به گزارش خبرگزاری شبستان، پس از پیروزی انقلاب اسلامی در شرایطی که نظام جمهوری اسلامی روزهای اولیه شکل گیری خود را سپری می کرد عده ای در کشور با تبعیت از دشمنان خارجی نغمه انحلال ارتش را سر دادند که این امر ارتش را در شرایط حساسی قرار داد و در همین زمان امام خمینی (ره) بعنوان پشتیبان بزرگ در صحنه حضور یافت و بر ضرورت یکپارچگی و انسجام ارتش تاکید کرد و روز 29 فروردین به نام روز ارتش نامگذاری شد بر همین اساس گفتگویی با امیر سرتیپ دوم «محمد رضا فولادی»، رییس ستاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس ارتش به شرح زیر ارایه می شود.
حضور ارتش در اولین روزهای شکل گیری انقلاب اسلامی و آغاز جنگ در حفاظت از مرزها چگونه ارزیابی می کنید؟
ارتش عراق پس از پیروزی انقلاب اسلامی با هدف هایی که داشت به ایران حمله کرد از جمله هدفهای اصلی دشمن تجزیه خوزستان وتضعیف رژیم نوپای اسلامی و در نهایت شکست جمهوری اسلامی را در بود و با همین اهداف هجوم همه جانبه به ایران اسلامی را آغاز کرد.
ارتش جمهوری اسلامی در آن زمان علیرغم تمام کاستی هایی که وجود داشت منسجم ترین سازمان موجود بود و این کاستی ها به دلیل حوادث انقلاب و ناامنی های داخلی بود و ارتش درگیر پاکسازی مناطقی در شمال غرب و شمال شرق، جنوب شرق بود. با شکل گیری نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران و تغییر وضعیت و توطئه ای دشمنان علیه ارتش شکل گرفت اما علیرغم تمام این مشکلات ارتش توانست نیروهای خود را سازماندهی کرد و در تمام عرصه ها حضور فعال داشته باشد.
طرح برخی از شبهات در مورد ارتش مبنی بر ناکامی ایران در سال اول جنگ را چگونه پاسخ می دهید؟
در طول دفاع مقدس هیچ عملیاتی نبوده است که ارتش در آن نقشی نداشته باشد یعنی حتی در تمام عملیاتهایی که سپاه مستقل برگزار کرد نیز از پشتیبانی توپخانه ای ارتش برخوردار بوده است. برخی شبهاتی را در مورد ناکامی ارتش در سال اول جنگ مطرح می کنند که باید در پاسخ بگوییم که هرگز چنین تصوری از سال اول جنگ وجود ندارد نقش ارتش و نیروهای مسلح در سال اول دفاع مقدس اساسی بوده است زیرا ما در سال اول جنگ توانستیم اراده ملی خود را بر دشمن تحمیل کنیم و دشمن را متوقف کنیم و برای عملیاتهای آفندی آماده شدیم.
میزان موفقیت ایران در آغاز جنگ تحمیلی و حمله رژیم بعثی به کشور چقدر بود؟
اولین ضربه مهلکی را که ارتش توانست به نیروهای دشمن وارد کند در دو ساعت پس از آغاز جنگ بود و تنها پس از دو ساعت بعد از حمله هوایی عراق به پایگاههای ایران ، نیروی هوایی ارتش با دو گروه هواپیمای شکاری بمب افکن های خود پایگاه کرکوک و شعیبه را در شمال عراق مورد هجوم قرار داد. عملیات کمان 99 در اولین روزهای آغاز جنگ تحمیلی برگزار شد این عملیات بصورت غیر منتظر بود در این عملیات 140 فروند هواپیمای بمب افکن شکاری اهداف راهبردی نظامی و اقتصادی دشمن را مورد هدف قرار دادند.
عملیات والفجر 8 در سال 64 از جمله عملیاتهایی است که نیروی هوایی در این عملیات درخشش بسیار خوبی داشت و در این عملیات بیش از 70 فروند هواپیمای عراق منهدم شد. نیروی هوایی ارتش افتخارات زیادی را در جنگ رقم زد و اولین ناوچه دشمن در مهر ماه 59 توسط شهید خلبان یاسینی منهدم شد و بیشترین پروازهای جنگ در دوران دفاع مقدس را شهید اردستانی دارد و بیشترین ساعات پرواز تداومی را امیر خلیلی با رتبه 14 ساعت پرواز در کارنامه خود ثبت کردند.
حماسه 7 اذر 59 در پشتیبانی از عملیات مروارید توسط نیروی دریایی ارتش، حمله هوایی به اچ 3 که پایگاه هوایی الولید را در عراق نابود کردند و ناکامی عراق دربهره برداری سیاسی در اجلاس غیر متعهد ها که شهید دوران حماسه آفرید از دیگر حماسه های ارتش است. موانع اقتصادی در دوران جنگ توسط نیروی هوایی حل شد و حفاظت از کشتی های تجاری از جمله اقدامات نیروی هوایی بود که این نیرو از ابتدای جنگ انجام داد.
جایگاه پدافند هوایی ارتش در حفظ حریم هوایی کشور چگونه است؟
پدافند هوایی در ارتش نیز ازجمله نیروهای ارتش است که از ابتدای جنگ در فرایند دفاع از کشور حضور فعالی داشته است که از جمله اقدامات این نیرو می توان به باز گذاشتن فرودگاههای کشور در طی 8 سال دفاع مقدس اشاره کرد که این امر کار ساده ای نبود و تنها یک فرودگاه شهر آبادان در طی جنگ تعطیل بود که امکان باز گذاشتن این فرودگاه در این موقعیت زمانی به دلیل آتش دشمن وجود نداشت. پدافند هوایی در دوران دفاع مقدس 200 هزار حمله هوایی دشمن را ناکام گذاشت و مجموعه تسلیحات و جنگ افزار های راداری را در 250 نقطه گسترش داده است.
سایت راداری سوباشی مقاوم ترین سایت راداری در کشور محسوب می شود که 19 شهید را در کانامه خود به ثبت رسانده است.
نیروی دریایی تا چه میزان در ناکامی دشمن در سالهای اولیه جنگ موفق بوده است؟
نیروی دریایی در سالهای اولیه جنگ توانست به طور کامل نیروی دریایی عراق را از صحنه عملیاتی خلیج فارس خارج کند و این وضعیت را تا پایان جنگ حفظ کرد و در عملیات 7 آذر 59 با نام عملیات مروارید پای نیروی دریایی عراق را از کشور کوتاه کرد و پایانه های نفتی البکر و الامیه را مورد هدف قرار داد و خسارت سنگینی به دشمن وارد کرد. اسکورت دریایی برای صادرات و واردات کالا در طی دفاع مقدس و اعزام ناوگروهها در ماموریت های مختلف توسط نیروی دریایی انجام شد و 10 هزار ماموریت ثبت شده در این زمینه موجود است.
عملکرد نیروی زمینی ارتش در 8 سال دفاع مقدس چگونه ارزیابی می کنید؟
نیروی زمینی در سال اول جنگ 25 عملیات آفندی و پدافندی در منطقه جنوب در کارنامه خود دارد ( 20 آفندی، 5 پدافندی)، در منطقه غرب نیز 7 عملیات آفندی، 2 پدافندی، در منطقه شمال غرب نیز 2 عملیات پدافندی را در سال اول جنگ اجرا کرده است.
تعداد عملیات های مشترک سپاه و ارتش را بفرمایید؟
عملیات مشترک نیروی زمینی با سپاه نیز 47 عملیات گزارش شده است که در منطقه جنوب به ثبت رسیده است که 39 عملیات آفندی و 8 عملیات پدافندی که به صورت مشترک با سپاه برگزار شده است، در منطقه غرب نیز 19 عملیات آفندی مشترک با سپاه در منطقه جنوب 5 عملیات پدافندی 10عملیات آفندی به صورت مشترک با سپاه برگزار شد.
در طول 8 سال دفاع مقدس قریب به 424 عملیات آفندی و پدافندی ارتش به صورت مشترک یا مستقل و یا به شکل پشتیبانی برگزار کرده است.
