خبرگزاری شبستان _ جنوب کرمان: اگر بخواهی در یک روز گرم، از گرمای هوای جنوب کرمان برای ساعاتی و یا چند روزی خلاص شوی، یکی از نزدیکترین نقاط خوش آب و هوایی که انتخاب می کنی، روستای سرسبز و زیبای « کراه » در دل دره مدیترانه ای دلفارد می باشد که در جنوب کرمان واقع شده است.
این روستا به وسعت ۱۰ کیلومتر و در فاصله 35 کیلومتری شمال شهر جیرفت قرار دارد و در محور ارتباطی کرمان _ راین _ جیرفت واقع شده است.
در روزهای تعطیل هفته گذشته، خبرنگار خبرگزاری شبستان، برای بررسی پتانسیل های گردشگری این منطقه به روستای کراه سفر کرد.
در مسیر حرکت از جنوب کرمان به سمت دلفارد، در سمت چپ جاده جنگل انبوهی از درختان انار شیطان به چشم می خورد که گل های زرد مایل به نارنجی آن ها، هر بیننده تازه واردی را مجذوب خود می کند و او را وادار می کند برای دقایقی از ماشین پیاده شده و از فاصله نزدیکتری زیبایی های این درختان را نظاره گر شود و پس از گرفتن چند عکس یادگاری در کنار این درختان، سوار ماشین شده و به سمت روستای هدف گردشگری کراه حرکت کند.
در طول مسیر در اطراف جاده خانه، باغ های سرسبز و مغازه های اغذیه فروشی به چشم می خورد، که اغلب مسافران، برای استشمام هوای تازه برای دقایقی جلوی این مغازه ها توقف می کنند و پس از خرید خوراکی سوار ماشین شده و به حرکت ادامه می دهند.
پس از طی مسافت 35 کیلومتری در سمت چپ، تابلوی روستای کراه خودنمایی می کند، وارد جاده فرعی می شوی که به تازگی آسفالت شده است و هنگامی که از کوچه پس کوچه های پیچ در پیچ در حال عبور هستی، درختانی می بینی که در هم تنیده اند و سایه این درختان فضای بسیار زیبایی را در معرض دید قرار می دهد.
در مسیر با شگفتی های بی نظیری روبرو می شوی، یکی از شگفتی های این منطقه قرار داشتن درختان گرمسیر و سردسیر در کنار یکدیگر است، درختانی همچون خرما، انجیر، انار، انگور، گردو و زردآلو که در کنار یکدیگر قرار دارند، به راستی دستی در عالم هستی، این منطقه را به این زیبایی نقاشی کرده است و پس از عبور از کوچه های پیچ در پیچ، رودخانه ای مقابلت ظاهر می شود.
در این فصل از سال آب رودخانه خیلی کم است و با ماشین می توان از مسیر سنگلاخی رودخانه عبور کرد.
در آن سمت رودخانه منظره زیبایی از کوه های سر به فلک کشیده و باغ های سرسبز دیده می شود، از رودخانه عبور می کنی، به روستای زیبای کراه می رسی، در سمت چپ تابلویی که روی آن نوشته شده آبشار گلما و مسیر رسیدن به این آبشار را نشان می دهد، توجه ات را به خود جلب می کند.
کنجکاوانه برای رسیدن به آبشار معروف «گلمای دخترکش»، وارد مسیری می شوی که فلش کشیده شده روی تابلو، آن را نشان می دهد.
برای دومین بار وارد کوچه های پیچ در پیچ با درختان در هم تنیده می شوی و تا مسیری که امکان دارد با ماشین می روی، بعد از آن، باید مسیر سراشیبی را پیاده بپیمایی تا به آبشار بررسی.
در طول این مسیر درختان سر به فلک کشیده چنار که قدمت آنها به بیش از 200 سال می رسد قرار دارند و رودخانه ای که از میان این درختان عبور می کند.
