به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «فرزانه آقاپور» امروز شنبه هفت اردیبهشت در نشست بررسی وضعیت کمی، کیفی و معنایی کتاب های کودک و نوجوان که در حوزه ایثار و شهادت در سالن شهید آوینی در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار شد، گفت: ادبیات جنگ یکی از پرطرفدارترین ژانرهای ادبی در دنیاست؛ اینکه چه آثاری در این حوزه بنویسیم که برای کودکان ماندگار شود و آنها لذت ببرند، حائز اهمیت و همچنین سخت است.
این استاد دانشگاه، پژوهشگر و ویراستار با بیان اینکه نوشتن از جنگ، ایثار و شهادت برای کودکان سخت است، عنوان کرد: زیرا ما داریم از مرگ حرف می زنیم، مرگ ایدئولوژیک و درک این موضوع برای کودک سخت است. ادبیات جنگ ما باید به دنبال ترویج صلح باشد نه جنگ. بسیاری از کتاب های حوزه ایثار و شهادت بسیار مستقیم گویی می کنند. برخی از نویسندگان که در این حوزه برای کودکان می نویسند، مخاطب خود را نمی شناسند؛ آنها می خواهند کار خوب کنند اما دانش آن را ندارند.
وی یادآور شد: به یاد دارم در نوجوانی کتاب نیمه پنهان ماه برایم جذاب بود زیرا از نگاه جدیدی روایت می شد. در این کتاب شهدا آسمانی نبودند بلکه آدم هایی بودند که در زمین زندگی می کردند و زندگی را دوست داشتند. هنوز در ادبیات دفاع مقدس و شهادت شهدای ما دست یافتنی نیستند، کودکان ما نمی توانند با اسطوره ها ارتباط برقرار کنند، کودکان نیازمند چیزهای ملموس هستند.
آقاپور با اشاره به اینکه در حوزه تصویرگری کتاب های ایثار و شهادت برای کودکان نیاز به کار بیشتر وجود دارد، اظهار داشت: یک سری از کلیشه ها را باید بشکنیم؛ اینکه تصاویر شهدا به گونه ای کشیده می شود که آنها پهلوان و عظیم الجثه معرفی شوند، درست نیست؛ باید واقعیت به تصویر کشیده شود. امروزه حتی ادبیات کودک ما نیازمند پرداختن به افرادی است که توانایی خود را در زمینه هایی از دست دادند و نیاز به همدلی دارند.
نظر شما