دلایل اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی تهرانی ها برای بچه دار نشدن

یک تحقیق نشان داده است اصلی ترین دلایل عدم تمایل زوجین تهرانی به فرزند آوری مسایل اقتصادی است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان،  تهران بیش از هشت میلیون و شش هزار نفر جمعیت را در درون خود جای داده است و این جمعیت روزانه رو به افزایش است. پایتخت نشینی، فراز و نشیب های زیادی دارد. از مسکن بگیر تا داشتن شغل. کرایه های بالای خانه، تاکسی و مواد غذایی، ترافیک و آلودگی هوا از مشکلاتی است که تهرانی ها با آن دست و پنجه نرم می کنند. اقتضای پایخت نشینی هم ایجاب کرده است تا برخی از زوج ها با وجود سال ها گذشت از زندگی مشترک فکر بچه دار شدن را از سر بیرون کنند یا حداقل به تک فرزند داشتن اکتفا کنند.

 این موضوع دلایل مختلفی دارد که دکتر «امیر عرفانی»؛ استاد جمعیت‌شناسی و انسان‌شناسی دانشگاه نیپیسینگ کانادا و عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا همدان به همراه «دکتر جواد شجاعی»؛ کارشناس کمیته مطالعات و پایش سیاست‌های جمعیتی شورای عالی انقلاب فرهنگی، مطالعه‌ای را به منظور تعیین دلایل عدم تمایل زوجین تهرانی به فرزندآوری انجام دادند.

 

در این پژوهش از داده‌های پیمایش قصد باروری که در سال ۱۳۹۱ در شهر تهران انجام گرفته، استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش همه زنان و مردان متأهل زیر ۳۶ سال ساکن مناطق ۲۲ گانه شهر تهران بودند و تعداد ۲۲۶۷ نفر از خانواده‌های دارای زن متأهل ۱۵ تا ۳۵ سال مورد بررسی قرار گرفتند.

 

اطلاعات شرکت‌کنندگان در این پژوهش در خصوص ویژگی‌های اقتصادی اجتماعی، ترجیحات باروری و تنظیم خانواده، قصد باروری و دلایل نخواستن فرزند در آینده، با استفاده از پرسش‌نامه و مصاحبه رو در رو جمع‌آوری شد.

 

اطلاعات به دست آمده با استفاده از روش‌های آماری مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش مشخص شد که ۴۴ درصد از پاسخ‌گویان قصد دارند که در آینده فرزند دیگری داشته باشند و تمایل برای داشتن فرزند دیگر در آینده با افزایش تعداد فرزندان، کاهش می‌یابد. همچنین یافته‌ها حاکی از این بود که با افزایش سن زنان، از نسبت زنانی که فرزند دیگری می‌خواهند کاسته می‌شود و عدم تمایل به فرزندآوری با افزایش تحصیلات زن افزایش می‌یابد. همچنین عواملی مثل «مناسب نبودن سلامت جسمی و روانی برای فرزندآوری»، «مخالفت همسر با داشتن فرزند دیگر» و «رابطه زناشویی نامناسب»، از دیگر دلایل عدم تمایل به فرزندآوری است که در تحقیقات قبلی به آن‌ها اشاره نشده است.

 

به گفته دکتر عرفانی و دکتر شجاعی: بعد از مشکلات اقتصادی، «نگرانی از آینده فرزندان» و «تداخل فرزندآوری با علایق، تفریحات و برنامه‌های کاری و تحصیلی فرد»، دو دلیل مهم فرهنگی و اجتماعی برای نخواستن فرزند است، که در تحقیقات پیشین کمتر به آن‌ها اشاره شده است».

 

بر همین اساس پژوهشگران این تحقیق معتقدند: «حتی برخورداری اقتصادی خانواده نمی‌تواند به تنهایی مشوقی برای داشتن فرزند باشد».

 

نتایج این پژوهش، بهار ۱۳۹۸ در فصل‌نامه علمی- پژوهشی «سلامت اجتماعی» به چاپ رسیده است.

کد خبر 788622

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha