مشکل چند صدایی اتحادیه اروپا هنوز حل نشده است

فغانی مدعی شد که به رغم اصلاحات ساختاری در بخش سیاست خارجی اتحادیه اروپا، مشکل چندصدایی آن هنوز حل نشده و تبعات این اختلاف نظرها گاهی دستاورهای ارزشمند گذشته را نیز با چالش های جدی مواجه می کند.

به گزارش خبرنگار شبستان، حجت الله فغانی، رییس اداره نهادهای اروپایی وزارت امور خارجه، در همایش ملی "روابط ایران و اروپا، تجارب پیشین، چشم انداز فرارو"، که به همت دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه در تهران برگزار شد، با ارائه مقاله ای به تبیین و بررسی ساختار چدید سیاست خارجی اتحادیه اروپایی و تاثیر آن بر روابط با جمهوری اسلامی ایران پرداخت.

وی در ابتدای سخنانش مدعی شد که همگرایی اروپایی به عنوان آرمانی جدی و فراگیر، در نیم قرن گذشته حیات قاره سبز را در عرصه های مختلف داخلی و خارجی اعماز سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و امنیتی به طرز نمایانی متحول ساخته است.

فغانی با معرفی مقاله خود، اظهار داشت: تلاش داشته ام تا همگرایی اتحادیه در زمینه سیاست خارجی و امنیتی مشترک و تحولات منتهی به شکل گیری سرویس اقدام خارجی در پرتو اجرای پیمان لیسبون و تاثیرات آن بر روابط اتحادیه اروپایی با جمهوری اسلامی ایران را مورد نقد و بررسی قرار دهم.

وی بر این باور بود که ملموس ترین دستاورد پیمان لیسبون، ایجاد سرویس اقدام خارجی، ادغام بخش های مختلف سیاست خارجی، ایجاد دو منصب جدید و تقویت نقش نهادهای اتحادیث و اقتدار بروکسل بود.

فغانی در همین باره افزود: این تحولات، اگر چه تا حدودی عقب ماندگی شدید توسعه ساختاری و عمودی این مجموعه از گسترش جغرافیایی و افقی آن را جبران نمود، اما تاکنون نتوانسته است پاسخگوی انتظارات ایجاد شده باشد.

وی نارسایی و ناکامی سیاست خارجی اتحادیه را معلول علل مختلف دانست و گفت: ایرادات و نواقص ساختاری، ناکارآمدی برخی شیوه ها و مکانیزم های اجرایی و خطاهای راهبردی در نگرش به واقعیت ها در داخل و خارج، از محورهای عمده و قابل ذکر در این زمینه است و اتحادیه بدون رفع آن ها نمی تواند به اهداف مورد نظر در سیاست خارجی و امنیتی مشترک دست یابد.

فغانی در ادامه گفت: اختلاف نظرهای اعضا در قبال تحولات جاری جهان و بحران های موجود در آن و برخوردهای متفاوت آن ها با عوارض این بحران ها، نشان داده است که به رغم اصلاحات ساختاری در بخش سیاست خارجی، مشکل چندصدایی اتحادیه حل نشده و تبعات این تشتت و اختلاف نظرها حتی گاهی دستاورهای ارزشمند گذشته را نیز با چالش های جدی و بی سابقه مواجه کرده است.

وی مدعی بود که تحولات ساختار سیاست خارجی اتحادیه اروپا و تشکیل سرویس اقدام خارجی بر روابط این مجموعه با جهان از جمله ایران تاثرگذار بوده و این تاثیرگذاری در رابطه با ایران بیش از آنکه سمت و سوی روابط را تغییر دهد، بر سرعت و غلظت مواضع اتحادیث افزوده است.

گفتنی است، همایش ملی "روابط ایران و اروپا، تجارب پیشین، چشم انداز فرارو" با حضور اندیشمندان و پژوهشگران حوزه سیاست خارجی، به همت دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه، در محل دفتر آموزش و پژوهش این وزارتخانه، دوم و سوم آبان برگزار می شود.

پایان پیام/

 

کد خبر 77715

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha