به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، براساس آمار گمرک ایران میزان صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی در ۱۱ ماهه سال 97 پنج کشور چین، عراق، امارات متحده عربی، افغانستان و ترکیه بوده اند. این آمارها بیانگر این است که میزان صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی کشور (به استثنای نفت خام، نفت کوره و نفت سفید و همچنین بدون صادرات از محل تجارت چمدانی) بالغ بر ۱۰۵.۹۰۸ هزار تن بوده است.
این آمار حاکی از آن است که صادرات به چین از نظر وزنی ۲۸.۵۲۴ هزار تن و به ارزش ۸ میلیارد و ۳۵۹ میلیون دلار بوده است. این میزان صادرات از نظر وزنی ۹.۴۱ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن کاهش و از نظر ارزش دلاری ۴.۲۷ درصد افزایش نشان می دهد.
بنا به گفته رییس گمرک ایران کشور نیز چین با ۸.۳ میلیارد دلار در ۱۱ ماه نخست سال 97 شریک نخست تجاری ایران بود. به طوری که این کشور با ۸.۳ میلیارد دلار مقام اول شریک تجاری و کشور عراق با ۸.۲ میلیارد دلار شریک دوم تجاری ایران بود.
این در حالی است بر اساس آخرین آمارها بزرگترین مبدا واردات کالایی ایران در فروردین ماه ۹۸ کشور چین با ارزش واردات ۴۳۴ میلیون دلار بود که حدود ۱۹ درصد واردات کالایی ایران در مدت مذکور از این کشور صورت گرفته است.
معاونت بررسی های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گزارشی به واردات کشور در فروردین ماه پرداخته و ۲۵ مبدا عمده واردات کالا به ایران را معرفی کرده است. بر این اساس در فروردین ماه ۹۸ حدود ۹۲ درصد از واردات کالایی ایران از ۲۵ کشور صورت گرفته است.
بیشترین واردات کالایی ایران در فروردین ماه ۹۸ پس از چین از کشورهای ترکیه با ۳۴۶ میلیون دلار و امارات با ۳۳۸ میلیون دلار صورت گرفته که به ترتیب حدود ۱۵ درصد و ۱۴ درصد از واردات کالایی ایران را به خود اختصاص داده اند.
به این ترتیب، ایران در مجموع ۴۸ درصد از واردات خود را از این سه کشور انجام می دهد که ضرورت دارد تنوعی در این فهرست صورت بگیرد. براساس این آمار از سوی دیگر کشور هند با صادرات ۳۲۳ میلیون دلار و در فاصله اندکی از امارات در جایگاه چهارم کشورهای صادرکننده به ایران قرار گرفته و رتبه پنجم با فاصله ای نسبتا زیاد از آن کشور هلند با ۱۲۹ میلیون دلار است.
۵ کشور بعدی صادرکننده کالا به ایران کشورهای آلمان با ۱۲۰ میلیون دلار، ایتالیا با ۷۶ میلیون دلار، بریتانیا با ۷۰ میلیون دلار، کره جنوبی با ۶۵ میلیون دلار و روسیه با ۶۲ میلیون دلار هستند.
بعد از ۱۰ کشور نخست این فهرست، کشورهای سنگاپور با ۵۱ میلیون دلار، اتریش با ۳۲ میلیون دلار، پاکستان با ۲۹ میلیون دلار، سوئیس با ۲۸ میلیون دلار، تایلند با ۲۴ میلیون دلار، فرانسه با ۱۷ میلیون دلار، تایوان و برزیل هر کدام به ۱۴ میلیون دلار، هنگ کنگ با ۱۲ میلیون دلار و مالزی با ۱۱ میلیون دلار رتبه های یازدهم تا بیستم مبادی اول صادراتی به ایران را به خود اختصاص داده اند. در انتهای این جدول نیز ازبکستان ۱۱ میلیون دلار کالا به ایران صادرات داشته و کشورهای اسپانیا و عمان ۹ میلیون دلار و دانمارک و استرالیا هریک ۸ میلیون دلار.
یادآور می شود: در سال ۲۰۱۸ تبادلات تجاری ایران و چین به ۵۲ میلیارد دلار رسید. همچنین ایران چهارمین صادرکننده نفت به چین محسوب می شود. چین در واکنش به تحریم های نفتی آمریکا علیه ایران تاکید کرده بود که در هر صورت از این تحریم ها تبعیت نخواهد کرد و به خرید نفت از ایران ادامه می دهد./
نظر شما