خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ در تاریخ ایران مشاهده میگردد که همیشه قشنگترین نقش و نگارههای هنری در مواردی همچون کاشیکاری، منبتکاری، نقاشی، معماری و ... در ساختمان و منبرها و حیاط امامزادگان و مساجد این کشور از اصفهان و تهران تا دورافتادهترین نقاط کشور در خراسانجنوبی و سیستان و بلوچستان و کرمان و ... مورد استفاده قرار گرفته است.
وجود این پدیده هم نشان دهنده عشق زیاد مردم کشور مان به مذهب اسلام و خاندان اهل بیت (علیه السلام) که مهمترین نمود آن امامزادگان میباشند و هم گواهی بر این مدعا میباشد که پیشینیان ما علاوه بر اینکه دارای سرشت و روحی زیباشناسانه و تعالی جو بودهاند بلکه هم به تجربه و هم به آنچه که در قرآن مجید و احادیث معتبر ذکر شده است مبتنی بر اینکه خدا زیباست و زیباییها را دوست دارد از ابزار هنر و زیبایی جهت جذب مردم و بویژه جوانان به امامزادگان و مساجد و انجام فرایض دین مبین اسلام استفاده نمودهاند.
استان خراسان جنوبی به عنوان سومین استان وسیع کشور دارای امامزادگان تاریخی زیادی همچون امامزاده شاه سلیمان علی (علیه السلام)، مزار شهدای دره شیخان، بقعه امامزاده عبدالله (علیه السلام) و ... است که دارای جاذبههای تاریخی، معماری و فرهنگی زیادی میباشند.
حرکت به سمت امامزاده سید حسین ابن جعفر(علیه السلام)
هرچند خیلیها طبس را با درختهای بهار نارنج و عطر مست کنندهاش آن هم در فصل بهار میشناسند، اما معماری بینظیر بارگاه سید حسین ابن جعفر(علیه السلام) که یادگاری از دوره صفویه است، بر زیباییهای این شهر کویری ایران افزوده است.
از طبس به سمت جاده مشهد حرکت میکنیم، بعد از گذشت 5 کیلومتر در نزدیکیهای فرودگاه طبس تابلو روستای فشاه را در سمت راست خود میبینیم، سپس جاده خاکی به طول 8 کیلومتر را طی میکنیم تا به امامزاده و روستای فشاه برسیم.
قبل از رسیدن به این روستا جاده به دو سمت تقسیم میشود که هر دو راه به روستای فشاه میرسد با این تفاوت که راه سمت راست فشاه پایین و سمت چپ فشاه بالا همان روستایی است که مد نظر ما است پس مسیر تابلو را در سمت چپ طی میکنیم تا به روستا برسیم.
امامزادهای در دل نخلستان ها
مسیر از درختان خرما پر شده است در سایه همین درختان میشود اطراق کرده و یک روز کامل را در روستا به زیارت تفریح و استراحت بپردازیم. بعد از گذشت از بین درختان نخل به امامزاده سید حسین ابن جعفر(علیه السلام) میرسیم.
جنب این امامزاده ایوانهایی برای نشستن ساخته شده است. این ایوانها شما را در تابستان از گزند گرما و نور خورشید دور میکند و در زمستان از بارش باران شما را مصون میدارد. زیر درختان خرما جای مناسب دیگری است که میتوان در آنجا اطراق کرد.
همچنین در جنب این امامزاده محلی برای شستن ظرف یا وضو در نظر گرفته شده است. آب این روستا از دو منبع تهیه میشود آب قناتی که بعد از گذشتن از دل کوه به این روستا میرسد و در استخر بزرگی انبار میشود این استخر بزرگ توسط نردههای بلندی محافظت می شود تا کسی داخل آن نیفتد. از این آب برای کارهای کشاورزی و سیراب کردن درختان نخل استفاده می شود.
چشم روشنی با طعم زیارت
قبل از زیارت امامزاده باید از چند پله بالا بروید این امامزاده در روی سکوی بزرگی ساخته شده است. در داخل ساختمان ضریح مطهر این امامزاده چشم را روشن می کند. ضریح به شکل چهار گوش مستطیل ساخته شده و قسمت خانمها وآقایان از هم جدا شده است. در سمت راست ضریح سالن بزرگی وجود دارد که توسط خیرین در چند سال گذشته ساخته شده است.
بر روی این ضریح زیارت نامه این امامزاده نصب شده است امامزاده سید حسین فرزند امام جعفر صادق(علیه السلام) فرزند امام محمد باقر(علیه السلام) فرزندامام حسین(علیه السلام) فرزند امام علی (علیه السلام) می باشد این امامزاده عموی گرامی امام هشتم ما شیعیان میباشد.
این مکان در نزد مردم از احترام خاصی برخوردار است و شبهای جمعه، روز طبیعت و ایام محرم و صفر و به ویژه شهادت امام صادق (علیه السلام) جمعیت زیادی از طبس و روستاهای اطراف برای زیارت به این روستا می آیند و در ایام شهادت مراسم عزاداری با شکوهی همراه با نذورات را برگزار می کنند.
اشارهای به ساختمان امامزاده
ساختمان این امامزاده در سال های گذشته چندین بار دچار زلزله های مختلفی شده است. به گفته یکی از افراد مسن که در این روستا بود در زلزله سال 57 طبس این امامزاده به کلی ویران شد سنگ قبر آن را از زیر آوار خارج کردند این سنگ دچار شکستگی شده بود این سنگ اکنون در دیواره داخلی امامزاده نصب شده است و سپس ساختمان جدیدی بر روی آن ساخته شد.
قدیمیترین مدرکی که در این محل دیده میشود سنگنوشتهای است که در سال 1081هجری قمری در ده سطر بانی اولین بنای زیارتگاه را معرفی میکند. آنچه در این کتیبه بیان شده محمد کوت بانی اولیه و ساعی آن محمد کورابست است و احتمال دارد معمار بنا سلطان حسنی پسر محمد داروغه بوده و این سه نفر از بانیان این زیارتگاه هستند.
اجرای برنامه های فرهنگی در امامزادگان
حجت الاسلام «دادخدا خدائی» رئیس اداره اوقاف شهرستان طبس در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در بیرجند گفت: در شهرستان طبس علاوه بر وجود آستان مبارک حضرت حسین بن موسی الکاظم(علیه السلام) تعداد 8 بقعه متبرکه وجود دارد که تحت تولید و مدیریت اداره اوقاف و امور خیریه این شهرستان می باشد.
وی با اعلام اینکه امامزادگان و بقاع کتبرکه شهرستان طبس در مرکز شهر و روستاهای شازده علی دیهوک، فشاه، پیرحاجات، حلوان، زنوغان و ازمیغان قرار دارد، بیان داشت: در آستان مقدس این اماکن متبرکه برنامههای فرهنگی و مذهبی متعددی برگزار میشود.
رئیس اداره اوقاف شهرستان طبس به اهداف حضور امامزادگان در ایران اشاره کرد و افزود: هدف از حضور این بزرگان در کشور تبلیغ دین مبین اسلام و ترویج آموزه های دینی و احکام اسلامی و به خصوص روشنفکری و دفاع از جایگاه امر ولایت و امامت بود.
میزبانی 8 بقعه متبرکه طبس از زائران نوروزی
حجت الاسلام خدائی طرح نوروزی آرامش بهاری را یکی از طرح های فرهنگی اوقاف دانست و گفت: این طرح هر سال در ایام نوروز از 28 اسفندماه لغایت 14 فروردین ماه در آستان مقدس امامزادگان و بقاع متبرکه اجرای می شود.
وی اعلام کرد: این طرح در 8 بقعه متبرکه امامزاده ابوالبرکات زیدبن علی(علیه السلام)، سید احمد زنوغان، آقا سید حسین روستای زرگ، آقا حسینبن جعفر روستای فشاه، محمد بن جعفر طیار روستای ازمیغان، احمد بن اسحاق روستای پیر حاجات، شیخ ابراهیم روستای حلوان و مجتمع فرهنگی و مذهبی خواجه خضر در حال برگزاری است.
رئیس اداره اوقاف شهرستان طبس تبیین کرد: در سال جاری تعداد 8 مبلغ اعزامی و بومی جهت ترویج برنامهها و اهداف طرح آرامش بهاری به این شهرستان اعزام شدهاند که مسافران و زائران از فعالیتهای کارشناسانه این مبلغان بهرهمند شدند.
وی در پایان بیان کرد : از مهمترین اهداف این طرح رسیدن به آرامش معنوی مسافران نوروزی است لذا تمام تلاش ما این است که مردم و مسافران، به خصوص در این ایام از آرامش موجود در آستان امامزادگان لذت ببرند.
نظر شما