خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ مردم سرزمین اسلامی ایران همواره ترجیح دادهاند لحظات غم و شادی خود را در کنار مقدساتشان سپری کنند و به هر بهانهای این ارتباط معنوی را حفظ کردهاند. اکنون که بهار طبیعت فرصت مغتنمی را برای تفریح و سفر مهیا کرده است چه بهتر که این لحظات را به یمن حضور در جوار مرقد با صفای امامزادگان برکت و مسرت بیشتری ببخشیم.
مسیر بیرجند به سمت شهرستان نهبندان را پیش میرویم. در میانه راه به بخش شوسف میرسیم، از آنجا به سمت دهستان عربخانه تغییر مسیر میدهیم. از جاده طولانی و گاهاً خاکی که گذر کنی از دور گنبدی فیروزهای در قاب نگاهت به تصویر کشیده میشود.
قدم به داخل امامزاده که بگذاری، رایحهای از عطر گل یاس احساست را به اوج میبرد. حال و هوایت ملکوتی میشود و ناخودآگاه رو به روی ضریحش می ایستی و دست به سینه سلام می دهی. به راستی که چه عاشقانه، دلدادگی هایت خود به خود رنگ می گیرند و چه عارفانه کبوتر دلت را در آسمان عشق پرواز می دهی.
معرفی آستان امامزاده آقا سیدعلی(علیه السلام)
در خصوص تاریخ و بانی اولیه بنا، اطلاعات درستی در دست نیست اما آنچه افراد سالخورده به یاد دارند، بنای اولیه مزار خانه کوچک با سقف گنبدی و ساخته شده از خشت بود و بعدها به علت کوچکی خانه مزار آن را تخریب کردند.
برخی بانی اولیه این ساختمان را شیخ صوفی می دانند که در حدود 200 سال قبل آن را بنا کرده و قبرش در کنار ساختمان مزار علیا می باشد. دومین بنای مزار بزرگتر از بنای اولی به همراه مسجدی کوچک در کنار آن ساخته شد و سومین مرحله بازسازی مزار در سال 1371 توسط اداره اوقاف و امور خیریه شروع و ساختمان فعلی به نحو مطلوبی ساخته شد.
نمای بیرونی گنبد با کاشی های سفید و آبی و زرد در قالب گل و بوته های جالب در زمینه لاجوردی تزیین یافته که دور نمای زیبا و جالب دارد و کف بقعه، نمازخانه و رواق ها سنگ مرمر است و با قالی و قالیچه مفروش می باشد.
مکانی دنج برای زائران
همجواری این مزار با بزرگراه زاهدان- مشهد سبب شده تا همه روزه پذیرای خیل عظیمی از زائران و مسافران باشد. هچنین این آستانه مبارک هنگامی که زائران پاکستانی و افغانی از این مسیر می گذرند، لحظاتی را در این محل اطراق می کنند. قبل از انقلاب کسی در این محل ساکن نبود و در سال های اخیر مهاجرت مردم سبب ایجاد روستایی با 300 نفر شده است.
مردم محل، سید علی را منسوب به نوادگان حضرت علی بن ابی طالب (علیه السلام) می دانند اما از زمان و علت آمدن و شهادت ایشان در این محل اطلاعی ندارند. برخی بر این باورند که احتمال دارد ایشان از یاران الحامد لله علوی معروف به باقریه بوده که در قهستان برای ایجاد دولت علوی علیه خلفای عباسی خروج کردند و پس از مبارزات خونین در سال 400 هجری قمری با یارانش در سرزمین تاریخی قهستان پراکنده و به شهادت رسیدند.
ارادتی خاص به آستان آقا سید علی(علیه السلام)
«حمید بهادری» رئیس اداره اوقاف شهرستان نهبندان در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند با اشاره به موقعیت جغرافیایی این مکان مقدس، گفت: آرامگاه امامزاده سیدعلی در ۹۰ کیلومتری شمال شهر نهبندان واقع شده و مورد توجه خاص پیروان اهل بیت (علیه السلام) است.
