تبادل الکترونیکی اطلاعات بین گمرک ایران و آذربایجان جهت کاهش توقف مرزی شد.

 

همچنین رییس کمیته دولتی گمرک جمهوری آذربایجان ضمن اشاره به اقدام جدید کشور آذربایجان برای اجرای مدیریت واحد مرزی توسط گمرک و انجام کلیه امور به نمایندگی از سایر سازمانها، خواستار اقدام مشابه از سوی گمرک ایران بمنظور افزایش سرعت و کاهش توقف مرزی شد.

در ادامه با پیشنهاد رئیس کل گمرک ایران مقرر شد بلافاصله نمایندگان تام الاختیار گمرکات دو کشور در آخرین هفته سال ۹۷ با حضور در مرز آستارا نسبت به شناسایی و ارائه راهکار عملی که منجر به کاهش توقف مرزی شود اقدام کنند. همچنین کمیته های فنی و تکنیکی بین دو کشور برای رفع کامل موانع و تسهیل و کاهش توقف مرزی تحت نظر روسای گمرک تشکیل شود و بطور مستمر روند انجام تشریفات مرزی را رصد کند.

 

بنابراین گزارش، راه‌گذر شمال - جنوب یا کریدور شمال-جنوب از مسیرهای راهبردی در نیم‌کره شرقی جهان است. موقعیت استراتژیک، ژئوپلتیک و ژئواکونومیک ایران مورد توجه کشورهای بزرگ جهان بوده و هست. موقعیت مناسب ریلی و جاده‌ای و دسترسی ایران به سواحل طولانی در خلیج فارس، دریای عمان، دریای مکران، سواحل دریای خزر در سالهای اخیر بسیار مورد توجه تولیدکنندگان بزرگ اقتصادی جهان بوده‌است.

 

همچنین در جریان این نشست توافقنامه اجرای پروژه تیر الکترونیک ( e-TIR) میان ایران و جمهوری آذربایجان توسط رییس کل گمرک و رییس کمیته دولتی گمرک آذربایجان امضا شد. با امضای این توافقنامه گمرکات دو کشور توافق کردند تا از ابتدای ژوئن (۱۰ خرداد ۹۸) فرآیند ترانزیت کالا میان دو کشور را الکترونیکی کنند  با اجرایی شدن تیر الکترونیک اسناد کاغذی ترانزیت میان گمرکات ایران و آذربایجان حذف و اطلاعات به صورت الکترونیک مبادله می شود.

 

موافقتنامه راه‌گذر حمل ونقل بین‌المللی شمال - جنوب در شهریور ماه ۱۳۷۹ در سن پترزبورگ به امضای وزرای حمل و نقل سه کشور ایران، هند و روسیه رسید. راه‌گذر شمال - جنوب مهمترین حلقه تجارت بین آسیا و اروپا است که در مقایسه با مسیرهای سنتی از نظر مسافت و زمان تا ۴۰ درصد کوتاهتر و از نظر هزینه تا ۳۰ درصد ارزانتر است.

 

راه‌گذر شمال – جنوب یکی از مسیرهای مهم ترانزیتی در آسیای میانه است و کشورهای در مسیر این راه‌گذر هر یک با تشکیل اتحادیه و انعقاد قراردادهای همکاری در رقابتی همه‌جانبه به توسعه و تجهیز بنادر، جاده‌ها، ترمینال و مسیرهای ریلی خود می‌پردازند.

 

راه‌گذر شمال – جنوب در سال ۱۹۹۳ متعاقب برگزاری اجلاس کمیسیون اروپا وزرای حمل و نقل کشورهای عضو، علاوه بر راه‌گذرهای شمالی، مرکزی و جنوبی شاهراه ترانزیتی موسوم به راه‌گذر ترانزیتی شمال – جنوب را معرفی کرده و به تصویب رساندند.

 

این راه‌گذر ارتباط ترانزیتی کشورهای شمال اروپا و روسیه از طریق ایران و دریای خزر به کشورهای حوزه اقیانوس هند، خلیج فارس و جنوب آسیا برقرار می‌سازد. در این میان اتصال خلیج عمان و بندر چابهار در ساحل شرقدریای مکران یا دریای عرب به عنوان بندری استراتژیک به این راه‌گذر در مبادله کالا به شرق کشور و همسایه‌های شرقی و آسیای میانه نقش مهمی ایفاد خواهد کرد./

کد خبر 774780

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha