پایان سال؛ تکمیل بخش اول فاز سه ترمینال کانتینری بندر شهید رجایی

توسعه بندر شهید رجایی نیز در کنار سایر بنادر پیرو برنامه ششم توسعه در دستور کار است از این رو بخش اول فاز سه ترمینال کانتینری بندر شهید رجایی تا پایان سال تکمیل می‌شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، دسترسی به آبهای آزاد جهان از طریق خلیج فارس، اتصال به شبکه بین المللی راه آهن و جاده ابریشم، برخورداری از تجهیزات و امکانات مدرن، نزدیکی به مناطق آزاد کیش و قشم و بنادر حوزه خلیج فارس از جمله ویژگی های بندر شهید رجایی است که باعث شده است از آن به عنوان کلید طلایی تجارت ایران یاد شود.

 

این بندر با داشتن روابط دریایی و مبادله کالا با ۸۰ بندر معروف بین المللی تقریبا نیمی از تجارت ایران را بر عهده دارد و پایگاه راهبردی و منحصر به فردی در منطقه محسوب می شود این در حالی است که برخورداری از اراضی پشتیبانی جهت واگذاری به سرمایه گذاران در راستای انجام فعالیتهای پشتیبانی، صنعتی، نفتی و خدماتی در قالب قراردادهای BOT ، اجاره کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت از پتانسیل ها و ظرفیت های منحصر به فرد این منطقه است.

 

از آنجا که در برنامه ششم توسعه به توسعه بنادر و استفاده بهتر از ظرفیت های آنها تاکید شده است از این رو برنامه های ویژه ای برای توسعه بندر شهید رجایی در دست اجراست و بر این اساس بخش اول فاز سه ترمینال کانتینری بندر شهید رجایی تا پایان سال تکمیل می‌شود. این خبر گفته مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی به باشگاه خبرنگاران جوان است.

 

«محمد راستاد» در این گفتگو با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین برنامه‌های توسعه‌ای سازمان بنادر و دریانوردی در سال ۹۸ توسعه زیرساخت‌های فاز سه ترمینال کانتینری بندر شهید رجایی است، گفته است: «امیدواریم با اقداماتی که در این حوزه انجام می‌شود تا پایان سال بتوانیم بخش اول طرح توسعه‌ای بندر شهید رجایی را تکمیل و به بهره‌برداری برسانیم. امسال یک پست اسکله طرح توسعه فاز سه بندر شهید رجایی را تکمیل و به بهره برداری می‌رسانیم و در سایر بنادر هم بدون وقفه و بر اساس برنامه ریزی‌هایی که انجام داده‌ایم، زیرساخت‌ها را توسعه و تجهیز بنادر را در دستور کار خود قرار می‌دهیم.»

 

یادآور می شود: در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی اقدام های قابل توجهی برای رشد و توسعه این بندر انجام شد و پروژه مرحله اول توسعه بندر در سال 1381 کلید خورد و سال 86 به بهره برداری رسید. در سال 1392 نیز بهره برداری از مرحله دوم توسعه بندر شهید رجایی آغاز شد که با اجرای این مرحله  ظرفیت کانتینری بندر شهید رجایی به حدود شش میلیون تی ای یو کانتیر رسید.

 

در آمارهایی که در سال‌های گذشته منتشر شده، این بندر همواره بیشتر از ۳۰ درصد کل حجم ترانزیت کالا در ایران را در اختیار داشته است. کالاهایی که از عراق به مقصد امارات متحده عربی حرکت می‌کنند، اصلی‌ترین کالاهای ترانزیتی بندر شهید رجایی به شمار می‌روند و در راستای تاکیدات برای توسعه فعالیت های آن از سال گذشته خدمت رسانی در این بندر به صورت 24 ساعته شد./

کد خبر 790584

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha