الزامات منتظرانه در جشن‌های دهه کرامت/کیفیت شادی مومنانه برای اهل‌بیت(ع)

حجت‌الاسلام اسحاقیان با بیان‌اینکه جشن‌های دهه کرامت باید با معیارهای انتظار همخوانی داشته باشد، گفت: شاد بودن در شادی اهل بیت(ع) تنها به برگزاری جشن نیست. بروز برخی رفتارها سوء مثل چشم و هم‌چشمی یا تجمل‌گرایی در جشن‌ها به شادی‌ مومنانه لطمه می‌زند.

به گزارش خبرنگار گروه مهدویت و غدیر خبرگزاری شبستان،‌ در روایات متعدد از اهل بیت (ع) آمده است که شیعه واقعی در زمان حزن و اندوه آنان باید غمگین و محزون باشد و در زمان شادی و فرح آنان نیز باید شاد باشد. اما همانطور که برای مراسم عزاداری اهل بیت(ع) ملاک و معیارهایی وجود دارد در برنامه‌های شادی آنان نیز باید با رعایت معیارهایی، حد لازم را نگه داشت و موجب رفتارهای غلط نشد که این مهم در دوران غیبت امام زمان(عج) که دوران وقوع فتن متعدد است، می تواند بیش از پیش وجود داشته باشد لذا در گفت‌وگو با حجت‌الاسلام «جواد اسحاقیان» کارشناس مرکز تخصصی مهدویت تلاش کردیم، معیارهای شادی منتظرانه را بررسی کنیم که در ادامه می‌خوانید:

 

جشن‌های شادی در مناسبت‌های مربوط به اهل بیت علیهم السلام با چه هدف و رویکردی باید برگزار شود؟

 

بر اساس روایات و متون اسلامی، جشن های شادی در مناسبت های مربوط به اهل بیت(ع) با دو هدف عمده یکی طراوت و شاد بودن و دیگری بشارت و نوید برگزار می شود. در آیات قرآن کریم آمده: «فَرِحينَ بِما آتاهُمُ اللَّهُ مِن فَضلِهِ وَيَستَبشِرونَ بِالَّذينَ لَم يَلحَقوا بِهِم مِن خَلفِهِم أَلّا خَوفٌ عَلَيهِم وَلا هُم يَحزَنونَ؛‌ آنها بخاطر نعمتهای فراوانی که خداوند از فضل خود به ایشان بخشیده است، خوشحالند؛ و بخاطر کسانی که هنوز به آنها ملحق نشده‌اند [= مجاهدان و شهیدان آینده]، خوشوقتند؛ (زیرا مقامات برجسته آنها را در آن جهان می‌بینند؛ و می‌دانند) که نه ترسی بر آنهاست، و نه غمی خواهند داشت. »

 در مجموع شادی کردن ‌در شادی های اهل بیت علیه السلام در سه محور اصلی هدفگذاری می‌شود، در گام اول این جشن ها در راستای تبلیغ و ترویج آن موضوع است و به نوعی بشارت دادن آن رویداد فرضاً عید غدیر است و یا در دهه کرامت ویژگی ها و اقدامات حضرت معصومه (س) و امام رضا علیه السلام را می توان تبلیغ و ترویج کرد.

دومین هدف، تقویت اقدامات این‌چنینی است زیرا توقع داریم به طور مثال دهه کرامت امسال با دهه کرامت سال قبل تفاوت ویژه ای داشته باشد و به نوعی یک گام رو به جلو باشد و فرضا در زمینه تحکیم معارف اهل بیت(ع) قدم ویژه‌ای برداشته باشیم.اهداف مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب، در مراسم های شادی اهل بیت علیهم السلام نیز باید خود را نشان دهد.

در گام آخر برگزاری این جشن ها برای نهادینه‌سازی این فرهنگ و انتقال آن به نسل های بعدی است، یعنی بر اساس آیات قرآن کریم با این جشن ها به آیندگان بشارت می دهیم که چه خوب است انسان مومن باشد.

 

چه بایدهای مهدوی لازم است از سوی منتظران در مراسم های شادی اهل بیت علیهم السلام رعایت شود؟

 

ایمان داشتن به این معناست که انسان خود را تحت تربیت قرار دهد و منتظر نیز فردی است که تحت نظارت امام زمان (عج) قرار دارد چنان که در دعای ندبه می خوانیم ایشان تجلی چشم نظارت خداوند است و بر اساس روایات، نامه اعمال انسان محضر ایشان عرضه می شود.

این تصور که به دلیل عرضه شدن اعمال انسان در شب قدر در محضر امام زمان (عج) تنها در این شب باید رعایت امور را داشته باشیم و فرضا در مراسم‌های جشن و دیگر ایام سال، بدون هیچ معیار و ملاک می‌توان هر آنچه را که می خواهیم، انجام دهیم، اشتباه است زیرا یک مومن، تمام اعمالش تحت نظارت امام زمان (عج) است لذا باید معیارهای مشترک مطرح شده در غم و شادی اهل بیت علیه السلام را رعایت کند.

 

آیات و روایات چه معیارها و ملاک هایی برای رفتارهای مومنان تبیین کرده است؟

 

 قرآن کریم می فرماید: «وَكَذَلِكَ جَعَلْنَاكُمْ أُمَّةً وَسَطًا؛ و بدين گونه شما را امتى ميانه قرار داديم» این یعنی امت پیرو اهل بیت(ع) دارای معیار است لذا اگر فردی فرضا در مراسم جشن اهل بیت علیهم السلام هر طور که خواست عمل کرد، از معیارهای آن حضرات(ع) عدول کرده است.

 

تعریف واقعی شادی براساس متون اسلامی چیست؟

 

تصور اولیه از مراسم های شادی آن است که یک برنامه پذیرایی و یک اجرای موسیقی باید وجود داشته باشد، در حالی که در مفهوم کلی شادی اهل بیت علیهم السلام باید توسعه مفهومی صورت گیرد. در روایت درباره دوران ظهور امام زمان (عج) آمده: «یَرضی عَنهُ ساکِنُ السَّماء وَ ساکِنُ الأَرضِ؛ ساکنان آسمان ها و زمین از او راضی می شوند» رضایتمندی به معنای شاد بودن است زیرا اصلی‌ترین مولفه در شاد بودن آن است که حق کسی را ضایع نکنیم و حقوقش را حتی بالاتر از آنچه که حقش است، پرداخت کنیم یعنی فضل و کرامت داشته باشیم.

 در دعا می خوانیم: «اَللّهم عاِملنا بِفَضلِک وَ لا تُعامِلنا بِعَدلِک؛ خدایا با ما براساس فضل خودت رفتار کن و نه براساس عدالت ات» یعنی عدالت تنها کافی نیست بلکه باید با فضل و بخشش عمل کنید.

بر اساس این معیار‌ها، مراسم شادی اهل بیت(ع) نباید به هیچ فردی آزار و آسیب برساند، بروز برخی رفتارها همچون چشم و همچشمی در هیئت ها، متضاد با معیارهای اهل بیت علیه السلام است که اگر چنین اتفاقاتی بیفتد، از رضایت آنها دور شده ایم.

 

شاد بودن در ایام شادی اهل بیت(ع) با برگزاری مراسم جشن تامین می شود؟

 

شاد بودن در شادی های اهل بیت(ع) تنها با برگزاری جشن محقق نمی شود گاهی در سطح مسئولین کشور با توجه به قشر محروم و همچنین ارائه خدمات به آنها، شادی لازم ایجاد می شود لذا در ایامی همانند دهه کرامت، اگر مسئولین به سمتی حرکت کنند که کارهای بر زمین مانده زودتر به نتیجه برسد تا مشکلی از مردم مرتفع شود همان شادی واقعی را رقم زده اند.

در متون دینی مطرح شده است که اوج شادی در زمان ایجاد یک رضایت دو طرفه حاصل می شود به طوری که انسان تصور می کند، وظیفه خود را انجام داده است و خدا نیز از او راضی است لذا شادی واقعی برایش رقم می خورد و این شادی در دیگر عرصه ها نیز قابل تحقق است و در ایامی مانند دهه کرامت، خوب است با انجام اقداماتی رضایت اهل بیت علیه السلام را جلب کنیم.

 

کد خبر 805212

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha