خبرگزاری شبستان: امروز زنده نگه داشتن یاد شهدا کمتر از شهادت نیست! این بخشی از فرمایشات مقام معظم رهبری است که خود با بردوش انداختن چفیه، همواره یاد و خاطره مردان مرد را در ذهن جامعه زنده و پایدار نگاه می دارند. امروز ستاد راهیان نور کشور نهادی است برای زنده نگه داشتن یاد مردان دفاع مقدس، نهادی که با راه اندازی کاروان های راهیان نور به عنوان بزرگترین و موثرترین جریان فرهنگی کشور فعالیت می کند. آنچه در ادامه می خوانید گفت و گوی خبرنگار شبستان با سیدجمال علیالحسینی، نماینده دولت در ستاد مرکزی راهیان نور کشور است که در رابطه با برنامههای دولت برای حمایت از این ستاد صورت گرفته است.
ابتدا در رابطه با نوع نگاه دولت به ستاد راهیان نور و جایگاه این نهاد در برنامه های دولت بفرمایید!
دیدگاه دولت به ویژه شخص رییسجمهور نسبت به مسئله راهیان نور یک رویکرد و نگاه فرهنگی است و کلیه پیشنهادات و درخواستهای ارائه شده از سوی ستاد راهیان نور به دولت در دستور کار قرار میگیرد، همچنان که تاکنون نیز با تمام برنامهها و طرحهای این نهاد (پس از بررسی و کار کارشناسانه) موافقت شده است، البته طبیعی است که برخی پیشنهادات و درخواستها برای اجرایی شدن نیاز به زمان دارد، به عنوان مثال ایجاد و احیای یادمانهای جدید، آمادهسازی اماکن جدید عملیاتی برای حضور مردم و بازدید هموطنان نیازمند بررسیهای کارشناسانه است، چرا که در برخی مناطق زیرساختهای لازم موجود نیست. انجام اقدامات زیرساختی نیز در گروی طراحی، کارهای فکری و مطالعاتی، کارهای مهندسی و ... است که کلیه این امور زمانبر است.
در طول دو سال اخیر تعداد زیادی از فعالیتها و طرحهای پیشبینی شده، به ثمر رسیده و حتی برخی از آنها زودتر از موعد مقرر آماده شدهاند و علت این امر نیز جدیت دستاندرکاران در دولت و مقامات محلی در استانهای میزبان در رابطه با ارایه خدمات و تسهیلات به کاروانهای راهیان نور است.
به عنوان نمونه در سال جاری چه حمایت ها و اقداماتی در این زمینه از راهیان نور صورت گرفته است؟
از جمله برنامهها و اقدامات دولت در سطح استان خوزستان و کلیه شهرهایی که میزبان راهیان نور هستند، افزایش ارایه خدمات شهری است، مانند تجهیز ناوگانهای حمل و نقل شهری به مینیبوسهای رایانهای که برای عموم مردم قابل استفاده است. خدماتی در زمینه آبرسانی، تقویت برق، ارائه و تقویت امکانات مخابراتی، افزایش سرویسهای بهداشتی و مرمت اماکن و فضاهایی که نیاز به مرمت داشتهاند.
فکر می کنید امکانات رفاهی موجود در این مناطق به علاوه امکانات جدیدی که فرمودید تا چه حد پاسخگوی نیازهای بازدید کنندگان از این مناطق است؟
طبیعی است که چون در یک زمان خاص (اسفند و فروردین) تعداد بیشماری از مردم به شکل میلیونی عازم این سرزمینها میشوند، این امکانات و خدمات پاسخگوی این حجم از بازدیدکنندگان نیست، هر چند که ما تا حد امکان از کلیه توانمندیهای موجود استفاده میکنیم اما اذعان داریم که با وجود افزایش میزان امکانات رفاهی، باز پاسخگویی در حد مطلوب نیست و میبایست نسبت به ارتقای این خدمات برنامهریزی و اقدام کرد.
ستاد مرکزی راهیان اعلام کرده که بازدید گنندگان خارجی از چند کشور همسایه و حتی از کشورهای اروپایی البته به شکل محدودتر، نیز از مناطق عملیاتی دفاع مقدس ایران دیدن می کنند، آیا دولت در این زمینه برنامه یا طرح خاصی برای بازدید کنندگان خارج از کشور دارد؟
در دولت، شورای عالی ایرانیان، وزارت امور خارجه، سازمان فرهنگ و ارتباطات و سازمان میراث فرهنگی - هر چندبه شکل کمرنگ - در این زمینه فعالیت میکنند، علاوه بر این که دولت امکان فعال شدن تورهای بخش خصوصی هم در داخل و هم در خارج از کشور را فراهم کرده است، اما آمادهسازی خود مناطق از اهمیت بیشتری برخوردار است. چرا که مهمان خارجی نیاز به محل اسکان و خدمات مناسب دارد. با این وجود اگر بتوانیم برای راهیان نور امسال، با همکاری وزارتخانههای مختلف از جمله وزارت ارشاد که نقش حمایت محتوایی در تولید نرمافزارهای مختلف و مسایل هنری مرتبط با راهیان نور را بر عهده دارد، برنامههای موجود را به شکل هدفمند سازماندهی و اجرا کنیم، خود به خود بخش عظیمی از فعالیتهای ما در این زمینه ارتقا پیدا میکند.
راهیان نور غرب هم چندی است که راه اندازی شده، دولت برای حمایت از این برنامه چه طرح هایی دارد؟
راهیان نور غرب، نسبت به راهیان نور جنوب نوپا است، البته به فضل خدا و عنایت ویژه مقام معظم رهبری اقداماتی که در طول یک سال گذشته برای راهیان نور غرب انجام شد، در سفر مقام معظم رهبری به کرمانشاه به تأیید ایشان رسید. در راهیان نور غرب نیز برای برخی یادمانها، طراحیهایی انجام شده است که پس از بررسی و تأیید نهایی اجرایی میشود اما نباید انتظار داشت که راهیان نور غرب سال 90، در سطح راهیان نور جنوب در سال 90 باشد، ضمن اینکه با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوای استانهای غربی، امکان استفاده و حضور در این مناطق در تمام ماهها وجود ندارد و با توجه به فصول مختلف برای حضور کاروانها در استانهای ایلام، کرمانشاه، کردستان و آذربایجان غربی برنامهریزیهایی انجام شده است.
به عنوان نماینده دولت در راهیان نور می توانید بفرمایید که دولت برای احیای مناطق عملیاتی غرب و آماده سازی آن چه میزان اعتبار در نظر گرفته است؟
در موضوع راهیان نور، مسئله اختصاص حجم ریالی مسئله مهم و اصلی نیست. بلکه مهم این است که یک یادمان به عنوان مثال پادگان سرپل ذهاب، مانند پادگان دوکوهه آمادهسازی و احیا شود یا بازی دراز و گیلانغرب و عملیاتهای مختلف در این مناطق بازسازی شود. که پس از یفر مقام معظم رهبری به کرمانشاه، رییسجمهور برای حمایت جدی دولت از احیای یادمانهای غرب و اختصاص بودجه به این موضوع دستور اکید داده اند تا راهیان نور غرب با سرعت بیشتری فعالیت های خود را پیش ببرد.
پایان پیام/
نظر شما