به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین عناوین اخبار اقتصادی امروز (۳۰ اردیبهشت ماه) به شرح زیر است:
دولتی بودن خودروسازی مشکل ساختاری این صنعت است
«رضا شیوا» شب گذشته (یکشنبه 29 اردیبهشت) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما درخصوص آخرین تحولات صنعت خودروسازی و مشکلات آن از دولتی بودن خودروسازی به عنوان مشکل ساختاری این صنعت یاد کرد و گفت: دولت باید سهام خود را درصنعت خودرو سازی واگذار کند. صنعت خودرو سازی باید خودش مشکلاتش را حل کند و تا زمانی که روندکنونی ادامه داشته باشد سال به سال زیان انباشته خودرو سازان اضافه می شود.
رئیس شورای رقابت با اشاره به اینکه سهام دولت در صنعت خودرو سازی 20 درصد است اما با احتساب سهام عدالت سه عضو هیئت مدیره خودرو سازان دولتی هستند، گفت: سرمایه گذاری بدون ارتباط با صنعت خودرو و بانکداری برخی خودرو سازان موجب هزینه های بسیار بالای آنها شده است.
وی در تشریح دیگر مشکلات صنعت خودروسازی اینگونه توضیح داد: کارایی پایین از مشکلات صنعت خودرو است. زمانی که بازار انحصاری است و قیمت را فقط خودرو ساز تعیین می کند قیمت گذاری خودروها پنج درصد زیر قیمت بازار بی معنی است زیرا اگر خودرو ساز عرضه را کم کند قیمت بازار افزایش می یابد و اگر عرضه افزایش یابد قیمت کم می شود بنابراین قیمت بازار را خودرو ساز مشخص می کند.
شیوا با اشاره به اینکه قیمت گذاری خودروها پنج درصد زیر قیمت بازار از ابتدا اشتباه بود در توضیح این اشتباه گفت: در وضع کنونی بازار معنا ندارد و انحصارگر همیشه در پی قیمت بالاست. باید فکر اساسی برای ساماندهی بازار به هم ریخته خودرو کرد. تا زمانی که تولید افزایش نیابد نمی توان براساس دستورالعمل قمیت خودرو را کاهش داد.
تمدید مهلت خرید سهام بانک های نظامی ادغامی
4 بانک و یک موسسه مالی اعتباری شرکت کننده در طرح ادغام بانک های نظامی در بانک سپه از اسفند سال گذشته با آغاز رسمی این طرح از طریق ابلاغ بخشنامه بانک مرکزی آگهی فروش سهام خود را منتشر کرده بودند که بر اساس این آگهی از ۱۸ فروردین ماه سال ۹۸ به مدت ۳۰ روز کاری تا یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ماه ۹۸ امکان استفاده از شرایط خرید سهام فراهم بود و متقاضیان می توانستند بر اساس شرایط خاص خرید سهام که هر کدام از بانک ها منتشر کرده بودند اقدام به خرید سهام کنند و با اتمام مهلت تعیین شده بانک مرکزی در اطلاعیه ای این زمان را تا 15 روز دیگر تمدید کرد.
بانک مرکزی اعلام کرد در چارچوب ابلاغ طرح ادغام بانک ها و موسسات اعتباری وابسته به نیروهای مسلح در بانک سپه و براساس مصوبه شورای عالی بورس مبنی بر اجازه انجام معاملات در خارج از ساعات معاملاتی، مهلت فروش سهام تمام اشخاص حقیقی و حقوقی غیر وابسته در بانک های قوامین، حمکت ایرانیان،انصار، مهراقتصاد و موسسه اعتباری کوثر به مدت 15 روز کاری تا روز چهارشنبه 22 خرداد 98 تمدید می شود.
۳ ماه آینده؛ تکمیل واحدهای تعمیراتی در سیل
وقوع سیل در انتهای سال گذشته و ابتدای سال جاری در برخی استان های کشور باعث شد تا در مصوبه 23 اردیبهشت دولت و ابلاغ آن 2500 میلیارد تومان وام قرض الحسنه برای امر مسکن اختصاص یابد و بنا به گفته رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در برنامه گفتگوی ویژه خبری 26 اردیبهشت ماه این رقم برای 30 هزار واحد احداثی 40 هزار واحد در شهرها و 26 هزار واحد در روستاها 40 هزار واحد تعمیری و 42 هزار واحد معیشتی کافی است.
