امام باقر(ع) زیربنای علوم اسلامی را پایه گذاری کرد

معاون پژوهش حوزه علمیه کرمان با اشاره به فعالیت های فرهنگی گسترده امام باقر(ع) و با تأکید بر ضرورت تأسی به آن حضرت، نهضت نرم افزاری و تولید علمی که نیازهای جامعه را پاسخ دهد، مهم خواند.

معاون پژوهش حوزه علمیه کرمان به مناسبت شهادت امام باقر(ع) در گفتگو با خبرنگار شبستان با اشاره به دوران امامت آن حضرت که مصادف با افول بنی امیه و روی کار آمدن عباسیان شده بود، مطالبی را بیان کرد.

 

حجت الاسلام محمدرضا عرب زاده با بیان اینکه پس از حادثه کربلا با افتادن نقاب تزویر از چهره بنی امیه، جامعه اسلامی به سمت اهل بیت(ع) گرایش پیدا کرد، تصریح کرد: در زمان امام باقر(ع) فضایی در جامعه شکل گرفت که عمربن عبدالعزیز از حاکمان بنی امیه لعن امام علی(ع)را که معاویه در منابر رایج کرده بود، برداشته شد و زمزمه های حکومت اهل بیت در جامعه شکل گرفت.


وی افزود: گرچه عباسیان از این زمینه اجتماعی به نفع خود سوء استفاده کرده و در آغاز به نام اهل بیت(ع) قیام کردند اما تمایل و گرایش به اهل بیت در لایه های اجتماعی جامعه اسلامی آن روز وجود داشت.


استاد حوزه علمیه کرمان با بیان اینکه امام باقر(ع)در حوزه سیاسی، فعالیتی به شکل امروزی انجام ندادند اما توسط فرزندان اهل بیت در آن دوران، قیام هایی انجام شد که قیام زیدبن علی بن الحسین(ع)نمونه آن است، افزود: امام پنجم با ورود به فعالیت های فرهنگی، زیربنای علوم اسلامی را پایه گذاری کردند.


وی در خصوص علت اصلی رویکرد امام در ورود به حوزه فرهنگ، خاطرنشان کرد: پس از رحلت پیامبر(ص)حکما و خلفای پس از ایشان نقل حدیث را نهی و شدیداً با آن برخورد می کردند و تنها قرآن را کافی می دانتسند.


کارشناس ارشد علوم اسلامی ادامه داد: این در حالی بود که تازه مسلمانان زیاد بودند و حدیث پیامبر نمی دانستند و به طور قطع پس از یک مدت از سنت پیامبر جدایی می افتاد لذا امام باقر(ع) علم اهل بیت و پیامبر را ترویج دادند.


وی خاطرنشان کرد: یکی از منابع شناخت دین، سخن پیامبر است و قرآن بدون ایشان کارآیی و روشنی لازم را ندارد و از آنجا که قرآن پیامبر را تبیین کننده آیت می داند، عدم فعالیت فرهنگی در آن دوران به مهجور ماندن معارف قرآن می انجامید.


معاون پژوهش حوزه علمیه کرمان گفت: لذا امام باقر(ع) به بیان احکام و احادیث و معارف اسلامی و نیازهای فقهی و معارفی مردم پرداختند و با تربیت شاگردان زیاد در حقیقت زیربنای دانشگاه جامع امام صادق(ع)شکل گرفت.


وی با بیان اینکه همه اهل بیت(ع)جلوه علمی داشتند و این موضوع مانع از پرداختن ایشان به وظایف اجتماعی و رسیدگی به محرومان نمی شد، اظهارداشت: امام باقر(ع) با اینکه به عنوان شخصیتی علمی در جامعه آن روز مطرح بودند اما شبها، انبان ها را بر دوش گذاشته و شخصا به امور محرومان رسیدگی می کردند.


حجت الاسلام عرب زاده با تأکید بر ضرورت تأسی به سیره امام باقر(ع) نیاز فرهنگی و نهضت نرم افزاری و تولید علمی که نیازهای جامعه را پاسخ دهد مهم خواند.


وی گفت: هر فعالیت سیاسی و اجتماعی باید مبنای تئوریک داشته باشد و البته فعالیت های فرهنگی خلأهای سیاسی و اجتماعی را جبران کند.
 

پایان پیام/

کد خبر 80647

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha