به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر داوود کیانی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد و کارشناس مسایل اروپا، در همایش ملی "روابط ایران و اروپا، تجارب پیشین، چشم انداز فرارو"، که به همت دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه در تهران برگزار شد، به تبیین و بررسی نقش آلمان در سیاست خارجی اتحادیه اروپا در قبال ایران پرداخت.
وی با بیان اینکه بسیاری از تحلیلگران اروپایی بر این باورند که سیاست خارجی اتحادیه اروپا کاملا متاثر از نگرش و نفوذ قدرت های اصلی آن اتحادیه و مشخصا سه دولت آلمان فرانسه و انگلیس می باشد، اظهار داشت: در واقع در بستر همگرایی اروپایی، موازنه قوای نوینی شکل گرفته است که در آن هر یک از سه قدرت یاد شده دارای مناطق نفوذ جداگانه برای خود می باشند.
کیانی در همین حوزه، به فرانسه مثال زد که در شمال آفریقا و کشورهای واقع در سواحل جنوبی دریای مدیترانه، انگلیس در خاورمیانه عربی و آلمان در شرق اروپا از نفوذ بیشتری نسبت به سایر قدرت ها برخوردار هستند.
وی بر این باور بود که مطالعه سه دهه روابط ایران و اروپا پس از انقلاب اسلامی نشان می دهد که از جمع سه قدرت اصلی اروپایی، از زمان تجربه وحدت در اوایل دهه 1990 و پیگیری یک "سیاست جهانی" جدید بیشترین سهم را درجهت دهی و تعیین محتوای سیاست خارجی اتحادیث اروپا نسبت به ایران داشته است.
این استاد دانشگاه در همین باره افزود: این امر تا بدانجا پیش می رود که بیشتر تحلیل گرانی که مناسبات ایران و اروپا را دنبال می کنند، از روابط ایران و آلمان به عنوان روابط ویژه یاد می کنند و جالب این است که آنان همین تعبیر را در مورد روابط آلمان واسراییل نیز به کار می گیرند.
وی با بیان اینکه مولفه های فرهنگی – تاریخی، ژئوپولیتیک و اقتصادی سهمی در ممتاز شدن جایگاه ایران در مقایسه با سایر دول خاورمیانه ای نزد سیاست خارجی آلمان دارد، گفت: اما اینکه نشانه های تاثیرگذاری آلمان بر سیاست خارجی اروپایی نسبت به جمهوری اسلامی ایران چیست، خود مساله ای دیگر و بلکه مهمتر است.
کیانی با اشاره به اینکه نقش آلمان در تاثیر گذاری بر سیاست خارجی دول اروپایی نسبت به جمهوری اسلامی ایران، در دو دوره زمانی متمایز قابل بررسی است، گفت: از زمان وقوع انقلاب اسلامی تا فروپاشی نظام دو قطبی، و از زمان وحدت آلمان از ابتدای دهه 1990 تا کنون، این دو دوره را تشکیل می دهند.
وی بر این باور بود که به لحاظ شرایط مربوط به افزایش قدرت ملی و دگرگونی های ناشی از تحول ساختاری نظام بین الملل، این امر طبیعی است که تاثیرگذاری آلمان بر سیاست خارجی دول اروپایی نسبت به ایران در دوره دوم به مراتب قوی تر، منسجم تر و نقش رهبری آن کشور در این رابطه مشهود تر می باشد.
کیانی درپایان سخنانش اظهار داشت: آلمان با مبنا قرار دادن سیاست تعامل با ایران در طول سه دهه گذشته، توانست این نگرش خود را به سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز تسری داده و نقش تعیین کننده ای در ممانعت از پیروی اتحادیث از آمریکا در منزوی ساختن بین المللی جمهوری اسلامی ایران ایفا کند.
گفتنی است، همایش ملی "روابط ایران و اروپا، تجارب پیشین، چشم انداز فرارو" با حضور اندیشمندان و پژوهشگران حوزه سیاست خارجی، به همت دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه، در محل دفتر آموزش و پژوهش این وزارتخانه، دوم و سوم آبان برگزار می شود.
پایان پیام /
نظر شما