«اکبر صحرایی» پیرو فرمایشات «مقام معظم رهبری» که در جمع شاعران در مورد زبان فارسی ابراز نگرانی کردند در پاسخ به این سوال که «چه عواملی باعث فرسایش زبان فارسی می شود؟»، به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان گفت: یکی از دغدغه های مهم ما در حوزه ادبیات به رادیو و تلویزیون بر می گردد که مقام معظم رهبری این مسئله را در دیدار شاعران مطرح کردند. سوال اساسی این است که جایگاه ادبیات در رسانه ملی کجاست؟ مقام معظم رهبری با هوشمندی به این مسئله اشاره کردند.
این نویسنده با بیان اینکه ضعف عمده ما نپرداختن به ادبیات در رادیو و تلویزیون است، عنوان کرد: نقش و جایگاه ادبیات ما در رسانه ملی کجاست؟ امروزه از مجریانی استفاده می شود که صرفا صدا و یا قیافه ای دارند و حتی در برخی از موارد از افرادی لمپن استفاده می شود. افرادی خواننده یا هنرپیشه به نحوی می توانند جذابیت ایجاد کنند برای همین از آنها به عنوان مجری برنامه های پرطرفدار در ساعات خوب استفاده می شود. نتیجه آن می شود که زبان و آنچه به جامعه تزریق می شود با زبان و فرهنگ فارسی ما فاصله دارد.
وی با طرح این سئوال که جای فرهیختگان در برنامه های صدا و سیما کجاست؟ بیان کرد: آیا مجری ای داریم که نویسنده و شاعر باشد؟ نمونه های این را قبلا داشتیم. به عنوان مثال برنامه ظهر جمعه را آقای رهگذر اجرا می کردند که نویسنده بودند. این برنامه بسیار خوب، اثرگذار و به یاد ماندنی است. نمونه دیگر آن برنامه روایت فتح شهید آوینی است که ماندگار شد. متاسفانه چراغ این برنامه های اثرگذار خاموش شد. در حال حاضر از مجریانی استفاده می شود که یا خواننده هستند یا هنرپیشه و مخاطب را در سطح نگه می دارند یعنی چیزهای ظاهرپسند به خورد جامعه می دهند.
این نویسنده با بیان اینکه صدا و سیمای ما از ادبیات استفاده نکرده است، افزود: نقش اقتباس ادبی در رادیو و تلویزیون ما کجاست؟ 10 سال پیش دو کار خودم را به سیما شبکه سه دادم و آنها حق اقتباس دو کتاب مرا خریدند، رمان «کاشکی بزرگ تر بودم »و «پرونده 313 »که در مورد شهید دستغیب است. این دو کتاب را خریدند و 10 سال است که در بایگانی خاک می خورد. مطمئن ام کارهای دیگری را نیز خریداری کردند اما چون چنین کارهایی نیاز به تامل و تعمق دارد، کنار گذاشته می شود.
صحرایی تصریح کرد: آنچه از صدا و سیما تزریق می شود این است که سریال ها به سمت آپارتمان نشینی می رود، همه فیلم و سریال در یک خانه و آپارتمان گردانده می شود، این آسان ترین کار است. رادیو و تلویزیون ما در سطح مانده است. جایگاه کتابخوانی در تلویزیون ما کجاست؟ صرفا برای اینکه زیر سوال نروند برنامه ای با نام کتاب باز راه انداختند. حدود 50 کانال و شبکه رادیو و تلویزیون داریم. کدام شبکه و کانال شبکه ادبیات است نه چنین شبکه ای وجود دارد و نه به آن فکر می کنند. قطعا برنامه های پرمخاطب مثل سرگرمی ها، فیلم های سینمایی و مسابقات نیازمند مشاوره های ادبی است. از نویسندگان و شعرا در زمینه برخی از برنامه های تلویزیونی کمک گرفته شود اما فرهیختگان ادبی ما در هیچ کدام از این برنامه ها حضور ندارند. همین باعث شده که از ادبیات ناب فاصله بگیریم، اثری از ادبیات ناب و مناسب، اخلاقیات و جامعه شناسی در برنامه ها نیست. همین باعث شده برنامه های ما کوچه بازاری باشد و به خورد خانواده ها داده شود. رادیو تلویزیون ما به شدت از ادبیات فاصله گرفته است.
نظر شما