به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، «محمدرضا رضایی کوچی» در ادامه جلسه علنی امروز یکشنبه (19 خرداد) مجلس شورای اسلامی با اشاره به وضعیت مسکن در کشور، گفت:امروز با بحران مسکن روبرو هستیم. به طوری که خانهدار شدن برای افراد متوسط رو به پایین به رویا تبدیل شده است. با این شرایط افراد ضعیف جامعه نمیتوانند صاحب خانه شوند.
رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با اشاره به آمارهای موجود از شرایط مسکن در سال ۹۵، خاطر نشان کرد: طبق سرشماری صورت گرفته شده در سال ۹۵، ۲۴ میلیون و ۲۰۰ هزار خانوار وجود داشت که تعداد واحدهای مسکونی در کشور ۲۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد بود. یعنی دو میلیون و ۶۰۰ هزار واحد خانه خالی وجود دارد. از طرف دیگر طبق گزارش مرکز پژوهشها بیش از چهار میلیون واحد خانه مازاد دیگر در کشور نیاز است. با احتساب سالهای ۹۶ و ۹۷ میتوان گفت که در حال حاضر به پنج میلیون و ۵۰۰ هزار واحد مسکونی نیازمند هستیم که بتوان بین عرضه و تقاضا تعادل ایجاد کرد.
وی ادامه داد: از طرف دیگر در طول یک سال گذشته متوسط قیمت مسکن در شهرهای کشور بیش از شش و نیم میلیون تومان افزایش داشته است که این میزان در تهران ۱۲ میلیون تومان بوده است. البته یک و نیم میلیون تومان از این افزایش قیمت به افزایش هزینه ساخت و ساز مربوط میشود که یعنی مابقی به خاطر افزایش قیمت زمین بود.
رییس کمیسیون عمران با اشاره به راهکارهای موجود برای تامین زمین،گفت: یکی از راهکارهای بیان شده از سوی دولت ساخت مسکن در شهرهای جدید است که بسیاری تمایلی به سکونت در این مناطق ندارند. لذا باید دولت توجه ویژهای به بافتهای فرسوده کند که نزدیک به ۱۹ میلیون نفردر آن زندگی میکنند. بافت فرسوده مهمترین جایی است که دولت باید در آن سرمایهگذاری نماید که طبق برنامه توسعه هم سالی ۱۰ درصد از بافتهای فرسوده بهبود پیدا کند.
رضایی کوچی با انتقاد از عدم توجه به بافت فرسوده، گفت: امروز از مسکن به عنوان لوکوموتیو اقتصاد یاد میشود که ۳۰ درصد از اقتصاد به مسکن باز میگردد، اما در این شرایط تنها هشت درصد تسهیلات بانکی برای مسکن است. لذا باید سقف تسهیلات افزایش پیدا کند. در حال حاضر حداکثر تسهیلات در شهر تهران برای خرید مسکن ۱۶۰ میلیون تومان است که این شامل ۱۰ تا ۱۵ متر مربع از یک ساختمان میشود. حال این که در همه کشورها ۶۰ درصد تسهیلات خرید مسکن داده میشود.
وی با تاکید بر این که باید همه ارگانها خود را برای حل مشکل مسکن دخیل بدانند، خاطر نشان کرد: باید برای تامین مسکن در روستاها هم فکری لحاظ شود چون با محدودیتهای اخیر روستاییها مجبور به مهاجرت شهرها شدهاند. از بنیاد مسکن تقاضای گشایشهای لازم را داریم.
نماینده مردم جهرم در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر لزوم افزایش پهنای شهرها برای تولید زمین، گفت: باید درباره اجاره بها هم فکری شود. امروز بسیاری از مردم امکان اجاره واحد مسکونی را نداشته و مجبور به مهاجرت به حاشیه شهرها شده که بعضا خانههای مقاومی هم ندارند.
همچنین در ادامه جلسه امروز مجلس «حسین افشین»، نماینده مرکز پژوهش های مجلس گفت: یکی از دلایل افزایش قیمت در بازار مسکن به کمبود عرضه باز میگردد به طوری که در ۵ سال اخیر یعنی از سال ۹۲ تا سال ۹۷، ۵۰ درصد عرضه مسکن کاهش پیدا کرده است. مواردی که دولت محترم نیز برای اصلاح اعلام کرده است شاید بتواند بخشی در این زمینه مؤثر واقع شود.
وی اظهار داشت: افزایش بی رویه قیمت مسکن از سال ۹۷ به گونهای است که شاهد افزایش سه برابری در تهران و یک و نیم تا دو برابر در شهرستانها هستیم. آیا با ساخت مسکن میتوان این مشکل را حل کرد؟
وی تصریح کرد: از سال ۸۵ تا ۹۴ شاهد ساخت ۱۰.۵ میلیون مسکن در کشور بودیم اما تنها ۲.۵ میلیون در اختیار افراد قرار گرفته و خانهدار شدهاند یعنی ۷۷ درصد مسکن تولیدی ما جنبه سرمایه گذاری و سوداگری داشته است.
افشین تاکید کرد: اکنون این سوال مطرح است که با ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکن چه تضمینی وجود دارد تا مسکن به صاحبان اصلی آن برسد؟ از سوی دیگر ما شاهد افزایش اجاره بها هستیم. در سال ۹۵ تصمیماتی گرفته شد و قیمت گذاری و منطقه بندی صورت گرفت اما نتیجهای نداشت اکنون نیز اگر مانند گذشته عمل کنیم به نتیجهای نمیرسیم.
وی ادامه داد: یکی از راهکارهای حل مشکل قیمت در بازار مسکن که دنیا نیز به سرعت به این سمت رفته است مالیات بر عایده است؛ به گونهای که افرادی که خانهای را میخرند و تا دو سال آن را مبادله نکنند بعد از دو سال از مالیات معاف هستند اما اگر قبل از آن معاملهای انجام شود باید ۲۸ درصد تفاوت قیمت حاصل در اختیار دولت قرار گیرد و دولت میتواند از پول حاصله به صورت رگولاتوری بازار را تنظیم کند.
وی افزود: اگر فردی خانهای اضافه داشته باشد اگر تا ۱۰ سال آن را اجاره دهد دیگر بعد از ۱۰ سال نیازی به پرداخت مالیات ندارد اما اگر قبل از آن ۱۰ سال اجاره داده نشده باشد باید سالانه مانند شرکتها مالیات پرداخت کند.
نماینده مرکز پژوهش ها خاطر نشان کرد: تا زمانی که مسکن از حالت سرمایه گذاری خارج نشود مشکل مسکن و اجاره بها حل نخواهد شد. بازار مسکن در سالهای اخیر به گونهای بوده است که هر کسی که سرمایه گذاری در این بازار کرده است ۲۰۰ درصد سود برده است و نکته اصلی این است مادامی که سوداگری در بازار مسکن وجود داشته باشد نمیتوان با مسکن مهر یا تخصیص ۴۰۰ هزار زمین برای ساخت مسکن و یا طرحهای دیگر مشکل این بازار را حل کرد./
نظر شما