به گزارش خبرنگار شبستان، نشست خبری چهل و یکمین جشنواره بینالمللی فیلمهای علمی، آموزشی و تقویتی رشد و نهمین جشنواره بینالمللی دانشآموزان فیلمساز امروز با حضور حمیدرضا کفاش دبیر جشنواره، محمدتقی فهیم و جمعی از اهالی رسانه در سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی برگزار شد.
کفاش در ابتدای این مراسم با مروری بر تاریخچه جشنواره فیلم رشد، گفت: اولین دوره این جشنواره در سال 1342 با عنوان فستیوال فیلمهای آموزنده برگزار شد و اما در سال بعد دکتر ناطق خانلری پیشنهاد دادند که کلمه جشنواره را به جای فستیوال مورد استفاده قرار دهند.
وی ادامه داد: در ابتدا همه به واژه جشنواره به خاطر هموزنی آن با گوشواره میخندیدند اما به تدریج کلمه جشنواره که ابداع وزارت آموزش و پرورش است، همه جا مرسوم شد.البته فیلمهای ایرانی در دورههای نخست جشنواره بسیار کم بود و تنها 25 فیلم ایرانی در آن حضور داشت اما در سال بعد 38 فیلم در جشنواره ارائه شدند که 10 فیلم از ایران و 28 فیلم دیگر از 28 کشور مختلف بود .
کفاش در ادامه گفت: در سال 1350 عنوان فستیوال فیلمهای آموزنده به جشنواره بینالمللی فیلمهای آموزشی تغییر نام داد و 14 دوره با همین عنوان به حیات خود ادامه داد . با پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 برگزاری جشنواره فیلم رشد متوقف شد در سال 1364 شروع دوباره جشنواره با تغییر عنوان آن به جشنواره بینالمللی فیلمهای علمی آموزشی تربیتی رشد که شعار سازمان پژوهش آموزش است همراه بود که همچنان نیز با همین عنوان به کار خود ادامه میدهد. البته زمان برگزاری جشنواره نیز از اردیبهشتماه به آبانماه منتقل شد؛ چرا که ماه آبان، ماه دانشآموزی است که در آن شروع سال تحصیلی و روز دانشآموز را داریم.
معاون فناوری اطلاعات آموزشی وزارت آموزش و پرورش در ادامه تاریخچه این جشنواره اظهار داشت: تا قبل از سال 1352 فیلمهای ارائه شده به جشنواره بدون دوبله عرضه میشد اما از سال 1352 به بعد با دوبله و زیرنویس فیلمها اکران شد و در دوره بیستودوم بخش خانواده و در دوره بیستوسوم بخش دانشآموزان فیلمساز و در دوره سیوششم بخش معلمان فیلمساز به ترتیب به جشنواره اضافه شدند.
کفاش در ادامه با اشاره به مکان و زمان برگزاری دورههای مختلف جشنواره بیان داشت: ما در دورههای 34 و 35، جشنواره را همزمان در کرمان و یزد و تهران برگزار کردیم و در دورههای بعد پس از پایان جشنواره اصلی در تهران فیلمها در دورههای مختلف در طول سال در مناطق متفاوت کشور اکران شد و ما به تجربه دریافتیم که این نوع اکران مطلوبتر از اکرانهای دیگر است. بنابراین باید بگویم جشنواره فیلم رشد تنها جشنوارهای است که پس از اختتامیه ختم نمیشود و در روستاها و استانهای مختلف کشور تا پایان سال ادامه دارد.
وی در مورد نحوه انتخاب فیلمها توسط هیئت داوران گفت: انتخاب فیلمها منطبق با فرهنگ مناطق مختلف کشورمان تا فروردینماه طول میکشد و پس از آن با توجه به گرمسیر و سردسیر بودن مناطق، فیلمهای منتخب در استانها در مناطق مختلف کشور به نمایش درمیآید.
دبیر جشنوارع در ادامه در خصوص تندیس جشنواره بیان داشت: تا چهاردهمین دوره جشنواره تندیس دلفان (نام تپهای در استان لرستان که پیکرهای با قدمت 1200 سال قبل از میلاد در آن کشف شده است) را به منتخبین اهدا میکردیم. از سال 64 این روند تغییر پیدا کرد و علاوه بر تندیس فعلی لوح زرین و سیمین به همراه تندیس به منتخبین اهدا میشود.
