به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمان، نماز یکی از واجبات الهی است که هر مسلمانی موظف است تا در شبانه روزی پنج نوبت خود را در این دریای زلال بندگی و خشوع شستشو دهد و ظرف وجود خویش را برای دریافت رحمت الهی مهیا کند و نیز با تمسک به آن، خویشتن را در برابر انواع تهدیدات شیطانی حفظ کند.
آیات فروانی در قرآن کریم به اهمیت یاد خدا و نماز و حصول آرامش روحی و روانی در پرتو این فریضه اشاره دارد که آیات 114سوره هود "و در دو طرف روز [=اول و آخر آن] و نخستین ساعات شب نماز را برپا دار زیرا خوبی ها بدی ها را از میان مىبرد این براى پندگیرندگان پندى است". 103 سوره نساء، 238 بقره، 101 نساء و آیه 9 سوره جمعه از جمله این آیات است.
همچنین در آیه 78 سوره اسراء که اشاره به زمان برپاداشتن نماز دارد، نماز صبح را مقرون با حضور فرشتگان دانسته است که خود از نکات بسیار قابل توجه و حائز اهمیت است که تأمل پیرامون آن انسان را نسبت به اهمیت دادن به این نماز که ممکن است برای بسیاری از افراد به دلیل رها کردن بستر خواب، دشوار باشد، مؤثر است.
همچنین در آیه 9 از سوره مبارکه مؤمنون یکی از ویژگی های مؤمنین، مواظبت آنان بر نمازهایشان ذکر شده است.
با وجود آیات و روایات فراوانی که ناظر به اهمیت موضوع نماز و آثار و برکات آن است اما به وفور دیده می شود که این آثار بر نماز بسیاری از ماها مترتب نیست؛ چه آنکه افرادی با وجود پایبند بودن به ادای نماز اما دچار انحراف و آلودگی هم می شوند.
علت این سوال و سوالات دیگری در این زمینه باعث شد تا سلسله گفتگوهایی با اهل فن راجع به چرایی این امر ترتیب داده شود که نخستین بخش آن در پی می آید.
حجت الاسلام مهدی دسترنج در گفتگو با خبرنگار شبستان، مهم ترین اثر نماز را با استفاده از آیه 45 سوره مبارکه عنکبوت، بازدارندگی انسان از فحشا و منکرات دانست و افزود: البته آثار فراوان دیگری از جمله اینکه نماز برای یادآوری نعمت ها و ذکر خداست نیز در قرآن آمده است.
وی با اشاره به روایتی از حضرت صدیقه طاهره(س)دوری از تکبر را از دیگر آثار نماز برشمرد که آن حضرت فرمودند: نماز برای دوری از تکبر بر بندگان واجب شده است.
استاد حوزه علمیه کرمان با بیان اینکه قرآن چیزی خلاف واقعیت نمی گوید، پس چرا آن آثاری که برای نماز بیان کرده است را نمی بینیم، گفت: دلیل اصلی اش این است که نماز ما نماز استانداری نیست و با شرایط ویژه فقهی، اخلاقی و عرفانی اقامه نمی شود.
وی توجه به غصبی نبودن مکان و لباس نمازگزار و نیز غصبی نبودن آب وضو را از شرایط فقهی دانست که توجه به آن باعث می شود تا انسان به حقوق دیگران احترام بگذارد و با درس گرفتن از نماز از تهمت و غیبت و آنچه منجر به زایل شدن حقوق دیگران می شود، دوری کند.
وی با عنوان اینکه پوشش زن در نماز را که از دیگر شرایط فقهی دانست که با رعایت آن، زن تمرین حجاب و حیا می کند، ادامه داد: مستحباتی از جمله اینکه زن ها باید در نماز پاها را جمع و ساق دستها را بر زمین بگذارند حاوی این پیام است که زن باید در همه شرایط مراقب سکنات و حرکات خود در اجتماع باشد.
حجت الاسلام دسترنج، درک واقعیت و ماهیت نماز را تأثیر گذار در زندگی دانست و افزود: دانستن فلسفه ارکان نماز باعث توجه بیشتر به آن می شود.
وی در این باره با مثال زدن رکوع و خم شدن در برابر ذات اقدس الهی، تصریح کرد: کسی که بداند با تمام وجود در برابر خداوند متعال تعظیم کرده است دیگر در برابر شیطان سر خم نمی کند.
استاد حوزه، حضور قلب را از شرایط عرفانی نماز ذکر کرد و گفت: کسی که معنای "ایاک نعبد و ایاک نستعین" را بفهمد، امیدش از غیر خدا منقطع می شود و یا کسی که با توجه "الله الصمد" را بگوید می داند که خدای بی نیاز توانائی بی نیاز کردن او را دارد.
وی با بیان اینکه در روایات آمده است کسی که با غضب به چهره پدر و مادر بنگرد، نمازش تا 40 روز پذیرفته نیست، افزود: کسی که به این نکته واقف باشد، سعی در مهربانی می کند و کینه کسی را به دل نمی گیرد.
حجت الاسلام دسترنج در پاسخ به این سوال که چه کسی یا کسانی باید ماهیت نماز را برای افراد آشکار کنند، پاسخ داد: در مرحله اول این وظیفه متوجه پیامبر(ص)و ائمه اطهار بوده که روایات فراوان ایشان حاکی از انجام کامل وظیفه آن بزرگواران در این خصوص است.
وی ادامه داد: پس از ایشان این وظیفه متوجه علما دین از مراجع تقلید گرفته تا مبلغان و ائمه جمعه و جماعت است که در منابر و سخنرانی ها و.. مردم را با فلسفه نماز آشنا کنند.
استاد حوزه افزود: در مرحله بعد همه نهادهایی که به نوعی با فرهنگ مردم سروکار دارند باید بکوشند تا در راستای این امر مهم تلاش کنند و در این میان نقش رسانه ملی به دلیل پرمخاطب بودن آن، به نوعی که امروز جزو لاینفک زندگی مردم قرار گرفته است برجسته تر است.
وی بیان کرد: وضعیت کنونی جامعه حاکی از آن است که تلاش های انجام شده از سوی مراکز و نهادهای مختلف از جمله رسانه ملی کافی نبوده و جا برای کار بیشتر دارد.
دسترنج تأکید کرد: البته کار متمرکز در زمینه نماز بازدهی بیشتری دارد و در این راستا باید برنامه ریزی ویژه ای انجام شود تا به عنوان مثال در یک مناسبت خاص مانند ماه مبارک رمضان، نماز محور همه برنامه ها قرار گیرد.
پایان پیام/
نظر شما