جایگاه هوانیروز ارتش در دفاع مقدس و قبل از آن چیست؟
هوانیروز ارتش از کارآمدترین یگان های نیروی زمینی ارتش محسوب می شود که در طول تمام مدت از شروع انقلاب و ورود امام (ره) و مقابله ارتش با نیروهای ضد انقلاب در مناطق مختلف حضور فعال داشته است. هوانیروز در طی 8 سال دفاع مقدس نیز همواره بعنوان یک یگان پشتیبانی کننده در پشتیبانی از آتش علیه دشمن بعثی، تخلیه مجروحان، هلی برن نیروها و تدارکات هوایی و شناسایی مواضع دشمن همواره مورد بهر برداری قرار گرفته است که پس از پایان دفاع مقدس در مبارزه با قاچاق، انتخابات و کسانیکه به دنبال ناامنی بودند حضور فعال داشته است.
در مورد فعالیتهای هوانیروز در 8 سال دفاع مقدس، بیش از 10 هزار تن جابجایی کالا از قبیل آذوقه، مهمات و تسلیحات، شلیک 8 هزار تن مواد منفجره از قیبل راکد ،موشک تخلیه بیش از 296 هزار نفر نیرو و هلی برن نیرو ، تجسس و نجات از آبهای خلیج فارس حضور داشتند. هوانیروز ارتش از جمله نیروهایی است که هیچ عملیاتی نبوده است که بدون پشتیبانی هوانیروز و نیروی هوایی برگزار شود.
ارزیابی شما از نقش ارتش در سالهای اولیه جنگ چگونه است؟
ارتش در سال اول در جهت شکست دشمن در جهت نرسیدن به اهداف رژیم بعثی حضور فعالی داشته است و موجب ناکامی دشمن شده است. ارتش در سالهای اول از پیشروی دشمن جلوگیری کرد و در سالهای بعدی نیز در شکست بسیاری از نقشه های دشمن نقش ویژه ای بر عهده داشته است و در حفظ تمامیت ارضی کشور بسیار موثر بوده است.
آمار شهدا و جانبازان ارتش را در طی 8 سال دفاع مقدس بفرمایید؟
بیش از 48 هزار شهید، 190 هزار جانباز ، 26 هزار آزاده در 8 سال دفاع مقدس ارتش تقدیم انقلاب اسلامی کرده است.
ارتش در طی 8 دفاع مقدس چه تعداد نیرو به عنوان سرباز به جبهه ها اعزام کرده است؟
ارتش در طول 8 سال دفاع مقدس 2 میلیون و 640 هزار سرباز تربیت کرده است که بالغ بر نیمی از رزمندگان را تشکیل می هند که به طور متوسط 21 ماه حضور را در منطق عملیاتی تجربه کردند و 270 هزار نیروی پایور نیز به شکل مستقیم و غیر مستقیم در جنگ حضور داشتند و متوسط زمانی این نیروها در جبهه ها 60 ماه گزارش شده است ، این امار نافی حضور سایر نیروهای بسیج ، سپاه، ژاندارمری، شهربانی و کمیته های انقلاب اسلامی و جهادگران نیست.
آنچه در 8 سال دفاع مقدس شکل گرفته است حضور همه جانبه و پشتیبانی همه جانبه ملت ، اتکاء نیروی های رزمنده به خدا و رهبری امام خمینی (ره) و رهبر انقلاب بوده است تا ذره ای از خاک دشمن در تصرف دشمن باقی نماند.
امیدواریم عزت، سربلندی، امنیتی که از شهدا باقی مانده است را قدر بدانیم و در جهت حفاظت و حراست از شهدا به راه خود برای آبادانی و سربلندی کشور ادامه دهیم.
ارتش در هر روز از دفاع مقدس شهیدی را تقدیم انقلاب کرده ، به طور مثال در 21 تیرماه در طی 8 سال دفاع مقدس 1728 شهید ، در 16 آذر در طی 8 سال نیز 42 شهید را به ثبت رسانده است.این امار و تامل بر آن مسئولیت ما در قبال شهدا بیشتر می کند./
نظر شما