دبیر چهل و یکمین جشنواره بینالمللی فیلمهای علمی آموزشی تربیتی رشد در ادامه این نشست با اشاره به دلیل برگزاری این جشنواره توسط سازمان آموزش و پرورش گفت: نگاه ما به فیلم به عنوان رسانهای آموزشی است و در حقیقت رویکرد جدید آموزش و پرورش رویکرد کتاب درسی و بستههای آموزشی است. خوشبختانه بستههای آموزشی در نظام آموزش و پرورش تصویب شده و دروس از این سال تحصیلی به شکل بسته آموزشی همراه با کتاب درسی ارائه میشود.
کفاش ادامه داد: هدف اصلی از برگزاری جشنواره فیلم رشد شناسایی، انتخاب و معرفی فیلمهای آموزشی و تربیتی است البته در کنار این موارد ما وظیفه خود میدانیم که به شناسایی فیلمساز و فیلمهای متناسب با مسائل آموزشی و تربیتی نیز بپردازیم. بنابراین هیئت انتخاب ما متشکل از فیلمسازان، روانشناسان، متخصصان آموزش و معلمان است .البته اگر فیلمی در انتخاب ما رد شد به نشانه این نیست که این فیلم به طور کلی رد شده است بلکه تنها از نظر فرهنگی یا آموزشی منطبق با مسائل آموزشی کشور ما نبوده است.
کفاش در ادامه گفت: این جشنواره تلاش دارد زمینه را برای تعامل فیلمسازان برای فیلمسازی در زمینه پیوند آموزشی در داخل و خارج بیشتر کند. همچنین ایجاد کارگاههای آموزشی و ارتقاء دورههای فیلمسازی از دیگر اهداف این جشنواره است. البته ما هر ساله موضوعی را توسط فراخوان برای ارائه فیلمها اعلام میکنیم.
کفاش در ادامه این نشست در مورد بخشهای حاضر در این جشنواره بیان داشت: فیلمها در قالب مستند، علمی، انیمیشن، داستانی کوتاه و بلند و نماهنگ خواهند بود و البته بخش ویژه دانشآموزان نیز وجود دارد که قضاوت جداگانهای در آن انجام میشود.
وی گفت: میانگین داوران جشنواره 10 نفر است که ما از کشورهای مختلف این داوران را انتخاب میکنیم و افتتاحیه جشنواره نیزدر سالن سینما فلسطین روز یکشنبه 15 آبان ماه برگزار میشود.علاوه بر سینما فلسطین، فیلمها در 16 سالن دیگر نیز در سانسهای جداگانه ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان از طریق اطلاعرسانی روابط عمومی آموزش و پرورش اکران میشود.
دبیر جشنواره در ادامه با اشاره به تقویم اجرایی این دوره از جشنواره افزود: امسال فاصله زمانی فروردین تا تیرماه را برای پذیرش فیلمها قرار دادیم و از شهریورماه امور اجرایی را شروع کردیم. از 43 کشور برای این دوره از جشنواره فیلم ارسال شد که در این بین 29 کشور در بخش مسابقه و جنبی شرکت می کنند. فرانسه، آلمان، سوئد، نروژ، هلند، بلژیک، پرتغال، یونان و دانمارک از جمله این هستند.
وی در مورد تعداد فیلمهای حاضر در چهل و یکمین دوره جشنواره فیلم رشد گفت: مجموع فیلمهایی که در این دوره از جشنواره که به دبیرخانه ارسال شده است 1416 فیلم است که از بین آنها 271 فیلم خارجی و 1345 فیلم ایرانی هستند و 295 فیلم به تفکیک به مرحله مسابقه و بخش جنبی در مرحله مسابقه و بخش جنبی به انتخاب هیئت انتخاب اکران میشوند.
کفاش در ادامه اظهار داشت: فیلمهای جشنواره در 16 سالن سینمایی اکران میشود، سانسها به تفکیک مقاطع مختلف ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان است و ما قصد داریم با فرهنگ جشنواره فیلم رشد، فرهنگ آموزشی کشور را رشد و توسعه دهیم.
وی در ادامه با اشاره به بخشهای جنبی جشنواره رشد افزود: بخش جنبی جالبی نیز در افتتاحیه جشنواره به نام چلچله وجود دارد که به پیشنهاد هوشنگ مرادیکرمانی این نام را برای آن برگزیدیم. در این بخش از برگزیدگان چهل دوره قبل دعوت کردیم تا داوران پیشکسوت آثار آنها را مورد بررسی قرار داده و به منتخب منتخبین آنها در این دوره جایزه اهدا و فیلمهای آنها نیز اکران شود. در این بخش 262 فیلم مورد بررسی قرار خواهد گرفت و دلیل برگزاری این بخش هم ییادی از روش جهان پهلوان تختی در ورزش است؛ چرا که وی زمانی که مقام نخست را کسب میکرد برای دقایقی مدال خود را به گردن نفر دوم مسابقه میانداخت و ما نیز باید بگوییم اگر در چهلویکمین دوره جشنواره هستیم، چهل دوره قبل از ما حضور داشتند.
کفاش در ادامه گفت: ما سال گذشته به سراغ پژوهشگران آموزشی رفتیم و از آنها خواستیم در خصوص نقش فیلم در آموزش و به عنوان رسانهای شفاف مقاله بنویسند که تمام این مقالات در کتابی تحت عنوان مجموعه مقالات تدوین شده است. و در طول جشنواره در بین علاقه مندان توزیع خواهد شد.
وی در ادامه در مورد سایر بخشهای جنبی این جشنواره بیان داشت: در این دوره از جشنواره اولین مسابقه فیلمنامهنویسی با موضوع کتابهای درسی (کتابهای فارسی) برگزار میشود. البته در این دوره از جشنواره تجلیل از فیلمسازان، کارگردانان و تهیهکنندگانی که سابقه آموزشی و پرورشی نیز دارند، انجام میشود که آقای «داود میرباقری» جزو این افراد هستند. در ضمن در بخش دفاع مقدس ما به دفاع مقدس با نگاهی آموزشی میپردازیم.دیگر نکته جالب این دوره از جشنواره این است که در قضاوت فیلمهای دانشآموزان و معلمان علاوه بر داوران از خود دانشآموزان و معلمان نیز استفاده میشود.
کفاش درپاسخ به سوالی در خصوص میزان تعامل جشنواره فیلم رشد و جشنواره فیلم کودکگفت: ما جلسات مشترکی با آقای میرعلایی داشتهایم؛ هماکنون نیز 3 نفر نماینده در بنیاد فارابی معرفی کردهایم که در جلسات آنها حضور داشته باشند. ما با بنیاد فارابی و جشنواره کودک بیارتباط نیستیم اما اینکه باید مشارکت ما با این جشنواره بیشتر باشد را قبول دارم.
وی در ادامه در پاسخ به اینکه آیا برای اکران فیلمها در طول سال در تهران نیز فکری شده است یا خیر؟ گفت: کار جشنواره شناسایی معرفی و اکران فیلمها در دوره برگزاری جشنواره است اما ما در این جشنواره فیلم رشد پا را فراتر گذاشته و در طول سال در مکانهای مختلف به کشور فیلم اکران میکنیم اما در دورههای قبل چون جشنواره در تهران برگزار شد، دیگر تهران درخواست اکران فیلم در طول سال را به ما نداد .اما امسال ما هر منطقه از تهران را با ظرفیتی به اندازه یک استان قرار دادهایم تا اکرانهای جشنواره فیلم رشد را در آن داشته باشیم.
وی در خصوص مشارکت فیلمسازان مناطق محروم با جشنواره اظهار داشت: در این دوره از جشنواره علاوه بر دو داور بینالمللی، 2 داور دانشآموزی نیز داریم که یکی از داوران از استان یزد است و باید بگویم استانها و شهرستانها به لحاظ کمیت و کیفیت و حتی فیلمسازی و حتی فیلمنامهنویسی سهم بسیار زیادی را در جشنواره دارند.
کفاش در خصوص نوع جوایز نیز گفت: تندیس ویژه همراه لوح زرین و سیمین به منتخبین اهدا میشود و به تشخیص هیئت داوران به منتخبین معادل سکه بهار آزادی براساس رتبهشان وجه نقد اهدا میشود. البته سازمانهایی مانند سازمان بورس در جهت فرهنگسازی اقتصاد سالم برای کودکان و کنار زدن فعالیتهای شرکتهای هرمی 23 جایزه ویژه به منتخبین جشنواره فیلم رشد اهدا خواهند کرد.
پایان پیام/
نظر شما