«فاطمه صفویه» در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان درباره بروز شایعه در فضای مجازی و تاثیر آن بر افکار عمومی، گفت: شایعه، موضوع خاص گمانی است که بدون وجود ملاک های اطمینان بخش رسیدگی و بدون ذکر منبع منتشر می شود.
پژوهشگر و کارشناس فناوری ارتباطات و اطلاعات با بیان اینکه شایعه در زمانی افزایش می یابد که مردم تشنه شنیدن خبر باشند، افزود: شایعه و شایعه پراکنی از اقدامات ناشایستی است که توسط فرد یا افرادی با رویکرد مشخص و برنامه ریزی شده و در مواقعی هم توسط افراد دارای بیماری های اجتماعی منتشر می شود.
وی با بیان اینکه شایعات معمولا درخصوص موضوعات مهم و دارای اهمیت شکل می گیرد، افزود: شایعه پدیده ای مخرب است که در مواقع بحرانی بسیار خطرناک و کوبنده می شود و حتی در مواقعی باعث تضعیف روحیه مردم و گسترش یاس و ناامیدی در جامعه می شود.
صفویه، ایجاد فضای ناسالم، انحراف افکار عمومی، ایجاد تفرقه، ایجاد بدبینی و ناامیدی و سلب اعتماد و آرامش و کاهش اعتماد مردم به وسایل ارتباط جمعی داخلی را از اهداف شایعه سازی برشمرد و گفت: فضای مجازی با توجه به قابلیت هایی که دارد، سرعت انتشار شایعه را در جامعه افزایش می دهد و تعداد ارسال کنندگان و مخاطبان شایعات نیز بیشتر خواهد بود.
پژوهشگر با اشاره به نقش شبکه های اجتماعی در انتشار شایعات، خاطرنشان کرد: شبکه های اجتماعی به عنوان بستری جدید برای نشر سریع اطلاعات و اخبار شکل گرفته است اما در کنار مزایایی که دارد، فضا را برای برای نشر مطالب غیرمعتبر و شایعه پراکنی فراهم تر می کند.
کارشناس فناوری ارتباطات و اطلاعات با اشاره به تاثیرات شایعه سازی در وضعیت روانی جامعه به ویژه در زمان بروز حوادث و بلایای طبیعی نظیر سیل و زلزله تصریح کرد: در سیل های اخیر که در کشورمان رخ داد، شاهد انتشار اخبار و تصاویر غیرواقع از مناطق سیل زده بودیم که در شبکه های اجتماعی دست به دست می شد و کابران بدون اطلاع از صحت مطالب، نسبت به بازنشر آنها اقدام می کردند.
وی با اشاره به بازتاب های روانی و پیامدهای اجتماعی شایعات در مورد خاص «سیل های اخیر» گفت: حجم شایعات و مطالب غیر واقعی منتشر شده در شبکه های اجتماعی به قدری بالا بود که دستگاه قضایی نسبت به برخورد با شایعه پردازان وارد عمل شد.
صفویه با اشاره به راهکارهای مقابله با شایعه سازی گفت: شفاف سازی و اطلاع رسانی به موقع، فرهنگ سازی، آموزش و ارتقا سطح آگاهی افراد جامعه از جمله راهکارهایی است که می تواند با شایعه سازی مقابله کند و میزان تاثیرگذاری شایعات بر افکار عمومی را کاهش دهد.
نظر شما