تحریم فلزاتی که ۷۰ درصد تحریم بوده اند

آمریکا شب گذشته بار دیگر تحریم هایی را علیه بخش آهن، فولاد، آلومینیوم و مس ایران اعمال کرد اما این فلزات از تابستان سال گذشته در لیست تحریم ها قرار داشته اند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، رئیس جمهوری آمریکا در ادامه رفتارهای خصمانه با مردم ایران، با صدور فرمان اجرایی، بار دیگر تحریم هایی را علیه بخش آهن، فولاد، آلومینیوم و مس ایران اعمال کرد.

 

این فرمان اجرایی دونالد ترامپ روز چهارشنبه در سالروز خروج یکجانبه از توافق بین المللی و مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد و اعمال تحریم های غیرقانونی صادر شد.

 

وی، سیاست آمریکا را تداوم 'جلوگیری از تمام مسیرهای دسترسی ایران به سلاح اتمی، موشک های بالستیک قاره پیما' و آنچه را که 'مقابله کامل با نفوذ مخرب ایران در خاورمیانه' نامید، برشمرد.

 

وی افزود: همچنین سیاست آمریکا این است که راه های درآمد دولت ایران را ببندد که شامل درآمدهای ناشی از صادرات محصولات آهن، فولاد، آلومینیوم و مس ایران می شود که ممکن است در تامین مالی و حمایت از گسترش سلاح های کشتار جمعی، گروه های تروریستی و شبکه های آن، کارزار تهاجم منطقه ای و گسترش نظامی گری استفاده شود.

 

بر این اساس، تمام درآمدها و منافع ناشی از هر اقدامی در بخش آهن، فولاد، آلومینیوم یا مس ایران در قلمرو خاک آمریکا مسدود خواهد شد و تعامل با اشخاصی که مالکیت، کنترل یا مدیریت یک شرکتی که بخشی از این صنایع باشد نیز ممنوع خواهد بود.

 

اما این اقدام آمریکا در حالی صورت می گیرد که تابستان سال گذشته این فلزات در لیست تحریم های علیه ایران قرار گرفتند. فرمان رئیس جمهوری آمریکا در این خصوص تنها جنبه تهدی داشته و بی اثر خواهد بود.

 

در خصوص تکراری و بی اثر بودن تحریم های شب گذشته آمریکا، «محمدرضا بهرامن» رئیس خانه صنعت ایران به ایرنا گفت: بخش معدن ایران پیش از این هم 70 درصد تحریم بود، چرا که مبادلات مالی و جابجایی پول عملا غیرممکن و همچنین هزینه حمل و نقل و کشتیرانی بسیار بالا بود.

 

وی توضیح داد: پیشتر نه تنها بخش معدن که سایر بخش‌ها برای بازگشت پول با مشکل مواجه بودند که هزینه تمام‌شده بخش بازرگانی را بالا می‌برد.

 

وی تحریم‌های جدید ترامپ را موضوع جدید و جدی نمی‌داند که بتواند بخش تولید معادن کشور را تحت تاثیر قرار دهد یا هزینه جدیدی به آن اضافه کند.

 

بهرامن با بیان اینکه بخش معادن ایران مشتری خاص خودش را دارد، ادامه داد: ماده معدنی مس ایران بسیار پر ارزش است که اروپا یکی از مشتریان عمده آن به حساب می‌رود. بعضی مواد مثل سنگ آهن هم در بازارهای خاصی مثل چین مورد استفاده است .

 

رئیس خانه معدن ایران اظهار کرد: اینطور نیست که همه مصرف‌کنندگان معادن ایران تابع سیاست‌های خصمانه آمریکا باشند و با مدیریت مناسب اجازه نمی‌دهیم متقاضیان یا بازارهای ما آسیب ببیند.

 

وی ایران را نخستین تولیدکننده مس در منطقه دانست و افزود: علاوه بر بازارهای اروپایی، بسیاری از کشورهای منطقه نیز به مواد معدنی ایران نیاز دارند. ممکن است در صورت ایجاد مشکل برای صادرات مواد معدنی به کشورهای اروپایی، به سمت بازارهای جدید رو آوریم.

 

بهرامن با اشاره به مزیت نسبی بخش معدن ایران گفت: آمریکا خواسته در مرحله اول به این بخش ایران صدمه بزند. بخش عمده صادرات ما در سال 97 در بخش مس و سنگ‌آهن بود اما تحریم‌های جدید عملا مانعی برای صادرات مواد معدنی ما نخواهد بود، چرا که تقاضا برای این مواد به خصوص مس همیشه وجود دارد و بازار مسیر خودش را پیدا می‌کند.

 

وی درباره هزینه‌های احتمالی تحریم‌های جدید اظهار کرد: ممکن است هزینه بازاریابی ایران کمی بالا برود و برای مصرف‌کنندگان شرایط سخت‌تری ایجاد کند، ولی اینکه بگوییم هزینه تولید ما بیشتر می‌شود قطعا چنین اتفاقی نخواهد افتاد.

 

همچنین، در این زمینه «کیوان جعفری طهرانی» تحلیلگر حوزه معدن و صنایع معدنی و کارشناس ارشد بین‌المللی صنعت فولاد و سنگ آهن در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه بخش فلزات ایران تکراری بوده و موضوع جدیدی نیست.

 

وی ادامه داد: اخیراً اتفاق جدیدی در تنش آمریکا و چین به وجود آمده و آمریکا برخلاف توافقات اولیه و جلسات قبلی قصد دارد مجدد روی واردات برخی از کالاهای چینی عوارض وضع کند.

 

او افزود: این موضوع باعث می‌شود که چین در رابطه با خرید نفت از ایران کشور مبدا را اعلام نکند. همچنین به خرید مواد معدنی از ایران همچون سنگ آهن و سنگ مس ادامه خواهد داد؛ لذا خطر جدی در زمینه تحریم‌های اعلام شده از سوی آمریکا برای بخش فلزات ایران وجود نخواهد داشت.

 

جعفری طهرانی وضعیت صادرات فولاد را هم به موضع‌گیری کشورهایی که بازارهای هدف صادرات فولاد ایران هستند، وابسته دانست و گفت: مالزی از این سیاست‌ها تبعیت نخواهد کرد اما باید منتظر واکنش تایلند، تایوان و بقیه کشورهای این منطقه که بازار هدف محصول فولاد ایران هستند؛ بود و باید منتظر ماند تا دید این کشورها به چه صورت عمل خواهند کرد.

 

وی افزود: به اعتقاد من تحریم اخیر آمریکا بیشتر به صورت یک تهدید است و اجرایی شدن آن زمان می‌برد و البته بسیار سخت قابل اجرا است؛ چراکه لزوماً همه کشورهای هدف صادرات فلزات ایران حافظان منافع آمریکا نیستند.

 

این کارشناس بین‌المللی حوزه سنگ آهن و فولاد با بیان اینکه بر اساس نسبت صادرات بر تولید ایران، صادرات بالغ بر ۱۵ میلیون تنی در افق ۱۴۰۴ محتمل خواهد بود؛ گفت: بر اساس نسبت صادرات بر تولید جهانی، صادرات ۲. ۱۱ میلیون تن برای ایران در این افق محتمل‌تر خواهد بود. همچنین حداکثر صادرات به‌طور بالقوه ۵. ۱۰ میلیون برآورد می‌شود، اما براساس چشم‌انداز برنامه‌ریزی شده و بر اساس طرح جامع فولاد، ایران باید ۲۰ میلیون تن در افق ۲۰۲۵ صادرات داشته باشد تا شاهد مازاد عرضه در داخل کشور نباشیم. البته تأثیر تحریم‌های جدید آمریکا بر تولید و صادرات فولاد ایران به احتمال زیاد بر صادرات فولاد ایران تأثیرگذار خواهد بود، اما شرکت‌های فولادی و تجار به دنبال بازارهای جدید هستند و در این زمینه موفق هم خواهند بود؛ بنابراین تحریم‌های جدید را جدی نخواهیم گرفت.

 

به گزارش شبستان، صادرات فولاد ایران در ۹ ماهه اول سال جاری علی‌رغم اعمال دوباره تحریم های آمریکا بر تجارت فلزات ایران در ماه اوت ثابت ماند./

کد خبر 788285

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha