به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، «رضا رحمانی»، وزیر صنعت، معدن و تجارت کشورمان 29 فروردین ماه با هدف بررسی راهکارهای توسعه روابط ایران و جمهوری آذربایجان در حوزه های مختلف اقتصادی و روند اجرای برخی طرح های مشترک سفری به این کشور داشت.
وی در اولین روز سفرش به جمهوری آذربایجان با «الهام علی اف»، رییس جمهوری این کشور دیدار و گفت وگو کرد. در این دیدار توسعه همکاری های تجاری و صنعتی دو کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در این دیدار همچنین بر توسعه همکاری های منطقه ای با مشارکت کشورهای دیگر متطقه و حمایت از بخش خصوصی فعال در دو کشور تاکید شد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت کشورمان از ارسال کمک های بشردوستانه جمهوری آذربایجان به مناطق سیلزده ایران تقدیر و بر عملیاتی کردن توافقنامه های امضا شده بین دو کشور در حوزه های مختلف اقتصادی ، صنعتی و سرمایه گذاری تاکید کرد.
رحمانی در این دیدار همچنین ایجاد منطقه صنعتی مشترک در مرز دو کشور را پیشنها داد که مورد استقبال رییس جمهوری آذربایجان قرار گرفت و قرار شد جزییات و شیوه های ایجاد آن در دو کشور مورد بررسی قرار گیرد.
در ادامه سفر وزیر صنعت به جمهوری آذربایجان عملیات ساخت کارخانه مشترک اتوبوس سازی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان با حضور وزیر صنعت،معدن و تجارت کشورمان و وزیر اقتصاد جمهوری آذربایجان در منطقه صنعتی «حاجی قابول» جمهوری آذربایجان آغاز شد. این کارخانه با مشارکت شرکت «آذرماش »جمهوری آذربایجان و شرکت خصوصی «عقاب» جمهوری اسلامی ایران در منطقه صنعتی «حاجی قابول» در 110 کیلومتری جنوب باکو پایتخت جمهوری آذربایجان ساخته می شود.
سهم شرکت ایرانی دراین کارخانه 75 درصد و سهم شرکت آذربایجانی 25 درصد است که با سرمایه گذاری اولیه 6 میلیون یورو ساخته خواهد شد. مدت زمات ساخت این کارخانه پایان سال میلادی آینده اعلام شده است. با تکمیل این کارخانه در مرحله اول سالانه 500 دستگاه اتوبوس تولید خواهد شد با ساخت این کارخانه،همکاری های دو کشوردر حوزه صنعتی وارد مرحله جدیدی می شود.
پیش از این در اوایل پارسال کارخانه مشترک خودروسازی ایران و جمهوری آذربایجان در مجتمع صنعتی« نفتچالای» جمهوری آذربایجان به بهره برداری رسیده است که در همان سال اول فعالیتش بیش از یکهزار دستگاه انواع خودرو در آن تولید و به بازار مصرف عرضه شد.
بنابراین گزارش، در حاشیه این سفر نشست مشترک وزیر صنعت ومعدن و تجارت کشورمان با وزیر اقتصاد آذربایجان نیز برگزار شد که طرفین در آن با توجه به روابط رو به توسعه دوطرف، بر ایجاد یک منطقه صنعتی مشترک وسرمایه گذاری گمرکی و صنایع مختلف از جمله نفت، گاز، معدنی و تجهیزات صنعتی تاکید و توافق شد.
در این دیدار که جمعی از تجار و سرمایه گذاران کشورمان حضور داشتند نیازمندی ها و درخواست های آنها نیز مطرح شد. در پایان این دیدار مقرر شد معاون امور صنایع وزارتخانه با استفاده از کلیه پتانسیل ها موضوع منطقه صنعتی مشترک را با همکاری طرف اذربایجانی پیگیری کند. همچنین توافق شد در حوزه حضور برند های نساجی، پوشاک و صنایع غذایی همکاری ها افزایش یابد. برگزاری نمایشگاه توانمندی های حوزه تجهیزات صنعتی و محصولات نهایی از دیگر توافقات نشست دو طرف بود.
