به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: ماه مبارک رمضان با سایر ایام سال تفاوت اساسی دارد، نه از آن جهت که انسان صرفا نمی خورد و نمی آشامد بلکه از این نظر که طی این مدت تمامی امور زندگی اش را با نیت خیر می گذارند و به حرمت ماه مبارک رمضان تلاش می کند که انسان دیگری شود. همین ممارست که به یُمن ماه مبارک ایجاد شده است سبب شکل گیری شخصیت و تغییر و اصلاح بسیاری از عادات می شود. از این رو، بر آن شدیم بخش هایی از برکات شهرالله الاکبر که در بیان حجت الاسلام «ناصر رفیعی» ارایه شده است را در این مجال تقدیم حضورتان کنیم که در ادامه می آید:
حجت الاسلام «ناصر رفیعی» با بیان اینکه ماه رمضان ماه بسیار مهمی است، اظهار کرد: در برخی سخنرانی هایم گفته ام که این ماه فرصت های ویژه ای را در اختیار ما قرار می دهد که اولین آن فرصت صبر کردن است. یکی از اسامی ماه رمضان، شهر الصبر است، گرسنه و تشنه هستید اما دست به آب و غذا نمی زنید و تحمل می کنید، این خودش روحیه صبر را فراهم می کند.
این استاد اخلاق ادامه داد: خداوند در قرآن می فرماید: «اسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ»، مفسرین منظور از صبر در این آیه را روزه دانسته اند. دومین تاثیر ماه مبارک رمضان «تقویت اراده» است. آب خوردن عیبی ندارد اما در طول ماه رمضان زمانی که روزه هستیم، آب نمی خوریم، غذا خوردن ایرادی ندارد اما در ماه رمضان نمی خوریم. چه طور در مکه زنان به مردان حرام می شوند، مردان حق ندارند که به همسر خود از روی شهوت دست بزنند، کفاره اش بسیار سنگین است. بنابراین معتقدم حج و روزه بهترین عامل برای تقویت اراده است.
حجت الاسلام رفیعی اظهار کرد: کسی که آب حلال در ماه رمضان نمی خورد پس غیر از ماه رمضان هم می تواند شراب نخورد، ای کسی که در ماه رمضان با همسرت ارتباط نداری پس می توانی بعد از ماه رمضان به نامحرم نگاه نکنی، کسانی که از صبح تا غروب هجده ساعت سیگار را کنار می گذارند، بعد از ماه رمضان هم می توانند و این یک ماه فرصتی برای ترک سیگار است. می توانی اراده اش را داری، مساله دیگر نظم است که در ماه رمضان به انسان داده می شود. شخص خواب مانده است و تا بیدار می شود اذان می گویند اما بلند نمی شود بخورد چون اذان گفته اند و روزه شروع شده است، و یا موقع افطار است اما هنوز اذان نگفته اند اما صبر می کند تا زمان اذان برسد.
وی تاکید کرد: پس این انسان می تواند زندگی اش را به گونه ای دیگر رقم بزند، روزه استعدادهای انسان را بروز می دهد. از طرف دیگر ماه رمضان سبب همبستگی و با هم بودن می شود، شخص اگر میلیاردر یا فقیر باشد ظهر ماه رمضان ناهار نمی خورد، امام رضا(ع) فرمود: «فلسفه ماه رمضان آن است که فقیر و غنی یکسان می شوند». این یعنی همدلی و همبستگی. این همبستگی یعنی فراموش کردن کینه ها و کدورت ها، در دعای ماه رمضان افراد از نظر سیاسی به هم خط می دهند. چنانچه در این دعا را در ماه رمضان می خوانیم: «اَللّهُمَّ اَغْنِ کُلَّ فَقیرٍ اَللّهُمَّ اَشْبِعْ کُلَّ جایِعٍ اَللّهُمَّ اکْسُ کُلَّ عُرْیانٍ»؛ فرمود کل فقیر، یعنی این نیست که بگویید نه غزه نه لبنان یعنی همه فقرا، فرمود کل جایع، کل اسیر، برای آن کسی که در فلسطین و یمن اسیر است. در این دعا همه را خطاب قرار می دهد. این ادعیه تاکید بر عدم مرز در خدمت به دیگران است.
این استاد اخلاق در بخش دیگری از مباحث خود با بیان اینکه ماه رمضان تقویت یاد معاد است، تاکید کرد: شبی که رسول خدا(ص) به معراج رفت، خداوند از او پرسید: پیامبر می دانی روزه به چه دردی می خورد؟ عرض کرد: نمی دانم. خداوند فرمود: «لصَومُ يُورِثُ الحِكمَةَ»( روزه بصیرت(حکمت) می آورد).
وی ادامه داد: ماه رمضان، ماه تقویت گذشت و عفو، حس خدمت به مردم است، همان طور که آقایان هم گفته اند جرم ها در ماه رمضان کاهش پیدا می کنید، باید این فرصت را قدر دانسته و مغتنم بشماریم. اگر انسان بیست شب قدر را درک کرده باشد می شود 1600 سال، بسیار با برکت است، نباید این فرصت ها را سوزاند. هر شب قدر به اندازه هزار ماه است.
حجت الاسلام رفیعی در پایان خاطرنشان کرد: بحث شد شب قدر بالاترین عمل چیست، موضوعی که میان برخی بزرگان بحث شده بود، یکی از جملات این بود که بالاترین عمل در شب قدر کسب علم و معرفت است. کسب معارف دینی است. لذا بیشتر علمای ما کتاب هایشان را شب قدر تمام کردند، علامه طباطبایی(ره) شب بیست و سوم تفسیرش را به پایان رساند. حضرت رسول(ص) بیست شب از ماه رمضان را در منزل بودند اما شب بیست و یکم به بعد در مسجد اعتکاف می کردند. سنت رسول خدا(ص) اعتکاف در دهه آخر ماه رمضان بود.
علاقه مندان می توانند صورت و تصویر این سخنرانی را از اینجا دریافت کنند.
نظر شما