«غلامرضا تابش» در این برنامه با بیان اینکه سقف تعهدات تسهیلات در شهرها 50 و در روستاها 40 میلیون تومان است، گفته بود: «قول می دهم آنهایی که خانه هایشان را احداث می کنند و مستقر می شوند از وام های تعمیراتی بی بهره نمی ماند.»
وی درباره دیگر تعهدات بنیاد مسکن برای مناطق سیل زده کشور اضافه کرده بود: «از دیگر تعهدات بنیاد مسکن ، تامین رایگان سیمان مورد نیاز واحدهای احداثی تا سقف 8 تن و تعمیری یک تن است تا این لحظه هم یک هزار تن سیمان به منطقه لرستان حمل و 3 هزار و 500 تن درکل کشور جابجا شده است. ارزیابی ما برای کل کشور حدود 500 هزار تن است. حدود 20 هزار تن آهن آلات خریداری شده که حدود 4 هزار و 500 تن از آن را به استان های خوزستان و لرستان منتقل کرده ایم.»
حالا در جهت تحقق منویات مقام معظم رهبری مبنی بر تلاش برای رفع محرومیتها وکمک به مردم محروم و آسیب دیده از سیل فروردین ۹۸ و جدیت در جبران خسارت وارده به خانوادههای ضعیف و به منظور مساعدت در بازسازی واحدهای مسکونی آسیب دیده در روستاها و شهرهای آسیب دیده در استانهای سیل زده، تفاهم نامهای بین ستاد اجرایی فرمان امام به نمایندگی رئیس ستاد اجرای فرمان امام محمد مخبر و رئیس بنیاد مسکن امضا شد.
موضوع این تفاهم نامه کمک در تامین بخشی از نیازهای مالی مورد نیاز بازسازی برای تکمیل و تعمیر واحدهای مسکونی آسیب دیده در سکونتگاههای شهری و روستایی مناطق سیل زده است. در این تفاهم نامه ستاد فرمان امام برای تکمیل ۲۰ هزار واحد افراد نیازمند در سیل اخیر در مرحله اول ۳۰ میلیارد تومان پرداخت میکند.
جدیت ایران در ایجاد کانالهای بانکی بین تهران و پراگ
24 اردیبهشت اعضای هیات تجاری جمهوری چک به سرپرستی معاون وزارت صنعت و تجارت جمهوری چک با حضور مسئولانی از وزارت خارجه این کشور و اتاق بازرگانی مشترک چک و ایران سفری به تهران داشتند که در حاشیه این سفر نشست با نمایندگان بخش خصوصی در اتاق تهران برگزار شد و در این نشست آخرین تحولات مربوط به مناسبات اقتصادی دو کشور را مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
بنابراین گزارش، نایب رییس اتاق تهران و جمعی از اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در دیدار با هیات تجاری جمهوری چک، پیشنهاد تشکیل کمیته مشترکی برای بررسی ایجاد کانال پولی بین دو کشور را مطرح کردند. «سیدمحمد اتابک» از آمادگی اتاق تهران برای شناسایی و معرفی بنگاه های طرف همکاری با جمهوری چک و کمک به بهبود در روابط تجاری دو کشور خبر داده و آورده بود که با وجود همکاری های دیرینه دو کشور به ویژه در بخش های صنعتی و معدنی، در شرایط کنونی سطح مناسبات نیاز به احیای روابط بانکی و یافتن مسیری مطمئن برای نقل و انتقالات پولی دارد.
حالا در راستای این پیشنهاد روز گذشته (29 اردیبهشت) رییس اتاق تهران و سفیر ایران در جمهوری چک دیداری با یکدیگر داشتند که دو طرف در این دیدار با بررسی مراودات دوجانبه دو کشور بر لزوم و ضرورت توسعه روابط تجاری بنگاههای کوچک و متوسط دو طرف و راهاندازی کانالهای مراودات بانکی تاکید کردند.
روابط عمومی اتاق تهران به نقل از «مسعود خوانساری» در دیدار با «اکبر امینیان» آورده است: «متاسفانه در سال گذشته به دلیل وجود مشکلات بانکی در روابط خارجی با کشورهای اروپایی حجم مبادلات با این کشورها از جمله جمهوری چک نسبت به سال قبل از آن با کاهش روبرو شده است. تاق تهران فهرستی از شرکت های کوچک و متوسط برای ارائه به نهادهای مرتبط در چک تهیه کرده و آمادگی دارد تا همتایان ایرانی متناظر فعالیت شرکت های کوچک و متوسط چک را به آنها معرفی کند.
۳۰ تیر؛ آخرین مهلت بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد
ارز حاصل از صادرات غیرنفتی به روش های مختلفی وارد چرخه تجاری کشور می شود. یکی از ساز و کارهای آ این است که در سامانه نیما عرضه می شود و آنهایی که ثبت سفارش از سازمان توسعه تجارت دارند ارز را در سامانه نیما خریداری می کنند و صرف واردات آنها می شود.
بنابراین گزارش روش دیگر این است که صادرکننده با واردکننده هماهنگ می کند و صادرات در برابر واردات انجام می شود و ارز تخصیص پیدا می کند. اگر صادرکننده بدهی به بانک ها به صورت ارزی دارد می توانند ارز را عرضه کند و بانک ها بابت قسط صادرکننده این ارز را دریافت کند. روش دیگر این است که سپرده گذاری ارزی کنند و به این شکل ارزها وارد چرخه تجاری کشور می شود.
این گزارش می افزاید: در یک سال گذشته سامانه نیما شکل گرفته است و صادرکنندگان مکلف شدند که ارز خود را در این سامانه عرضه کنند و واردکنندگان ارز آنها را از طریق این سامانه می توانند خریداری کنند. بانک مرکزی اشراف خوبی بر این روند دارد و تاکنون صادرکنندگان عمده مانند پتروشیمی ها و فولاد به صورت منظم ارز حاصل از صادرات خود را در این سامانه عرضه کرده اند.
بنابراین گزارش مقرراتی برای صادرکنندگان درنظر گرفته شده و کنترل ها درخصوص نحوه بازگشت ارز حاصل از صادرات شروع شده است و حالا در ادامه این روند برای سال جاری طبق اعلام بانک مرکزی، صادرکنندگانی که تاکنون موفق به برگشت کامل ارز صادراتی خود نشدهاند تا پایان تیر ۹۸ مهلت دارند نسبت به برگشت ارز اقدام کنند.
بسته سیاستی نحوه برگشت ارز حاصل از صادرات در سال ۹۸ و نحوه رفع تعهد ارز صادراتی سال ۹۷ صادرکنندگان تصویب شد. به موجب این مصوبه، نحوه برگشت ارز پتروشیمیها به چرخه اقتصادی در سال ۹۸، حداقل ۶۰ درصد سامانه نیما، حداکثر ۱۰ درصد اسکناس و مابقی واردات در مقابل صادرات خود تعیین شد، سایر صادرکنندگان بایستی حداقل ۵۰ درصد ارز خود را در سامانه نیما عرضه کنند و حداکثر تا ۲۰ درصد به صورت اسکناس و مابقی واردات در مقابل صادرات خود یا سایر اشخاص نسبت به برگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی اقدام کنند.
ریزش ۲۹۲.۲۴ واحدی شاخص بورس و اوراق بهادار
امروز (دوشنبه 30 اردیبهشت) شاخص بورس و اوراق بهادار با ریزش ۲۹۲.۲۴ واحدی سومین روز معاملاتی خود در هفته جاری را آغاز کرد و به پله ۲۱۲ هزار و ۵۵۶ واحدی رسید این در حالی است که طی 2 روز گذشته شاخص کل بورس روند صعودی داشت.