صدای پرندگان و نسیم خنک روح انسان را نوازش می دهد و در حدیثی، حضرت علی (ع) چه زیبا فرمودند: نگاه کردن به سبزه موجب شادابی است.
و به راستی گردش در طبیعت و نگاه کردن به سبزه و درختان موجب نشاط و شادابی می شود.
در مسیر علاوه بر زیبایی هایی خیره کننده و علی رغم وجود سطل های زباله به فاصله چند متری اما متأسفانه زباله های زیادی در مسیر حرکت آب ریخته شده است.
وجود زباله هایی از جنس پلاستیک که علاوه بر به وجود آوردن منظره زشت، برای محیط زیست هم مضر هستند.
به مسیر ادامه می دهی، در طول مسیر آدم هایی را می بینی، که یا با خانواده و یا دوستان برای تفریح و گردش به این نقطه بکر پناه آورده اند تا برای ساعت و یا چند روزی در این مکان استراحت کنند.
بعضا بر روی تخته سنگ ها در زیر سایه های چنار حصیری را گسترده و نشسته اند.
بعد از پیمودن مسیری نسبتا طولانی به آبشار می رسی، آدم هایی را می بینی که در آب کم عمق آبشار کوچک ایستاده و مشغول گرفتن عکس از خود و منظره زیبای آبشار هستند، بعد از دقایقی توقف، راه برگشت را در پیش می گیری.
خبرنگار خبرگزاری شبستان، در مسیر بازگشت، با چند نفر از این گردشگران، گفت و گو کرد.
«زهرا» در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، گفت: از استان هرمزگان به این منطقه بکر با آب و هوای بی نظیر آمده ام.
وی، اضافه کرد: من به همراه خانواده ام هر ساله برای گردش به این منطقه می آیم.
زهرا، بیان داشت: تا چند سال قبل به دلیل عدم وجود خانه های بومگردی، امکان این که چند روزی در این جا برای استراحت بمانیم، نبود.
وی، ابراز داشت: خوشبختانه اکنون شاهد احداث خانه های بومگردی در این منطقه هستیم که می تواند زمینه توقف چند روزه ما در این منطقه را فراهم کند.
« منصوره»، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، گفت: ما از زاهدان آمده ایم و قصد استراحت چند ساعته داریم زیرا مقصد اصلی ما کرمان است.
وی، افزود: از آنجایی که این منطقه خوش آب و هوا و زیباست، تصمیم گرفتیم توقف کوتاهی داشته و پس از استراحت و گردش، به سمت کرمان حرکت کنیم.
منصوره، ابراز داشت: خواهشی دارم لطفا به گوش مسئولین این روستا برسانید، سرویس های بهداشتی احداث شده در این جا، در شأن این منطقه نیست.
وی، اضافه کرد: همان طور که مشاهده می کنید، تمام سرویس های بهداشتی، کثیف هستند و بعضا لوله های فاضلاب آنها شکسته شده است.
منصوره، بیان داشت: برای من که با بچه کوچک به این جا آمده ام، گشتن در منطقه و پیدا کردن سرویس بهداشتی دشوار است.
وی، ادامه داد: لطفا پیگیر شوید مسئولین مربوطه به وضعیت نامناسب سرویس های بهداشتی رسیدگی کنند.
« علی»، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، گفت: متأسفانه در این منطقه که در مسیر آبشار قرار دارد، نماز خانه، سرویس بهداشتی مناسب، سکویی برای استراحت موقت وجود ندارد.
وی، اضافه کرد: عدم اختصاص فضایی برای بازی کودکان یکی دیگر از مشکلات این مکان گردشگری است.
در ادامه، خبرنگار خبرگزاری شبستان، با « غلام رضا فرخی » مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان، گفت و گو کرد.
« غلام رضا فرخی » مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، با بیان این مطلب که دهستان دلفارد، منطقه هدف گردشگری است، گفت: دهستان دلفارد همه ساله به تنهایی، پذیرای گردشگرانی از استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان و نیز شهرستان های جنوب کرمان است.
غلام رضا فرخی، افزود: این دهستان، منطقه مدیترانه ای در دل جنوب کرمان با زیبایی ها و پتانسیل های گردشگری بالایی است و در واقع می توان گفت که این منطقه، مدیترانه ایران است.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان، با بیان این مطلب که پتانسیل های بالای گردشگری این دهستان قادر است استان پهناور کرمان را به تنهایی معرفی کند، اضافه کرد: اگر استان کرمان انگشتر باشد دلفارد نگین این انگشتر است.
وی، با اشاره به این که این منطقه دارای چشمه ها و آبشارهای متعددی است، عنوان کرد: یکی از جاذبه های بی نظیر دهستان دلفارد، آبشار «گلمای دخترکش» در روستای کراه است که دارای هفت پله می باشد یعنی دارای چند آبشار کوچک و بزرگ است.
فرخی، ابراز داشت: این دهستان، منطقه بی نظیری برای سرمایه گذاری است و چنانچه در حوزه گردشگری این منطقه کارهای زیرساختی اساسی صورت گیرد و گردشگری این منطقه توسعه یابد، دهستان دلفارد، به تنهایی می تواند اقتصاد جنوب کرمان را تأمین کند.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان، بخشی از اقدامات برای بهبود وضعیت منطقه دلفارد، در حوزه بخشداری، دهیاری و فرمانداری و بخشی نیز در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری است.
وی، با اشاره به این که توجه به زیر ساخت ها امری ضروری است، ابراز داشت: یکی از اقدامات خوبی که در حوزه گردشگری در این منطقه صورت گرفته، صدور مجوز خانه های بومگردی است.
فرخی، اضافه کرد: به افراد متقاضی که تمایل دارند در این منطقه مجموعه بوم گردی بسازند و یا خانه خود را به این امر اختصاص دهند، مجوز و تسهیلات بانکی داده می شود و میزان تسهیلات، بستگی به طرح پیشنهادی دارد.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان، در خصوص نبود برخی امکانات در مسیر آبشار « گلمای دختر کش»، بیان داشت: چنانچه بخشداری زمینی با متراژ مشخص و با سند به میراث فرهنگی واگذار کند، این اداره کل می تواند با اعتبار دولتی کمپ گردشگری راه اندازی کند.
وی، اضافه کرد: کمپ های گردشگری، مکانی برای استراحت موقت گردشگران هستند و دارای امکاناتی از قبیل سرویس های بهداشتی، حمام، روشنایی، فضای سبز، وسایل بازی برای کودکان هستند.
فرخی، با بیان این مطلب که دهستان دلفارد، ظرفیت بالایی برای گردشگری دارد، ابراز داشت: نگاه مسئولین مناطق گردشگری بایستی نگاه و تفکر گردشگری باشد، تا زمانی این اتفاق نیافتد ما موفق نمی شویم و امیداورم که ان شاءالله همه مسئولین سطح شهرستان ها و استان به عنوان مدیران منطقه گردشگری دارای روحیه گردشگری باشند تا بتوانیم گام های موثری در حوزه گردشگری برداریم.
بنابراین گزارش، خبرنگار خبرگزاری شبستان، به سراغ فروشنده اغذیه فروشی رفت و با فروشنده در خصوص آدرس دهیاری روستای کراه، گفت و گو کرد.
خانم فروشنده، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، گفت: روستای کراه دهیاری ندارد.
وی، افزود: این روستا فقط شورا دارد و رئیس شورا «حبیب الله ناصری» است.
وی، به یکی از خانه های بومگردی اشاره کرد و گفت: با مراجعه به آنجا می توانی آدرس و یا تلفن وی، را بگیری.
خبرنگار خبرگزاری شبستان، با ناصری صاحب یکی از خانه های بومگردی روستای کراه، گفت و گو کرد.
ناصری، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، گفت: حبیب الله ناصری رئیس شورای این جاست.
وی، شماره تلفن رئیس شورای این روستا را داد.
