به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، هر اقدامی در چارچوب قوانین کشور به یک مجوز از سوی مقامات یا سازمان های مربوط نیاز دارد. برای بعضی تجارت ها هم به چنین گواهینامه ای نیاز داریم که به آن «کارت بازرگانی» گفته می شود. بر اساس قوانین گمرکی کشور، کارت بازرگانی مجوزی است که دارنده آن، اعم از شخص حقیقی و حقوقی می تواند با داشتن آن اقدام به تجارت در عرصه واردات و صادرات کالا کند. این تجارت از ثبت سفارش و ترخیص کالا تا واردات از مناطق آزاد، حق العمل کاری در گمرک و صادرات کالاهای مجاز را در بر دارد.
بنابراین گزارش، بر اساس قوانین و آیین نامه های مربوط، داشتن کارت بازرگانی برای انجام ثبت سفارش و ترخیص کالا، واردات از مناطق آزاد، مبادرت به حق العمل کاری در گمرک، صادرات هر نوع کالاهای مجاز و موارد معافیت از داشتن کارت بازرگانی ضروری است. کارت های بازرگانی نواقص و مشکلاتی دارند که در راستای رفع مشکلات موجود وزارت صنعت، معدن و تجارت اقداماتی را در دستور کار قرار داده است.
این گزارش می افزاید: در سالهای اخیر برخی واردکنندگان غیررسمی با پرداخت مبالغی به دارندگان کارتهای موقت به اصطلاح آن را اجاره کرده و واردات انجام میدادند. مشکل اصلی کارتهای اجارهای، فرار مالیاتی واردکنندگان اصلی و بدهی معوق گمرکی آنها است که با ساماندهی کارتهای بازرگانی جلوی این کار گرفته می شود.
مشاور عالی و دستیار ویژه وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص برنامههای این وزارتخانه برای ساماندهی و رفع معضلات کارتهای بازرگانی و همچنین رتبه بندی گفته است: «برنامه هایی تدوین شده و در این راستا همکاری اتاق ایران و قوه قضاییه ضرورت دارد.
باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از «صادق نجفی» آورده است: «شفاف سازی و جلوگیری از تقلب از مزایای ساماندهی کارتهای بازرگانی است. فرآیند پایش کارتها را به صورت منظم و مداوم در دستور کار داریم و همه افرادی که دارای کارت بازرگانی بوده، اما آدرس یا شماره تلفن و سایر مدارک ارائه شده توسط آنها با واقعیت تطبیق نداشته باشد، به فوریت مسدود خواهد شد و در صورت مشاهده هر تخلفی، متخلفان به مراجع ذیربط معرفی میشوند.»
بنابراین گزارش، ماده ۱۰ «آیین نامه مقررات صادرات و واردات» مصوب ۱۳۷۳ مقرر کرده است که اشخاص حقیقی ایرانی برای گرفتن کارت بازرگانی باید حداقل ۲۳ سال تمام سن داشته باشند. همچنین، داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت از نظام وظیفه برای مردان ضروری است. داشتن ۳ سال سابقه فعالیت های تجاری یا تولیدی هم لازم است. البته این سابقه باید به تایید ۲ نفر از دارندگان کارت بازرگانی برسد یا اینکه فرد مجوز تولیدی داشته باشد که یکی از وزارتخانه مرتبط صادر کرده باشد. داشتن محل کسب (متناسب با رشته فعالیت)، ثبت شرکت اعم از ملکی یا استیجاری، دارا بودن دفاتر قانونی با ارائه اظهار نامه های ثبتی و نیز حساب جاری معتبر نزد یکی از بانک های عامل کشور از دیگر شرایطی است که اشخاص حقیقی برای دریافت کارت بازرگانی باید داشته باشند.
نداشتن اشتغال تمام وقت و همچنین رابطه استخدامی با وزارتخانه ها و سازمان های دولتی و قوای سه گانه، عدم ورشکستگی به تقصیر و تقلب و نداشتن محکومیت کیفری هم از دیگر شرایط لازم برای این کار است. در ضمن، هر شخص، اعم از حقوقی و حقیقی، نمی تواند بیش از یک کارت بازرگانی داشته باشد. اشخاص حقیقی غیرایرانی نیز برای گرفتن کارت بازرگانی در کشور ما باید همه این شرایط را داشته باشند، مگر کارت پایان خدمت یا معافیت از نظام وظیفه. البته داشتن پروانه کار و اقامت معتبر نیز برای این افراد لازم است.
اشخاص حقیقی برای تشکیل پرونده با هدف دریافت کارت بازرگانی باید مدارک زیر را تهیه کنند:
درخواست صدور کارت بازرگانی.
تصویر مدرک تحصیلی (حداقل دیپلم).
تصویر کارت ملی.
تعهدنامه عضویت در اتاق بازرگانی.
تکمیل ۲ برگ فرم مشخصات بازرگانی.
اصل و تصویر فرم بانک مبنی بر حسن اعتبار بانکی.
تکمیل فرم مشخصات فردی و اعلام معرف ها و تصویر کارت بازرگانی به انضمام نامه کتبی از معرف ها مبنی بر تایید سابقه تجاری بیش از ۳ سال (دارندگان مدارک دانشگاهی و همچنین دارندگان مجوز تولید از یکی از وزارتخانه های تولیدی نیاز به معرف ندارند).
اصل و تصویر فرم تعهدنامه دریافت کارت بازرگانی و تصدیق امضای متقاضی از سوی دفاتر اسناد رسمی.
دو برگ اصل اظهار نامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی که به گواهی اداره ثبت شرکت ها رسیده باشد.
اصل و تصویر گواهی پلمب دفاتر از اداره ثبت شرکت ها.
اصل و تصویر گواهی عدم سوء پیشینه.
۵ قطعه عکس ۴×۳.
تصویر از تمامی صفحات شناسنامه متقاضی و رویت اصل آن (۲ سری).
تصویر کارت پایان خدمت و معافیت از خدمت سربازی برای آقایان و رویت اصل آن.
تصویر از تمامی صفحات سند مالکیت شش دانگ یا ارائه اجاره نامه محضری محل کار.
اصل و تصویر فیش های واریزی مربوط.
اشخاص حقوقی نیز برای تشکیل پرونده صدور کارت بازرگانی و عضویت در اتاق بازرگانی باید مدارک زیر را فراهم کنند:
تکمیل ۳ برگ فرم عضویت اتاق و تعهدنامه عضویت در اتاق.
تکمیل ۵ برگ فرم مشخصات بازرگانی.
اصل و تصویر فرم بانکی مبنی بر حسن اعتبار بانکی.
تصویر مدرک تحصیلی (حداقل دیپلم).
تصویر کارت ملی.
اصل و تصویر فرم تعهد نامه دریافت کارت بازرگانی و تصدیق امضای منقاضی از سوی دفاتر اسناد رسمی.
اصل اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی که به تایید اداره ثبت رسیده باشند.
اصل و تصویر گواهی پلمب دفاتر از اداره ثبت شرکت ها.
اصل و تصویر گواهی عدم سوء پیشینه.
چهار قطعه عکس ۴*۶.
تصویر تمامی صفحات شناسنامه (سن متقاضی حداقل ۱۸ سال تمام) و رؤیت اصل.
تصویر کارت پایان خدمت یا تصویر معافیت از خدمت سربازی برای آقایان و رؤیت اصل آن.
کپی از کلیه صفحات سند مالکیت ششدانگ، یا ارائه اجاره نامه مخصوص محل کار./
نظر شما