به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، اواخر ماه مه گذشته، شبکه خبری بلومبرگ مدعی شده بود که روسیه تقاضای ایران برای خرید سامانه موشکی اس - 400 را رد کرده است. بر اساس ادعای بلومبرگ، روسیه این اقدام را از آن رو انجام داده بود که منجر به افزایش تنشها در منطقه میشود.
پس از آن از «دمیتری پسکوف»، سخنگوی دفتر ریاست جمهوری روسیه در جمع خبرنگاران اعلام کرده بود که اطلاعی درباره اطلاعات منتشره درباره تقاضای ایران برای خرید سامانههای موشکی اس-400از روسیه و خودداری مسکو در این باره ندارد.
طبق ترجمه تسنیم از خبرگزاری «نووستی»، سخنگوی کرملین در پاسخ به سئوال خبرنگاران درباره تایید یا تکذیب خبر منتشره از سوی آژانس خبری بلومبرگ درباره اینکه گویا روسیه از فروش سامانههای موشکی اس-400 به ایران خودداری کرده، گفت: «هیچ اطلاعی درباره چنین خبری ندارم.»
پسکوف در عین حال خواستار آن شد که انتشار چنین اطلاعاتی «بسیار محتاطانه» برخورد شود و به خبرنگاران توصیه کرده بود اطلاعات دقیق در باره این خبر را بهتر است از خود خبرگزاری بلومبرگ کسب کنند.
در عین حال «یوری بوریسف»، معاون نخستوزیر روسیه به خبرگزاری اسپوتنیک این کشور گفته بود که تهران تقاضایی برای خرید سامانه دفاع هوایی اس 400 به مسکو ارائه نکرده است.
یوری بوریسف با تاکید بر اینکه مسکو پیشنهادی از تهران در این خصوص دریافت نکرده، گفت: بگذارید آنها (رسانههای غربی) به انتشار اخبار جعلی ادامه دهند.
همچنین «سید عباس موسوی»، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران ۲۰ خردادماه این خبر را تکذیب کرده و گفته بود: «درخواستی از روسیه برای خرید «اس ۴۰۰» نداشتیم، فعلا احساس نیازی به این سامانه نداریم، متخصصان و دانشمندان ما سامانههایی طراحی کردند که دستکمی از این سامانهها ندارد.»
حالا در ادامه این اخبار سازمان فدرال همکاریهای نظامی-فنی روسیه امروز جمعه (7 تیر) گفته مسکو آماده تحویل سامانه پدافند هوایی اس-۴۰۰ به ایران است اما هنوز درخواستی از ایران در این خصوص دریافت نکرده است.
طبق خبر فارس، یک نماینده دفتر مطبوعاتی این سازمان به اسپوتنیک گفت: «ما برای رایزنی در خصوص تحویل سامانه پدافند هوایی اس-۴۰۰، از جمله به ایران آماده هستیم، به ویژه با توجه به اینکه تحویل این تجهیزات مشمول محدودیتهای معینشده در قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد، مصوب ۲۰ جولای ۲۰۱۵ نیست.»
اشاره این سازمان به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد است که در تاریخ مذکور در تأیید توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ (برجام) به تصویب اعضای این شورا رسید.
این نماینده تصریح کرده که هنوز برای دریافت این سامانه درخواست رسمی از سوی ایران تحویل روسیه نشده است.
این گزارش می افزاید: چندی پیش در ابتدای تیر ماه نیز سرویس فدرال روسیه در زمینه همکاریهای فنی نظامی اعلام کرده بود که آماده ارسال سامانه موشکی S-400 به ایران میباشد اما تا بدین لحظه هیچ درخواستی از سوی ایران به دست مسکو نرسیده است.
طبق ترجمه ایسنا از اسپوتینک، نماینده سرویس فدرال روسیه در زمینه همکاریهای فنی اعلام کرده بود: ما آمادهایم تا بر سر ارسال سامانه ضدهوایی S-400 پیروزی، به سایر کشورها از جمله ایران، به مذاکره بپردازیم. علیالخصوص که این سامانه محدودیتهای قطعنامه شورای امنیت که در ۲۰ ژوئن سال ۲۰۱۵ تصویب شد را شامل نمیشود. ما تاکنون در خصوص ارسال این سامانه از هیچکدام از شرکایمان درخواستی دریافت نکردهایم.
بنابرگزارش شبستان، با وجود اصرارها و علاقمندی روسیه برای فروش این سامانه به ایران هنوز مقامات کشورمان درخواستی برای خرید ان نداده اند در عین حال تاکید داشته اند که ایران نیازی به این سامانه ندارد و تجهیزات تولیدی داخلی کشورمان برای حوزه دفاعی کافی است. با این حال باید منتظر بود تا در آینده نتیجه اصرارهای روسیه نسبت به فروش ایران سامانه به کشورمان را دید.
یادآور می شود: سامانه اس - 400 یکی از بهروزترین سامانههای پدافند هوایی است که روسها طی مدت اخیر آن را به کشورهای مختلف از جمله ترکیه و چین فروختهاند. سامانه زمین به هوای اس-۴۰۰ توسط مرکز طراحی الماس طراحی شده و به عنوان یک بهبود از خانواده پدافند هوایی اس-۳۰۰ بهشمار میرود.
اس - ۴۰۰ در سامانه نامگذاری در ناتو با نام اسآ-۲۱ (SA-21) شناخته میشود، این سیستم قبلاً با نام اس-۳۰۰پامیو-۳ (S-300PMU-3) شناخته میشد. این سامانه زمین به هوا قابلیتهای سیستمهای دیگر از سری اس-۳۰۰ را به چالش میکشد و برد آن حداقل دو بار بیشتر از برد امآیام-۱۰۴پاتریوت (MIM-104 Patriot) است.
به گفته منابع روسی و دیگر کشورها، اس-۴۰۰ قادر به تشخیص ۱۰۰ هدف بهطور همزمان و درگیر شدن با ۱۲ هدف بهطور همزمان از محدودهٔ ۴۰۰ کیلومتری است. این هدفها میتوانند از جمله انواع هواگرد، هواپیما، موشکهای کروز و موشکهای بالستیک باشند.
اس-۴۰۰ با داشتن قابلیت ۳ موشک مختلف، بسیار دوربرد ۴۰ان۶ (40N6)، دوربرد ۴۸ان۶ (48N6)، و موشکهای با برد متوسط ۹ام۹۶ (9M96) قادر به پوشش کل عملکرد مورد نیاز است. هر یک از این موشکها دارای قابلیتهای متفاوت است./
نظر شما