نمادهای وتجارت - بانك تجارت، وبملت - بانك ملت، خساپا – سايپا، خودرو - ايران خودرو، بترانس - ايران ترانسفو، سفارس - سيمان فارس و خوزستان و فولاد - فولاد مباركه اصفهان جزو نمادهای پربیینده امروز هستند که در میان آنها تنها نماد فولاد - فولاد مباركه اصفهان روند صعودی داشته و سایر نمادها روند نزولی دارند.
بنابراین گزارش شاخص کل فرابورس در آغاز معاملات با ریزش ۶.۳۱ واحدی به پله ۲ هزار و ۶۲۷ واحدی رسید که براین اساس ارزش کل معاملات از یک هزار میلیارد ریال فراتر رفت که ناشی از دست به دست شدن ۳۳۸ میلیون سهم طی ۳۹ هزار نوبت معاملاتی است. امروز در فرابورس ذوب - سهامي ذوب آهن اصفهان، چكاپا - گروه صنايع كاغذ پارس، كرمان - س. توسعه و عمران استان كرمان، سمگا - گروه سرمايه گذاري ميراث فرهنگي، غشهداب - كشت و صنعت شهداب ناب خراسان، دي - بانك دي و شغدير - پتروشيمي غدير جزو نمادهای پربیینده هستند که همگی به جز نماد ، كرمان - س. توسعه و عمران استان كرمان دارای روند نزولی هستند.
طلا گرمی ۴۳۳ هزار و ۸۰۰ تومان/کاهش نرخ رسمی یورو/ قیمت پوند افزایش یافت
امروز (30 اردیبهشت) طلای 18 عیار گرمی ۴۳۳۸۰۰ تومان ارزشگذاری شده است و سکه بهار آزادی طرح قدیم ۴۶۹۰۰۰۰ تومان، سکه بهار آزادی طرح جدید ۴۸۰۹۰۰۰ تومان، سکه نیم بهار آزادی ۲۶۲۸۰۰۰ تومان، ربع سکه بهار آزادی ۱۶۸۹۰۰۰ تومان و سکه گرمی ۹۹۹۰۰۰ تومان است در حالی که بازار سکه برای (یکشنبه 29 اردیبهشت) به این صورت بود که سکه بهار آزادی طرح جدید با قیمت 4 میلیون و 898 هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح قدیم با قیمت 4 میلیون و 820 هزار تومان، نیم سکه بهار آزادی با قیمت 2 میلیون و 740 هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی با قیمت یک میلیون و 740 هزار تومان و سکه یک گرمی با قیمت یک میلیون تومان ارزشگذاری شده بود. روز گذشته (29 اردیبهشت) هر گرم طلای ۱۸عیار هم ۴۴۷ هزار تومان ارزشگذاری شده بود و ضمن آنکه هر اونس طلا در بازارهای جهانی با قیمت ۱۲۸۷ دلار معامله میشد.
در بازار آزاد دلار امروز (30 اردیبهشت، 14 هزار و 400 تومان، یورو 16 هزار و 245 تومان، پوند 18 هزار و 522 تومان، درهم 3 هزار و 961 تومان، ین ژاپن 13 هزار و 207 تومان، دلار استرالیا 10 هزار و 42 تومان، دلار کانادا 10 هزار و 819 تومان، لیر ترکیه 2399 تومان مبادله می شود در حالی که قیمت دلار در بازار آزاد (یکشنبه 29 اردیبهشت) ۱۴ هزار و ۵۸۰ تومان بود و سایر قیمت ارزها نیز به این صورت بود که یورو با قیمت 16288 تومان، پوند با قیمت 18608 تومان، درهم 3980 تومان، لیر با قیمت 2407 تومان، یوان چین با قیمت 2108 تومان، دلار کانادا با قیمت 10815 تومان، دلار استرالیا با قیمت 10033 تومان و کرون سوئد با قیت 1560 تومان مبادله می شد. صرافیهای بانکها قیمت دلار را (29 اردیبهشت) ۱۴ هزار و ۵۵۰ تومان اعلام کرده بودند. این صرافیها دلار را از مردم با قیمت ۱۴ هزار و ۴۵۰ خریداری میکردند. یورو نیز در این صرافی ها با قیمت 16 هزار و 400 تومان خریداری می شد و با قیمت 16 هزار و 500 تومان به فروش می رفت./
نظر شما