به گزارش خبرگزاری شبستان از قم،حجت الاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی در همایش "اسلام ومسیحیت ارتدوکس" که در مدرسه امام خمینی صبح امروز(4آبان) برگزار شد، با اشاره به اشتراکات دین اسلام و مسیحیت گفت: اسلام و مسیحیت نزدیکترین ادیان الهی به یکدیگر هستند و پیروان این دو دین الهی بیش از سایر ادیان در جهان است، لذا ضروری است تا متفکران و اندیشمندان اسلام و مسیحیت به کنکاش های جدیدی بپردازند و راه را برای تعامل و همگرایی بیشتر پیروان شان و حل مشکلات جامعه بشری هموار نمایند.
وی تصریح کرد: چند محور وجود دارد که توجه به آن ها می تواند در گفتگوی اسلام و مسیحیت راه گشا بوده و باید مورد عنایت وتوجه کامل قرار گیرد. یکی از این محورها مسائل اعتقادی و کلامی و تکیه بر اشتراکات اصولی و فکری این دو دین الهی است. اسلام و مسیحیت با آنکه تفاوت های اساسی و جدی با هم دارند اما اشتراکات آنها مقوله بی اهمیتی در دنیای امروز نیست. وظیفه ای که بر عهده دانشمندان و مراکز دینی است، این است که به درستی اصول و مبانی فکری این دو دین الهی را شناسایی کرده و در تحکیم آن مبانی مشترک تلاش کنند.
حجت الاسلام اعرافی محور دوم رااخلاق دانست و گفت: مسئله اخلاق در همه ادیان مورد توجه است . بخش اعظمی از زندگی بشررا با معیارهای اخلاقی می توان تدبیر کرد. در روابط با خدا و خویشتن و طبیعت و روابط با دیگران اخلاق اهمیت بسزایی دارد.
وی تصریح کرد: بی تردید اشتراکات فراوانی میان ادیان در زمینه اخلاق وجود دارد. اگر نگاه الهی به حوزه اخلاق وجود داشته باشد، اخلاقیات و شاخص ها و معیارهای مهم مشترکی یافت می شود که قابل مطرح شدن است و در دستیابی به منشورهای مشترک نقش آفرین خواهد بود.
رییس جامعه المصطفی العالمیه حوزه فقه و حقوق را از مواردی دانست که کمتر مورد توجه قرار گرفته و می توان با تعامل و تحقیق به اشتراکاتی هر چند کم در این دو حوزه میان اسلام و مسیحیت دست یافت.
وی حاکمیت بخشی به مبانی الهی و اندیشه های آسمانی در حوزه علوم اجتماعی و انسانی و فلسفه را از دیگر محورهایی که باید مورد توجه قرار گیرد، عنوان کرد.
حجت الاسلام اعرافی گفت: حوزه علوم انسانی و اجتماعی در دوران معاصر از پارادایم وحی و ارتباط با اندیشه های الهی فاصله گرفته است. البته سالهاست در ایران و برخی کشورهای اسلامی تلاش های خوبی در این باره صورت گرفته است. به زعم ما تفکر الهی و نگاه قدسی به عالم و انسان و جهان طبیعت می تواند در تمام حوزه های معرفتی و علمی نقش موثری ایفا کند.
وی یادآور شد:عقب نشینی نگاه الهی از حوزه علوم معرفتی و اجتماعی قابل قبول نیست. در اسلام و مسیحیت گام هایی در این باره برداشته شده است . ضروری است تا تئوریها و نظریات در حوزه های معرفتی تکمیل شود. الهی سازی در قلمرو علم و دانش بویژه علوم انسانی را باید به جد پی گرفت.
حجت الاسلام اعرافی روش شناسی تفسیر متون دینی را از دیگر محورهای مورد توجه عنوان کرد و افزود: در قرن اخیر در مسیحیت کارهای زیادی در این باره انجام شده است و در قم نیز در این زمینه نظریات مهمی ارائه شده است. می توان با این روش شناسی، تفسیر کتاب مقدس و قرآن کریم را به هم نزدیک کنیم و نقاط افتراق و اشتراک این دو کتاب آسمانی را شناسایی کنیم.
وی در ادامه تاکید کرد: پاره ای از مشکلات و مسائل جاری بشریت است که با همفکری و تعامل این دو دین حل می شود. رسیدن به قواعد و منشور تعریف شده می تواند برای کاهش آلام بشری موثر واقع شود.
رییس جامعه المصطفی العالمیه بحث خانواده و جایگاه این نهاد اجتماعی، محیط زیست، فقر و گرسنگی و فاصله طبقاتی در بسیاری کشورها ، انباشت ثروت و سرمایه در اختیارگروهی اقلیت، جنگ، اشغال و تجاوز، ترور ها و دیکتاتوری های پیدا و پنهان در دنیا، جهانی شدن و تلاش برخی بر حذف خرده فرهنگ ها و رساندن جهان به یک فرهنگ مهاجم را از دیگر موضوعاتی که باید مورد بحث و بررسی میان پیروان دو دین اسلام و مسیحیت قرار گیرد،عنوان کرد.
وی تصریح کرد: برای رسیدن به سندها و منشور قدسی و آسمانی باید گفتگو و تعامل درعالی ترین سطوح در جریان باشد. این نشست گام بزرگی است که این گفتگوها به عالی ترین سطوح برسند، بویژه درکشور ایران و گرجستان. همچنین بایستی منشور جامع گفتگو و تبادل فکری ای تهیه شود و تعاملات در زمینه های مختلف گسترش یابد.
وی تاکید کرد: بایستی سعی شود پاره ای از برخوردهایی که در دیرینه این روابط بوده است،معالجه شود . از برخی برخوردها، تفسیر دینی نشود. مانند اینکه نباید برخی افراط گرایی هایی که در غرب صورت می پذیرد از جانب مسیحیت تلقی شود و یا ترورهایی که انجام می شود نباید به پای اسلام و مسلمین گذارده شود.
پایان پیام/
نظر شما