به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، مشتریان نفت ایران که معافیتشان تمدید نشده هر کدام رفتار متفاوتی از خود نشان داده اند.
هند در حال یافتن راه جایگزین است و ژاپن هم با آمریکا به تفاهم رسیده، چین و ترکیه نیز صراحتا اعلام کرده اند که برخلاف نظر آمریکا به خرید نفت از ایران ادامه خواهند داد. در این میان اما کره جنوبی همچنان می کوشد تا موافقت آمریکا را برای خرید نفت ایران کسب کند.
در همین رابطه، مؤسسه اقتصاد انرژی کره جنوبی روز سه شنبه اعلام کرد؛ این کشور پیش از این بارها در شرایط مضیقه خرید نفتی به دلیل این تحریم ها قرار گرفته و هیچوقت نتوانسته است مواد نفتی ایده آل مانند آنچه از ایران می خرد را پیدا کند.
طبق ترجمه ایرنا، 'کیم جایه کیونگ' از پژوهشگران این مرکز می گوید: پالایشگاه ها تمایلی به خرید نفت فوق سبک از کشورهای دیگر حتی از قطر ندارند زیرا بهای آنها بالاتر است.
پالایشگاه های کره جنوبی در سال های اخیر توانسته بودند همه خریدهای نفت فوق سبک خود را از ایران انجام دهند اما تمدید نشدن معافیت برای خریداران نفت ایران از سوی آمریکا، بدجوری این کشور را نگران کرده و هزینه هایش را افزایش داده است.
پالایشگاه های کره جنوبی اعلام کرده اند که نفت فوق سبک ایران نسبت به کشورهای دیگر از جمله قطر دارای سولفور کمتری است؛ بهای رقابتی مناسبی دارد و برای تولید مواد پتروشیمی که می تواند در محصولات مختلف از جمله بطری های پلاستیکی استفاده شود، بسیار مناسب است.
'لی میونگ یوک' از شرکت 'اس کی' کره جنوبی می گوید: آمریکا پالایشگاه ها را مجبور می کند به سمت خرید از کشورهای دیگر بروند؛ اما مسأله افزایش هزینه ها را نمی تواند حل کند. این روند افزایشی ادامه خواهد یافت.
تحلیلگران کره ای تصریح کرده اند؛ وقتی هزینه برای تهیه مواد خام از جمله نفت فوق سبک به دلیل خرید نکردن از ایران افزایش یابد، تولیدات با هزینه بیشتری به دست مشتری خواهد رسید و این موضوعی نیست که برای کسی خوشایند باشد؛ ضمن آنکه کره جنوبی در تولید این محصولات قدرت رقابتی خود را در برابر برخی کشورها نظیر چین از دست خواهد داد.
کره جنوبی اگرچه بخشی از نفت سبک مورد نیاز خود را از کشورهای قطر، نیجریه، نروژ، لیبی، مالزی، فیلیپین، استرالیا و قطر تأمین می کند اما آمارها نشان می دهد این کشور نزدیک به 50 درصد نفت فوق سبک لازم برای شرکت ها و پالایشگاه های خود را از ایران وارد کرده است.
گزارش ها حاکی است؛ سهم واردات این فراورده از کشورهای ذی ربط بسیار ناچیز است و این منابع به هیچ وجه نتوانسته اند جای ایران را برای کره جنوبی پر کنند و برای همین، معافیت ها برای این کشور اهمیت زیادی دارد.
گفتنی است، تلاش های کره جنوبی جنبه دیگری هم دارد. پس از اعلام عدم تمدید معافیت ها از سوی آمریکا، سوخت در این کشور گران شده است.
طبق گزارش تسنیم، قیمتهای بنزین در کره جنوبی در چهار ماه اخیر به بالاترین حد خود رسیده است و با توجه به لغو معافیت خرید نفت ایران از سوی آمریکا انتظار میرود این روند همچنان ادامه داشته باشد. قیمتهای بنزین روز شنبه در سراسر کره جنوبی به 2.8 دلار رسید که بالاترین قیمت از 10 دسامبر به بعد بهشمار میرود و در راستای افزایش مستمر قیمت از 16 فوریه صورت گرفته است.
قیمت گازوئیل نیز در سراسر این کشور به 2.09 دلار رسید که بالاترین قیمت از دسامبر سال گذشته بهشمار میرود. طبق پیشبینی کارشناسان درصورتی که دولت کره جنوبی به عدم کاهش مالیات سوخت که از 7 می اجرایی شده و باعث افزایش قیمت به 65 وون در قیمت یک لیتر بنزین و 46 وون در قیمت هر لیتر گازوئیل شده ادامه دهد، قیمت گاز به 1500 وون خواهد رسید.
حال باید منتظر ماند و دید که آیا تلاش های سئول موافقت واشنگتن را در پی خواهد داشت؟/
نظر شما