وزیر صنعت همچنین در دیدار با «صفرممداف»، رئیس کمیته گمرک آذربایجان با توجه به مناسبات سیاسی و اقتصادی بسیار خوب و نقش و جایگاه گمرک در توسعه این همکاری ها و نیز در آستانه سالگرد 24 ساعته شدن گمرکات آستارا و جلفا بیله سوار که نقش چشمگیری در تداوم این مناسبات دارد از همکاری بسیار خوب گمرکات دو کشور برای توسعه زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری به منظور تسهیل و تسریع در تشریفات گمرکی تشکر و قدردانی کرد.
در این سفر رضا رحمانی علاوه بر موضوعات فوق به وی با توجه به اینکه عمده صادرات به منطقه قفقاز و روسیه از طریق جمهوری آذربایجان اتفاق می افتد، خواستار تسهیل در روند امورات گمرکی دو طرف شدند.
این گزارش می افزاید: وزیر صنعت، معدن و تجارت در این سفر دیداری نیز با وزیر کار جمهوری آذربایجان داشت که وی در این دیدار ضمن تشکر از همکاری های بسیار خوب جمهوری آذربایجان و حضور فعالان اقتصادی ایرانی در این کشور و ثبت شرکت های فراوان، بر ضرورت همکاری در خصوص بیمه و تبادل بهتر پیرامون مسائل مختلف از جمله زیرساخت های فناوری تاکید کرد.
در این دیدار علاوه بر مسائل فوق پیرامون قراردادهای همکاری قانون کار، بیمه بیکاری و خدمات دولتی و غیردولتی کشور آذربایجان به شاغلین این کشور مذاکراتی انجام شد.
همچنین از دیگر دستاوردهای سفر وزیر صنعت به جمهوری آذربایجان می توان از افتتاح مرکز تجاری ایران در باکو یاد کرد. در این مراسم علاوه بر رحمانی وزیر صنعت ، معدن و تجارت کشورمان ، رفعت محمداف معاون وزیر اقتصاد جمهوری آذربایجان، جواد جهانگیرزاده سفیر کشورمان و جمعی از تجار ایرانی فعال در باکو نیز حضور داشتند.
مرکز تجاری ایران در باکو با هدف ارائه خدمات مشاوره ای، حقوقی ، بازرگانی به تجار ایرانی و آذری ، توسعه تجارت منطقه ای را در دستور کار دارد. موقعیت جغرافیایی جمهوری آذربایجان و دسترسی به بازارهای روسیه و دیگر کشورهای همسود، این مرکز نقش مهمی در توسعه صادرات ایران به بازار این کشورها خواهد داشت.
بر اساس این گزارش، تجار ایرانی امیدوارند که با راه اندازی مرکز تجاری ایران در باکو روابط بازرگانی کشورمان و جمهوری آذربایجان توسعه یابد.
این گزارش می افزاید: در جریان سفر وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران به جمهوری آذربایجان، تفاهمنامه ایجاد کارخانه مشترک تولید انواع تریلی دو کشور نیز به امضا رسید. تفاهمنامه ایجاد کارخانه مشترک تولید تریلی در کوی صنعتی حاجی قابول در 110 کیلومتری جنوب باکو توسط «محمدرضا رستمی»، مدیر عامل شرکت خصوصی «مارال صنعت» ایران و «امین آخونداف» رییس شرکت خصوصی «آذرماش» جمهوری آذربایجان به امضا رسید.
بر اساس این تفاهمنامه، هر یک از شرکت های خصوصی ایران و جمهوری آذربایجان در این طرح صنعتی 50 درصد سهم خواهند داشت. ساخت این واحد تولیدی قرار است از ماه آینده در کوی صنعتی حاجی قابول آغاز شود. برای ساخت این واحد تولیدی، هر یک از شرکت های ایرانی و آذربایجانی پنج میلیون یورو سرمایه گذاری خواهند کرد.
ظرفیت تولیدی این کارخانه مشترک، 1200 دستگاه انواع تریلی در سال است. محمدرضا رستمی سرمایه گذار ایرانی، هدف از حضور در این طرح را تامین بازار منطقه بویژه آسیای مرکزی با تریلی های این واحد تولیدی مشترک عنوان کرد./
نظر شما