وی با اعلام اینکه آستان مقدس امامزاده سید علی(علیه السلام) هر روز میزبان صدها زائر و مسافر است، بیان داشت: آستان امامزاده آقا سید علی(علیه السلام) دارای محوطه ای به مساحت 50 هزار متر مربع است.
رئیس اداره اوقاف شهرستان نهبندان با اشاره به اینکه درآمد مزار از نذورات نقدی و غیرنقدی مردم تأمین می شود، تبیین کرد: در کنار مرقد امامزاده سید علی(علیه السلام) صندوقی قرار دارد که مردم نذورات نقدی خود را در آن می ریزند و زیر نظر اداره اوقاف صرف هزینه های ضروری مزار می شود.
اشارهای به امکانات رفاهی
بهادری به امکانات رفاهی و خدماتی این بقعه متبرکه اشاره و مطرح کرد: 40 باب زائرسرا و 10 باب سوئیت جهت استفاده زوار در جوار آستان امامزاده آقا سیدعلی(ع) احداث شده است.
وی با بیان اینکه در کنار زائرسرا 7 چشمه سرویس بهداشتی و دو باب وضوخانه مردانه و زنانه نیز احداث شده است، گفت: حمام، کشتارگاه، آشپزخانه، فروشگاه و مخابرات از دیگر امکانات موجود در این بقعه متبرکه است.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه نهبندان به اجرای طرح نوروزی سازمان اوقاف اشاره کرد و افزود: طرح نوروزی آرامش بهاری به منظور تبدیل بقاع متبرکه به قطب فرهنگی با استفاده از ظرفیت تعطیلات نوروزی و ارتقاء سطح فکری و فرهنگی زائران و مسافران نوروزی در آستان مقدس امامزادگان و بقاع متبرکه اجرا می شود.
میزبانی از مسافران نوروزی با طرح آرامش بهاری
بهادری زمان اجرای طرح را از 28 اسفندماه لغایت 14 فروردینماه اعلام و ادامه داد: در راستای اجرای این طرح خدمات مختلف زیارتی، فرهنگی و تبلیغی به زائران بقاع متبرکه و امامزادگان ارائه می شود.
وی از اجرای طرح آرامش بهاری در شش بقعه و امامزاده این شهرستان خبر داد و بیان داشت: امامزاده سیدعلی(ع)، امامزاده سیدنالحسین(ع)، مسجد مقدس حضرت ابوالفضل(ع)، مجتمع فرهنگی- مذهبی امام علی(ع)، بقعه بیبی مریم(س) و بقعه متبرکه ملک چاهروئی بقاع مجری طرح آرامش بهاری در این شهرستان هستند.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه نهبندان همچنین به برپایی خیمه های معرفت در بقاع متبرکه مجری طرح آرامش بهاری اشاره و مطرح کرد: سه خیمه معرفت با حضور 7 مبلغ بومی و غیربومی در بقاع متبرکه مجری طرح آرامش بهاری برپا شده است.
بهادری با بیان اینکه در خیمه های معرفت با حضور روحانیون با تجربه به شبهات دینی و شرعی زائران، پاسخ داده می شود، ادامه داد: غرفه های عفاف و حجاب، قرآن بخوان و جایزه بگیر، مشاوره خانواده و مشاوره وقف از دیگر برنامه های طرح آرامش بهاری است.
ورود 70 هزار زائر به امامزادگان شهرستان
وی با اعلام این مطلب که در بقاع شاخص مجری طرح آرامش بهاری، خدمات پزشکی و امدادرسانی به زائران و مسافران نوروزی ارائه میشود، گفت: از ابتدای طرح آرامش بهاری تاکنون بیش از 70 هزار زائر و مسافر وارد بقاع متبرکه شهرستان نهبندان شدند.
رئیس اداره اوقاف شهرستان نهبندان از آمادهسازی بیش از 160 باب زائرسرا و سوئیت در بقاع متبرکه نهبندان جهت پذیرایی از مسافران و زائران نوروزی خبر داد و افزود: از ابتدای طرح آرامش بهاری تاکنون بیش از 10 هزار نفر در زائرسراها و سوئیتهای بقاع متبرکه شهرستان اسکان یافتند.
نظر شما