خبرگزاری شبستان- گرگان؛ داود خاندوزی: پنبه یکی از محصولات استراتژیک در بخش کشاورزی است که اشتغال زیادی را به همراه دارد و شاید در شرایط فعلی که بسیاری از مشکلات کشور به حل بیکاری گره خورده است حداقل در استان گلستان تحول عظیمی را ایجاد کند.
اما از یک سو تقریبا 80 درصد کشت پنبه کشور به شکل سنتی اتفاق میافتد و از سویی دیگر چرخه تولید پنبه نظم ندارد و این مهم کشاورزان را برای کشت پنبه با یک ریسک بالایی روبهرو کرده است.
این ریسک منجر به آن شد که در سال 1396 پنبه بر روی دست بسیاری از کشاورزان استان باقی بماند ولی در سال 1397 همراه با تحولات اقتصادی و افزایش تحریمها شرایط پنبه در کشور دگرگون شد و کشاورزان طعم سود پنبه را چشیدند.
امسال نیز گرچه پیشبینی میشود قیمت پنبه به 7 هزار تومان برسد ولی قیمت خرید تضمینی پنبه که 3 هزار و 500 تومان باقی مانده کشاورزان پنبهکار را دلنگران کرده است.
چرا که با تغییر شرایط اقتصادی کشور و یا کاهش شرایط تحریمها و یا اتخاذ سیاست جدید، پنبه کاران را با مشکل فروش روبهرو خواهد کرد.
ولی به هر حال نه تلاش و نه برنامهریزی صحیح و اصولی بلکه نبض تند اقتصاد کشور و شرایط معادلات جهانی چرخ تولید و کشت پبنه را در استان گلستان به حرکت درآورده است.
«اللهقلی ایمانی» در گفتگو با خبرنگاران در اینباره میگوید: برای پایداری کشاورزی باید تمام ایتیمهای موثر بر کشاورزی را در نظر گرفت.
دبیر خانه کشاورز استان گلستان ادامه داد: تنها بذر نمیتواند مشکل کشاورزان را حل کند، در بخش کشاورزی مشکلات زیادی داریم و آن چیزی که انگیزه میدهد که مشکلات حل شود بحث درآمد است.
ایمانی افزود: نزدیک به 180 هزار هکتار پنبه در گذشته در استان گلستان کشت میشد و در بورس لیورپول لندن پنبه استان گلستان فروش میرفت و امروز علیرغم همه تلاشهایی که انجام میشود کشاورز رغبت ندارد.
وی گفت: اگر بنا است پنبه را در استان گلستان احیاء کنیم و کارخانهداران نیز به این موضوع تمایل دارند انتظار میرود که کشت قراردادی با کشاورزان وضع کنند.
دبیر خانه کشاورز استان گلستان با بیان اینکه این قراردادها باید منصفانه باشد، افزود: اگر در استان گلستان 50 هزار هکتار پنبه کشت کنیم و وضعیت کشور به شرایط عادی برگشت دیگر کسی از کشاورز پنبه نمیخرد.
ایمانی به موضوع سموم در بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: سموم بخش کشاورزی کیفیت ندارد و کشاورزانی داشتیم که هشت بار پنبه خود را سمپاشی کردند و این مهم هزینههای زیادی را به کشاورز تحمیل میکند.
وی افزود: دولت برای پنبه 3 هزار و 500 تومان قیمتگذاری کرده و قیمت بازار 7 هزار تومان پیشبینی میشود.
«محمد آبروان»، کارشناس مسئول حفظ نباتات سازمان کشاورزی استان گلستان اظهار کرد: دو مولفه برای توجیه اقتصادی در یک زراعت داریم و یک مورد تولید و عملکرد در سطح و دوم قیمتی است که محصول کشاورزی به فروش میرسد.
وی تصریح کرد: در سال گذشته فراتر از قیمت تضمینی محصول پنبه به فروش رسید و یکی از دلایل افزایش سطح زیر کشت پنبه در استان گلستان این مهم بود.
کارشناس مسئول حفظ نباتات سازمان کشاورزی استان گلستان ادامه داد: قرارداد کشت با کشاورزان سازمان جهاد کشاورزی ارائه میکند تا کشاورزان از کشت پنبه زیان نبینند.
آبروان افزود: بخش دیگر که حفظ نباتات پیگیری میکنیم افزایش تولید در عملکرد است و تلاش میکنیم بیشترین بازده در مزارع کشاورزان با کمترین هزینه داشته باشند.
وی بیان کرد: کشاورزان گاهی مجبور میشوند چندین بار مزارع خود را سمپاشی کنند و عوامل زیادی برای اینکه بتوانیم آفات را کنترل میکنند حائز اهمیت است که کشاورزان باید به آن دقت کنند.
کارشناس مسئول حفظ نباتات سازمان کشاورزی استان گلستان افزود: پیشبینی میکنیم قیمت پنبه برای امسال نزدیک به 7 هزار تومان است.
حال باید دید این شرایط اقتصادی آیا با تدبیر لازم مسئولان در وزارت جهاد کشاورزی همراه خواهد شد و آیا باز شاهد معامله پنبه استان گلستان در بورس لیورپول انگلیس خواهیم بود یا خیر.
نظر شما