به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مشاغل یا کسب و کار خانگی آن دسته از فعالیت هایی است که توسط عضو یا اعضا خانواده در فضای مسکونی در قالب یک طرح کسب و کار بدون مزاحمت و ایجاد اخلال در آرامش واحد های مسکونی همجوار شکل می گیردو منجر به تولید خدمت یا و یا کالای قابل عرضه به بازار خارج از محیط مسکونی می شود.
بنابراین گزارش مجلس شورای اسلامی در سال ٨٩ قانونی با عنوان قانون «ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی» مشتمل بر ١٢ ماده را تصویب کرده که برای اجرای آن دستورالعملی مشتمل بر ٣٠ ماده در همان سال به تصویب رسید. دولت نیز با اقداماتی در راستای حمایت از این مشاغل برآمده است و از جمله اقدامات دولت می توان به طرح ملی الگوی نوین توسعه مشاغل خانگی اشاره کرد.
این طرح از جمله طرحهای حمایتی حوزه اشتغال، ذیل برنامه اشتغال فراگیر است که با نقش آفرینی سازمان تجاریسازی فناوری و اشتغال دانش آموختگان (جهاددانشگاهی) به عنوان نهاد واسط، تسهیلگر و توسعهای در 9 استان کشور (خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، ایلام، لرستان و چهارمحال و بختیاری) در حال اجرا است و به تازگی نیز استان سیستان و بلوچستان نیز به آن اضافه شده است.
حالا در ادامه تلاش های دولت برای توسعه مشاغل خانگی امروز (شنبه 14 اردیبهشت) توافقنامه اجرای طرح ملی توسعه مشاغل خانگی در ۲۳ استان کشور در راستای اشتغال شش هزار زن سرپرست خانوار بین وزیر کار، معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری و رئیس جهاد دانشگاهی در پژوهشکده فرهنگ و هنر و معماری مبادله شد. براساس این تفاهمنامه با اجرای طرح ملی توسعه مشاغل خانگی در ۲۳ استان کشور برای شش هزار زن سرپرست خانوار شغل ایجاد میشود.
بنابراین گزارش، آئین مبادله موافقتنامه همکاری بین معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و جهاد دانشگاهی، با حضور «معصومه ابتکار»، «محمد شریعتمداری» و «حمیدرضا طیبی» برگزار شد.
یادآور می شود: طی سه ساله ۹۵ تا یازده ماهه سال گذشته ۱۵۰ هزار و ۸۵۸ نفر در قالب مشاغل خانگی وارد بازار کار شدند که ۷۴ درصد این مشاغل در مناطق شهری ایجاد شده است. در بازه زمانی سالهای ۹۵ تا پایان بهمن ماه ۹۷، در مجموع ۵۳۳ هزار و ۶۴۹ نفر در سامانه مشاغل خانگی متقاضی راه اندازی این نوع مشاغل بودند و درخواست خود را در این سامانه ثبت کردند اما بعد از بررسی طرح و ایده متقاضیان در نهایت برای ۲۱۲ هزار و ۷۶۵ متقاضی این نوع مشاغل مجوز صادر شده است. از بالغ بر ۲۱۲ هزار مجوز صادر شده برای راه اندازی مشاغل خانگی، ۱۰۱ هزار و ۵۵۵ نفر تسهیلات دریافت کردند و در مجموع طی سه سال گذشته ۱۵۰ هزار و ۸۵۸ نفر در قالب مشاغل خانگی مشغول به کار شدند.
بررسی آمار مربوط به مشاغل ایجاد شده طی سالهای مورد بررسی، در سال ۱۳۹۵، تعداد ۶۶ هزار و ۶۳۹ نفر برای دریافت مجوز راه اندازی مشاغل خانگی ثبت نام کردند که برای ۲۳ هزار و ۴۵۷ نفر مجوز صادر شد. در سال ۹۶، تعداد متقاضیان ایجاد مشاغل خانگی به ۲۹۶ هزار و ۱۲ نفر افزایش یافت و برای ۹۹ هزار و ۲۱۰ شغل مورد درخواست مجوز صادر شد. همچنین در یازده ماهه سال ۹۷ از ۱۷۰ هزار و ۹۹۸ تقاضای ثبت شده برای راه اندازی این نوع مشاغل، ۹۹ هزار و ۵۸۲ تقاضا منجر به صدور مجوز شد.
طبق آمار به دست آمده به تفکیک در سال ۹۵ نوزده هزار و ۹۱ شغل، در سال ۹۶ تعداد ۵۳ هزار و ۳۸۸ شغل و در سال ۹۷ نیز تعداد ۷۸ هزار و ۲۷۹ شغل در حوزه مشاغل خانگی ایجاد شد. در مجموع طی سالهای ۹۵ تا ۹۷ (یازده ماهه امسال) ۱۵۰ هزار و ۸۵۸ نفر در قالب مشاغل خانگی مشغول به کار شدند./
نظر شما