ناصری، در خصوص خانه بومگردی، ابراز داشت: خانه بومگردی که مشاهده می کنید، با دریافت تسهیلات بانکی از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، ملک شخصی خود را تبدیل به خانه بومگردی کردم.
وی، افزود: در ساخت این مجموعه بوم گردی، از مواد طبیعی مانند سنگ و چوب استفاده کردم و طراحی این مجموعه را بر اساس نمادهای بومی انجام داده ام.
ناصری، در خصوص نوع خدمات این مجموعه بومگردی، بیان داشت: اقامت، طبخ غذاهای سنتی، دم نوش های گیاهای، برخی از خدماتی است که در این جا به گردشگران ارائه می شود.
در ادامه این گزارش، خبرنگار خبرگزاری شبستان، با «حبیب الله ناصری» رئیس شورای روستای کراه، در خصوص وضعیت نامناسب سرویس های بهداشتی و وجود زباله در مسیر رودخانه، گفت و گو کرد.
حبیب الله ناصری، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، گفت: روستای ما دهیاری ندارد، بنابراین بودجه ای که بتوان با آن زباله ها را از سطح رودخانه جمع آوری کرد و سرویس های بهداشتی را نظافت کرد، در اختیار نداریم.
رئیس شورای روستای کراه، اضافه کرد: سال گذشته با دریافت مبلغ 30 هزار ریال به عنوان عوارض، کارگر می گرفتیم و منطقه رو تمیز می کردیم اما امسال بخشدار مجوز دریافت عوارض نداده اند.
وی، بیان داشت: اگر بخشدار محترم مجوز دریافت عوارض دهد، شورا می تواند با استفاده از این منبع مالی، وضعیت سرویس های بهداشتی ها را سامان دهد و زباله هایی که در مسیر رودخانه ریخته شده است را نیز جمع آوری شوند.
بنابراین گزارش، خبرنگار خبرگزاری شبستان، در ادامه با « محمود مهنی» بخشدار ساردوئیه، گفت و گو کرد.
« محمود مهنی» بخشدار ساردوئیه، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، در خصوص عدم دهیاری در روستای کراه، گفت: از آنجایی این روستا از جمله مناطق ییلاقی است و اکثر مردم این منطقه زمستان ها در شهر جیرفت زندگی می کنند و تابستان ها به این جا می آیند و به لحاظ سرشماری تعداد خانواری که دائما در این روستا ساکن هستند اندک است بنابراین به این روستا دهیاری تعلق نمی گیرد.
محمود مهنی، اضافه کرد: اگر جمعیت دائمی ساکن این روستا، به حدنصاب می رسید، قطعا دهیاری داشتند و با دریافت سرانه سالیانه می توانستند مشکلات اینچنینی را رفع کنند.
بخشدار ساردوئیه، در پاسخ به درخواست رئیس شورای روستای کراه مبنی بر دریافت مجوز اخذ عوارض از گردشگران، ابراز داشت: قطعا در قبال گرفتن عوارض بایستی یکسری خدمات به مردم ارائه شود و از آنجا که خدمات چشم گیری در این به مردم ارائه نمی شود بنابراین اخذ عوارض امکان ندارد.
وی، در خصوص جمع آوری زباله ها، بیان داشت: یک یا 2 بار در هفته، ماشین جمع آوری زباله به روستای کراه می آید و زباله ها را جمع آوری می کند.
مهنی، اظهار کرد: کارهای زیر سازی و زیر ساختی، مانند آسفالت با پیگیری در حال انجام شدن است.
بخشدار ساردوئیه، در پایان، ابراز داشت: سعی دارم با پیگیری زمینی را برای احداث کمپ گردشگری در اختیار میراث فرهنگی و گردشگری قرار دهم.
شایان ذکر است؛ باید در زمینه نریختن زباله در مکان های عمومی و محیط زیست فرهنگ سازی شود تا شاهد منظره های آزار دهنده نباشیم.
نظر شما