«حسن هانی زاده» در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص ارزیابی سیاست خارجی ایران در سال گذشته گفت: در سال 97 دستگاه دیپلماسی ایران شاهد فراز و فرودهای بسیاری بود.
کارشناس سیاست خارجی به ارتباط ایران با کشورهای منطقه اشاره کرد و افزود: در حوزه روابط منطقه ای مساله سفر رئیس جمهوری به عراق نقطه عطفی در سیاست خارجی منطقه ای ایران تلقی می شود و دستاوردهای بسیار مهمی برای منطقه و ایران داشته است و در تقابل با فشارهای اقتصادی آمریکا این سفر موثر بوده است.
وی ادامه داد: مساله دیگر سفر بشار اسد به تهران بود که نشان می دهد ایران تمام تلاش خود را برای برون رفت سوریه از بحران هشت ساله به کار گرفته و اقدامات ایران بسیار موثر بوده است.
هانی زاده با انتقاد از این که در حوزه روابط بین الملل دستگاه دیپلماسی ایران متاسفانه نتوانست یک ساز و کار مبتنی بر تعامل دو جانبه با اتحادیه اروپا ایجاد کند، تصریح کرد: اروپا در سال گذشته به صورت غیر شفاف با ایران رفتار کرد و ایران باید ضرب الاجلی برای این اتحادیه تعیین می کرد تا اروپا به تعهدات خود در حوزه برجام عمل کند. این نقطه ضعفی در سیاست خارجی ما بود.
وی بخش دیگر اقدامات سیاست خارجی ایران در سال گذشته را معطوف به روابط با کشورهای شرق آسیا دانست و در این باره توضیح داد: در حوزه روابط با شرق آسیا ایران موفقیت های زیادی داشته است. روابط با هند، چین و دیگر کشورهای شرق آسیا به سطح قابل قبولی رسیده است. همکاری با این کشورها در حوزه های نفتی بسیار خوب بوده و این یک موفقیت خوبی برای دستگاه دیپلماسی در سال گذشته تلقی می شود.
هانی زاده همچنین نقطه ضعف دیگر ایران در سیاست خارجی را مربوط به عدم توانایی در ایجاد رابطه با کشورهای آفریقایی تلقی کرد و افزود: نقطه بسیار مبهم و کور سیاست خارجی ما مساله آفریقا بوده که در مدار توجه دستگاه دیپلماسی نبوده است. روابط ایران با تونس، مغرب، الجزایر، سودان و مصر شفاف نیست و به سطح قابل قبولی ارتقا نیافته و باید گسترش رابطه با آفریقا باید مورد توجه قرار بگیرد.
وی در پایان با تصریح این مطلب که ایران در حوزه آسیای شرق و منطقه در سال گذشته توانسته خوب عمل کند، خاطرنشان کرد: انتظار می رود در سال جدید در حوزه هایی مانند ارتباط با اروپا و آفریقا که غفلت شده است، دستگاه دیپلماسی بتواند راهکارهای مفیدی را برنامه ریزی کند./
نظر شما