ضرورت راه‌اندازی ورزش‌های پهلوانی و زورخانه‌ای در آستارا

ورزش‌های پهلوانی وزورخانه‌ای یک ورزش کاملا ایرانی است که سینه به سینه، این ورزش و آداب آن میان ورزشکاران منتقل شده و ضرورت راه‌اندازی زورخانه و انجام ورزش‌های پهلوانی در بندر آستارا یک ضرورت است.

خبرگزاری شبستان، بندر آستارا-  پیمان ناصری‌زارع: ورزش زورخانه‌ای یا ورزش باستانی و یا ورزش پهلوانی نام مجموعه حرکات ورزشی با اسباب و بی‌اسباب و آداب و رسوم مربوط به آن‌هاست که در محدوده تاریخی و فرهنگی ایران از گذشته‌های دور رواج داشته‌ است.

 

ورزش‌های زورخانه‌ای نام دیگر ورزش‌های باستانی ایرانیان است، جایی که در آن به ورزش باستانی می‌پردازند زورخانه نام دارد هم‌چنین در زورخانه علاوه بر ورزش زورخانه‌ای کشتی پهلوانی نیز گرفته می‌شود.

 

آیین جوانمردی روح این ورزش است كه از شخصیت و رفتار بزرگ جوانمرد عالم بشریت مولای متقیان حضرت علی(علیه‌الاسلام) سرچشمه گرفته است و سرشار از جلوه‌های عشق و اطاعت ورزشكاران نسبت به پیشوا و مقتدای‌شان است.

 

از جمله صفات اخلاقی این ورزش دینداری، روح عرفانی، طراوت روحانی، خیرخواهی، صلح طلبی، تواضع، ادب و احترام، عفو و گذشت، سخاوت، صداقت، فداكاری، امانتداری، حیا و پاكدامنی، انصاف و بردباری، یاری مظلوم و مبارزه با ظالم و میهن‌دوستی است.

 

جایگاه زورخانه پس از اسلام در زنده‌کردن فرهنگ و آیین افتادگی و برادری که از عهد باستان در ایران رواج داشته‌است، اهمیت ویژه دارد، این رشته ورزشی خلاف دیگر رشته‌ها كه با سوت داور آغاز می شود، با «بسم‌الله» و مناجات خوانی مرشد و نیایش ورزشكاران شروع می‌شود كه نشان‌دهنده روح معنوی حاكم در این ورزش است.

یکی از رسم‌های شیرین و معروف زورخانه گلریزان است که در جشن‌ها و اعیاد و میلادهای چهارده معصوم و در برخی موارد برای قدردانی از زحمات پیشکسوتان گرفته می‌شود و در آخر دو جوان دو طرف لنگی را گرفته و دور می‌خورند و مردم پول در آن لنگ می‌اندازند.

 

ورزش پهلوانی و زورخانه ای در ۲۵ آبان ماه سال ۸۹ - ۱۶ نوامبر سال ۲۰۱۰ میلادی به عنوان میراث معنوی بشریت، به ثبت سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد - یونسكو - رسید.

 

در گواهینامه ثبت این ورزش ملی در یونسكو آمده است: با توجه به غنای فرهنگی و مفاهیم جوانمردی نهفته در این ورزش، آیین‌های ورزش پهلوانی و زورخانه ای در اجلاس كنیا به عنوان میراث معنوی بشریت به ثبت سازمان علمی، فرهنگی و آموزش ملل متحد - یونسكو - رسیده است.

 

بر اساس مرامنامه نانوشته ورزش پهلوانی و زورخانه‌ای، ورزشكاری كه در اوج قدرت و قهرمانی، به صفات والای جوانمردی آراسته باشد، پهلوان نامیده می‌شود. از جمله پهلوانان بزرگ و نامی تاریخ این ورزش می‌توان به پهلوان نامی قرن هفتم هجری، «پوریای ولی» اشاره كرد. در دوره معاصر نیز پهلوان «سید حسن رزاز» و جهان پهلوان «غلامرضا تختی» از جمله نام‌آوران این رشته هستند.

 

توجه به مقوله ورزش و به ویژه توجه به ورزش‌های زورخانه‌ای و پهلوانی یکی از راه‌های عبور و مقابله با آسیب‌های اجتماعی است و ترغيب جوانان به ورزش و حضور در ميادين ورزشی در جلوگيری از ناهنجاری‌ها  و آسیب‌های اجتماعی نقش بسزایی  دارد که بايد در اين زمينه گام‌های ارزنده‌ای برداشت.

 

امروزه که در هر منطقه‌ای از شهر چشم قلیان‌سراها به چشم‌مان می‌خورد و جوانان با پک‌زدن به قلیان بدون توجه به مضرات آن به سلامتی خود آسیب می‌زنند راه‌اندازی ورزش‌های زورخانه‌ای می‌تواند کمک شایانی به مصون نگه‌داشتن آینده‌سازان کشور از آسیب‌ها کند و آن‌ها را در مقابل بسیاری از ناهنجاری‌های اجتماعی بیمه کند.

 

شهرستان مرزی بندر آستارا به عنوان پیشنانی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران دارای جوانانی با استعداد در رشته‌های مختلف ورزشی است که در مسابقات مختلف مدال‌های رنگین زیادی را به ارمغان آورده‌اند و انتظار می‌رود که مسئولین نگاه جدی‌تری به ورزش شهرستان و به‌ویژه ورزش پهلوانی و زورخانه‌ای داشته باشند و احداث زورخانه در این شهرستان را در اولویت قرار دهند.

 

 

کد خبر 801166

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha